Groentelasagne

Lekkere en snelle groentelasagne met flink wat verse tuinkruiden, een makkelijke kikkererwten-notenpasta en courgette + aubergine in plaats van lasagnevellen.

Klassieke Italiaanse lasagne is een ovenschotel met pasta velletjes waartussen bolognese saus, hesp, heel veel kaas en bechamelsaus: heel lekker maar sinds er op donderdag op de lijn wordt gelet, gaat Sofie wat spelen met de vulling.

In plaats van lasagnevellen gebruikt Sofie plakken courgette en aubergine: gekruid met peper en zout, wat olijfolie erop en grillen. Gril de 2 groenten zodat hun smaak beter tot hun recht komt.

Gebruik groenten die niet teveel water loslaten en die in het seizoen aanwezig zijn. Gebruik je toch waterige groenten zoals witloof of spinazie, stoof ze dan eerst zodat het sap eruit komt en niet mee in de ovenschotel gaat. Doe je dit niet, dan vind je het groentensap op de bodem van je ovenschotel: nog steeds voedzaam maar eerder een soepje in plaats van een lasagne.

Je kan de gewone champignons vervangen door de iets sterker smakende boschampignons, die nu (herfst) in het seizoen zijn.

Sofie giet wat olie in de ovenschotel, legt hierin haar groenten en besprenkelt verder met olie en peper.

Afvallen vs gezond voor hart en bloedvaten

Sofie gebruikt zure room en Sofie zegt dat zure room heel mager is. Jammer genoeg laat ze deze keer geen merknaam zien. De zure room die ze anders uit een potje schept komt van Carrefour en deze zure room bevat 30% vet: niet echt mager.

Potje zure room van Carrefour met 30% vetgehalte

Als “letten op de slanke lijn” wil zeggen “calorieën tellen”, dan is het vooral belangrijk te weten hoeveel vet er in Sofie’s gerecht zit. Grof geschat en gegokt 265 gram vet: 60 gram van de 200 ml room, 91 gram van 100 ml olijfolie (Sofie giet flink wat op de groenten en aubergines slorpen veel vet op), 100 gram van 200 gram noten en 14 gram uit 50 gram Parmezaanse kaas.

Het lasagnegerecht is voor 4 personen, dus 66 gram per persoon, met de vuistregel dat 1 gram vet 9 kcal geeft, maakt dat een maaltijd van ongeveer (594) 600 kcal, wat overeenkomt met gewone portie van 400 gram lasagne bolognese (604 kcal).

Mensen gaan “gezond eten”, vervangen boter door olie en chips door noten, houden dit goed vol en vallen toch niet af… Dit is dikwijls omdat er vergeten wordt dat als je evenveel vetten blijft eten, je evenveel calorieën binnen krijgt. Vooral noten bevatten ongeveer 50% vet.

Nu zijn vetten uit noten en olijfolie veel gezonder voor hart en bloedvaten als je ze vergelijkt met onverzadigde vetten en trans vet van sommige chips uit de winkel. Maar de vuistregel blijft: welke vetten je ook binnenspeelt, ze geven ongeveer hetzelfde aantal calorieën. De kwaliteit van de vetten (meer mono en poly onverzadigde vetzuren in plaats van verzadigde en trans vetten) bepaalt hoe gezond het vet is voor hart en bloedvaten.

Lasagne recept

 • 1 paprika per persoon
 • aubergine: in de lengte gesneden plakken
 • courgette: in de lengte gesneden plakken
 • grote, witte champignons : in niet te dunne schijven snijden (4 per champignon bijvoorbeeld)
 • 2 tomaten: gehalveerd en in schijven gesneden
 • een flinke mengeling verse tuinkruiden wat ze maar in de tuin kan vinden: basilicum, rode zuring, venkelloof, raketsla, bieslook, pimpernel
 • notenmengeling
 • 1 blik kikkererwten
 • 200 ml zure room

Hoe groentelasagne maken

 1. Rooster de paprika’s in de oven tot ze wat beginnen te krimpen en het vel verrimpelt. Snijd ze dan in 2 en verwijder het vel en de pitten.
 2. Besprenkel de plakken aubergine en courgette met olijfolie en kruid met peper (en zout zegt Sofie, maar je ziet ze nooit naar het zoutvat grijpen). Gril aan beide kanten in een grillpan.
 3. Ook de champignons besprenkelen met olie langs beide kanten, kruiden met peper en grillen op de grillpan.
 4. Mix de notenmengeling fijn in een keukenrobot. Giet het meeste vocht uit het blik kikkererwten en mix de kikkererwten dan mee met de noten. Mix er dan de zure room door met wat vers gemalen peper.
 5. Vul dan de ovenschotel en leg tussen iedere laag groenten wat verse kruiden: begin met een laag courgette, zuringblaadjes, aubergine, een laag notenmengeling, paprika, venkel, tomaat, een laag basilicumblaadjes + dragonblaadjes + raketsla + pimpernel + bieslook,een laag gegrilde paddestoelen, een laag courgette en afwerken met een laag notenmengeling.
 6. Strooi er nog een laag Parmezaanse kaas over en zet de groentelasagne een 25tal minuten tot half uurtje in de oven (Sofie vergeet de temperatuur te vermelden): vermits er geen bakpoeder en geen bladerdeeg gebruikt wordt, is mijns inziens een matig warme oven voldoende (175 graden).

Deel en Geniet !

OF EEN ANDER RECEPT?

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*