Mayonaise maken

Sneller klaar dan je dit leest: zelf lekker dikke verse mayonaise maken met ei, mosterd, olie, peper, zout, azijn, citroensap en een garde.

Sofie maakte deze mayonaise, sneed er dan vers witloof in en serveerde als snelle witloofsalade bij haar lekker recept voor konijn met pruimen.

Kies een neutraal smakende olie zoals arachideolie of zonnebloemenolie. Voor liefhebbers van de Middellandse zee, gebruik je extra vierge biologische olijfolie van koude persing: dit heeft wel een meer uitgesproken smaak van de olijven.

Zelfgemaakte mayonaise is steeds gezonder dan wat je koopt in de winkel omdat daar “spul” inzit om het product zeer lang vers te houden zonder koeling.

Leg een doek onder de kom waarin je de ingrediënten mengt, zodat deze kom wat beter op zijn plaats blijft staan. Ben je met 2, dan kan de ene een constant dun straaltje olie toevoegen terwijl de andere flink roert.

Ideaal is in het begint slechts een paar druppels door de mosterd-eierdooiers te mengen. Dan opnieuw een paar druppels en blijf dit herhalen tot de textuur dikker begint te worden. Pas dan giet je de olie er straalsgewijs bij onder voortdurend roeren tot de gewenste dikte van de mayonaise.

Mayonaise ingrediënten

  • 2 eierdooiers van biologische kippen
  • 2 flinke eetlepels mosterd
  • arachideolie (hoeveelheid naar wens, bijvoorbeeld 100 ml per dooier)
  • peper en zout
  • een scheutje witte azijn
  • sap van 1/4de citroen

Hoe zelf mayonaise maken

Snel dikke mayonaise maken zonder staafmixer met eierdooier, mosterd, olie, peper, zout, azijn en citroensap

  1. Neem een kom en meng de mosterd met de eierdooiers door elkaar.
  2. Giet er onder voortdurend roeren een fijn straaltje arachideolie bij, wacht even totdat de olie in de mosterd-eierdooier emulsie is opgenomen en voeg dan wat meer olie toe.
  3. Gebruik zoveel olie naargelang je dikke of dunne mayonaise wil.
  4. Breng op smaak met peper en zout, azijn en citroensap. Roer nog even door elkaar en je mayonaise is klaar.

Deel en Geniet !

OF EEN ANDER RECEPT?

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*