Aardappelsalade

Ideaal en snel eten nodig voor op een warme dag? Ga dan deze makkelijke aardappelsalade maken, zodat ieder in minder dan 30 minuten zal genieten van een frisse, lekkere maaltijd.

Wij aten thuis steevast op vrijdag vis, zoals een pekelharing met flink wat ajuintjes en aardappelpuree. Een traditie in gang gezet door de katholieken, die het nuttig vonden om op allerlei kalenderdagen geen vlees te eten. Niets mis (mis!) mee trouwens, hoe meer gevarieerd eten op tafel, hoe gezonder.

In plaats van pekelharing gebruikt Sofie rolmops: het ziet er van ver misschien ietwat hetzelfde uit, maar er zijn toch wel duidelijke verschillen. Wat ze beide gemeen hebben, is dat het geconserveerde haring is, maar de bewaarmethode is verschillend:

 • pekelharing is opgelegd in een water-azijn mengsel (1 deel azijn op 20 delen water), flink wat ui, schijfjes citroen, kruiden en zout.
 • rolmops is eerst gefileerd, dan opgerold en met een stokje vastgeprikt rond versneden ui of augurk om dan gesteriliseerd te worden in een kokende bouillon die voor de helft uit azijn bestaat.

Maar kijk in je supermarkt of bij de vishandel of slager ook eens rond of je geen opgelegde haring uit de Scandinavische landen kan vinden: anders gekruid en soms met room of wijn: alvast extra variatie voor in de aardappelsalade. Ideaal is de haring in room, zodat je voor je saladedressing geen extra crème fraîche moet gaan kopen maar gewoon de zure room uit het potje mengt met zelf gemaakte mayonaise.

Belangrijkste ingredient voor aardappelsalade is de keuze van de juiste aardappel: één die na het koken niet uit elkaar gaat vallen in je kom. Met andere woorden: geen aardappels op aardappelpuree te koken (de zogenaamde bloemige soort), maar wel de zogenaamde vastkokende aardappels zoals: Nicola, Charlotte en de duurdere Ratte. Voor meer aardappelsoorten voor in salade lees je hier verder.

aardappelsalade maken

Sofie schilt de aardappels en snijd ze dan in teerlingen van ongeveer 1 cm: ideaal om tegelijk met de sperziebonen gaar te stomen. Raar maar waar gebruikt Sofie toch 2 verschillende potten om de bonen en de aardappels afzonderlijk te stomen. Minder afwas is beide in 1 pot gaar te stomen en onmiddellijk daarna onder koud water af te spoelen.

Gebruik je geen verse sperziebonen, dan kan je de aardappels natuurlijk ook in de schil koken en na het garen pas versnijden. Vervang de boontjes door groene boontjes uit een bokaal of wie liever verse ingrediënten gebruikt: ga snelweg een ongeschilde appel in stukjes snijden en meng als laatste door de salade (zodat de appel gene tijd heeft om bruin te verkleuren). Appel in aardAPPELsalade: moet kunnen en balanceert trouwens heerlijk vers zoet-zuur bij de zure haring.

Tot slot serveert Sofie aardappelsalade op dik, vers gesneden brood dat eerst nog in de toaster gaat: dan een dikke laag aardappelsalade erop en daarboven de halfdoor gesneden rolmops… het water komt me nu al in de mond!

Wie glutenvrij eet – dus geen brood – doet gewoon alle ingrediënten door de salade als volgt. Smakelijk!

Aardappelsalade recept

 • 1/2 kg aardappelen
 • 200 gram prinsessenbonen (sperziebonen)
 • 1 rode ui (wit mag ook maar rood oogt beter)
 • flink wat peper van de molen naar smaak
 • rostzout naar smaak (begin met een halve theelepel)
 • 2 eetlepels crème fraîche
 • 2 eetlepels zelfgemaakte! mayonaise
 • flink wat bieslook
 • 4 pekelharingen of 8 rolmopsen (Sofie gebruikt maar de helft)

Hoe aardappelsalade maken

 1. Leg de gesneden aardappelen in een stoommand, leg er de bonen bovenop en stoom 4 minuten.
 2. Ondertussen snijd je de haring of rolmops (met opgelegde augurkjes of opgelegde ui indien gewenst, Sofie gebruikt deze niet) in kleine stukjes en snijd je de bieslook fijn.
 3. Haal de bonen na 4 minuten onmiddellijk uit het stoommandje en schrik in een grote kom koud water zodat de bonen niet meer verder koken en dus beetgaar blijven. Laat even uitlekken of dep af met een keukenhanddoek of met keukenpapier.
 4. Spoel dan de aardappelstukjes onder koud water en laat goed uitlekken.
 5. Snijd de bonen in kleine stukjes (hoe fijner, hoe mooier je salade) en doe in een kom.
 6. Hak of snijd de rode ui fijn en roer door de bonen met de peper en het rotszout.
 7. Roer er dan de aardappelstukjes door.
 8. Voeg de vis en het bieslook toe, 2 crème fraîche en de mayonaise en meng door de aardappelsalade. Proef en voeg indien nodig meer rotszout of kruiden toe.

Deel en Geniet !

OF EEN ANDER RECEPT?

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*