Koude kipsalade maken met mayonaise – Heerlijk op je brood!

Makkelijk recept om kipsalade te maken met zelfgemaakte mayonaise.

Je lekkerste koude kipsalade voor tussen een pistolet of sandwich maak je makkelijk zo!

Met recepten voor pistolets en sandwiches. Heerlijk genieten…

Tips en Weetjes

Is bij u maandag ook restjesdag. De idee is dat je zelf wat kippenvlees zou over hebben… En naar de winkel loopt om extra kip bij te halen zodat ieder genoeg heeft. Dat maakt dan wel dat je het verse vlees weer eerst moet garen alvorens je verder kan werken. Makkelijker is al klaargemaakt kippenvlees te kopen.

Een alvast leuke tip van Sofie Dumont toentertijd op TV… Je kan verse mayonaise ook als conditioner in je haar smeren. Wel 20 minuten laten inwerken alvorens af te spoelen. Nu kan je daar wel om lachen, maar soms heb je al eens dooiers of eiwit over. Eiwit kan je makkelijk invriezen, dooiers kan je dus als schoonheidsproduct kwijt.

Merk op dat we geen azijn of citroensap bij de mayonaise voegen. Nu komt er wel extra zuur in de salade van de kappertjes, de zure augurk en de zuur-zoete sjalot. Wil je meer zuur in je kipsalade? Voeg dan als alle ingrediënten zijn toegevoegd wat extra citroensap toe.

Volg je een laag cholesterol dieet volgen? In dit recept zitten 2 eieren per persoon en ook nog kippenvlees… Dus afhankelijk van de grootte en de kwaliteit van je eieren: zit je waarschijnlijk toch flink boven de dagelijkse aanbevolen 300 mg cholesterol per dag. Over kwaliteit gesproken: er wordt gezegd dat eieren van losloopkippen minder cholesterol bevatten dan de kippen uit de legbatterij. Een logica die ook bij mensen ook zichtbaar is. Mensen die niet bewegen: hebben doorgaans een hogere cholesterol dan mensen die wel de ganse dag bewegen.

4 eierdooiers voor de verse mayonaise: klinkt veel? Dat is net zoals Jeroen Meus het deed in Dagelijkse Kost.

Overgezondheid en TV gesproken… In 2012 liet Piet Huysentruyt weten dat hij net bij hem thuis een proefopname achter de rug heeft voor een echt gezondheidsprogramma.

Piet heeft bovendien ook arts Kris Verburgh uitgenodigd: de auteur van De Voedselzandloper. Kris Verburgh zweert bij meer groenten en fruit en stampt aldus tegen de schenen van de vleesindustrie. Bovendien vindt Kris dat aardappelen en brood niet hoeven (dat is zeker niet iets wat de bakkers en industriële broodmakers willen horen).

Ikzelf vind het ook vreemd dat je eerlijke volkorenbroden, of roggebrood of andere artisanale, gezonde broden uit je dieet gaat halen. Maar Piet Huysentruyt neemt de proef op de som, eet al 1 maand geen brood meer en beweert dat zijn suikerspiegel daardoor beduidend lager is. Ergens logisch uiteindelijk: brood zijn koolhydraten. Uiteraard hoe meer vezels, hoe trager de koolhydraten opgenomen worden.

Voor type 2 patiënten dus duidelijk goed nieuws (en dus slecht nieuws voor de pharmaceutische industrie). Wat er ook van zij: eerst zien en dan geloven, dus kijken hoe het met Piet verder gaat. Voor de bloedsuikerspiegel maakt je bijvoorbeeld best geen aardappelen klaar: en ga je voor flink veel groenten en wat vlees.

Hoe kipsalade maken met mayonaise

Je lekkerste koude kipsalade voor tussen een pistolet of sandwich maak je makkelijk zo! Met recepten voor pistolets en sandwiches. Heerlijk genieten...
5 from 1 vote
Voorbereiding 25 minutes
Kooktijd 10 minutes
Maaltijd Salade
Cuisine Vlaanderen
Servings 4

Ingrediënten
  

Voor de verse mayonaise:

 • 4 dooiers van eieren van biologische geteelde kippen
 • 2 tot 3 flinke eetlepels mosterd
 • arachideolie
 • peper en een beetje zout

Voor de kippensla:

 • kippenvlees voor 4 personen restjes, bereid gekocht en/of vers dat je eerst gaat bakken
 • kappertjes
 • fijngesneden verse ajuin
 • 2 grote fijngesneden augurken
 • opgelegde zuur-zoete sjalotten
 • 4 hardgekookte eieren 10 minuten in kokend water, zegt Sofie er ook niet bij, wel dat je een gaatje moet prikken in de schaal
 • 1 goede rijpe advocaat
 • fijngehakte verse peterselie

Hoe Klaarmaken
 

 • Neem een grote kom waar alle ingrediënten voor mayonaise en salade in kunnen. Doe de eierdooiers met de mosterd in een kom en klop even los met een handgarde.
 • Voeg dan onder voortdurend roeren de olie in een zeer fijne straal toe. Voeg zoveel olie toe tot de verse mayonaise dik genoeg is naar jouw voorkeur. Wel niet te dik maken, zodat je er al de ingrediënten makkelijk kan onder roeren.
 • Kruid met peper en zout.
 • Scheur het kippenvlees in stukjes en voeg toe aan de mayonaise. Zorg ervoor dat er geen vel noch beentjes bij in de kom geraken.
 • Voeg er kappertjes, fijn gesneden verse ajuin, fijngesneden zure augurken, fijngesneden opgelegde sjalotten, grof gesneden hardgekookte eieren, de in stukken gesneden avocado en fijngehakte blaadjes van peterselie. Meng, proef en breng indien nodig meer op smaak.
 • Serveer de kipsalade op vers gegrilde, dikke sneden brood (gril op je grillpan zonder olie).
Keyword Lekker
Heb je dit recept gemaakt?Laat ons weten wat je ervan vindt!

Echte bakkersrecepten voor malse sandwiches of krokante pistolets

OF EEN ANDER RECEPT?

Comments

 1. 5 stars
  Prima recept, kon alleen de goed gerijpte advocaat niet bereid vinden in de salade te springen………..

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

Recipe Rating
*