Frangipanetaart

De makkelijkste taart onder alle taarten: lekker frangipanetaart recept, nu nog eenvoudiger door bladerdeeg uit de winkel te gebruiken.

De frangipanevulling meng je gewoon met de hand en liefst niet met een elektrische mixer met klopper. Hoe luchtiger je de vulling zou kloppen, des te meer kans ga je hebben dat de vulling tijdens het bakken uit de taartvorm gaat rijzen.

Dit basis recept uit Goe Gebakken is anders dan het SOS Piet frangipanetaart recept van Piet Huysentruyt: Piet gebruikt duidelijk minder bloem, maar hij laat ook de eiwitten van de eieren achterwege: minder vocht dus in de taartvulling. Sofie gebruikt dan weer een spuitzak, waar Piet het beslag gewoon makkelijk in de taartvorm stort.

Je zou denken dat aan de slanke lijn van Sofie te zien, Sofie de minste boter gebruikt. Blijkt dat ongeveer 20% van het gewicht van Sofie’s taart boter is, waar dat bij Piet ongeveer 22% is, niet echt een beduidend verschil.

Lees hier verder voor Sofie’s frangipanetaart recept met peren.

Frangipanetaart recept

 • 1 vel bladerdeeg van de winkel
 • abrikozengelei
 • 200 gram amandelpoeder + 200 gram bloemsuiker + een snuifje zout
 • 200 gram hoeveboter op kamertemperatuur
 • zaadjes van 1 vanillestokje
 • 200 gram tarwebloem
 • 3 biologische eieren
 • 1 losgeklopte eierdooier met wat melk

Hoe frangipanetaart maken

Lekkere frangipanetaart afgewerkt met suikerglazuur

 1. Leg het vel bladerdeeg in de taartvorm en druk goed aan tegen de rand en op de bodem. Duw wat over de rand hangt eraf en houdt apart.
 2. verwarm de oven voor op 190 graden.
 3. Prik met een vork gaatjes in de bodem en laat het deeg een 10tal minuten rusten.
 4. Maak ondertussen de frangipanevulling: meng de suiker met het amandelpoeder.
 5. Snijd een vanillestokje in de lengte open, schraap er de zaadjes uit en voeg deze bij de malse boter. Roer door elkaar totdat de boter superzacht is.
 6. Roer er dan 1 ei en een derde van het amandelpoeder-suikermengsel door. Herhaal tot alle eieren en amandelpoedermengsel onder de boter is geroerd.
 7. Neem een zeef, houd boven de vulling en voeg zo de bloem toe. Roer goed door de vulling en de frangipane is klaar.
 8. Wrijf de bodem van de taart in met de abrikozengelei.
 9. Doe de frangipane in een spuitzak en spuit in cirkels over de taartbodem. Als alle frangipane in de taartvorm is, strijk je ze van het centrum naar de rand ietwat hol uit.
 10. Borstel de rand van de taartvorm in met het eierdooier-melkmengsel.
 11. De deegrestjes bol je op tot 1 bol deeg en rol je rechthoekig uit met een deegrol zodat je er 1 cm reepjes van kan snijden die je kruisgewijs over de taart legt en tegen de met eierdooier ingevette rand duwt.
 12. Borstel de reepjes en nogmaals de zijkant van de taart in met het eierdooier-melkmengsel.
 13. Bak de frangipanetaart in de voorverwarmde oven op 190 graden voor een 40 tal minuten gaar.
 14. Haal de gebakken taart meteen uit de vorm en bestrijk onmiddellijk met abrikozenconfituur alvorens de taart te laten afkoelen op een rooster.

Deel en Geniet !

OF EEN ANDER RECEPT?

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*