Broccolisoep

Lekker en makkelijk broccolisoep maken naar een idee van Sofie Dumont’s bloemkoolsoep, zodat je met weinig werk zal genieten van een zeer smaakvolle kom soep.

Op zoek naar een broccolisoep recept van keukenprinses Sofie Dumont uit De Keuken van Sofie? Zoek het even op in Google en je vindt niet direct een antwoord. Vervang Sofie Dumont met haar voorganger Piet Huysentruyt of haat concurrent Jeroen Meus, en je ziet toch wel een lijstje aan soepen voorbijkomen.

Vandaar even verder gezocht tot ik een bloemkoolsoep recept vond van Sofie. Een witte roomsoep, die we dus "groen" gaan maken door bloemkool te vervangen met broccoli en behalve wit van prei ook het groene gedeelte bij in de soep te doen (al moet gezegd: de broccoli zal al genoeg groene kleur in je soep brengen).

Opnieuw voor zoveel mogelijk de witte kleur van bloemkool te behouden, gaat Sofie eerst de bloemkool aanstoven en pas daarna de ui toevoegen, zodat deze niet gaat bruinen. Minder kleur, dus ook minder smaak: in onze groene soep gaan we voor meer smaak en beginnen we met de ui aan te stoven.

Groene soepselder vervangt Sofie met een stuk witte knolselder: wij gebruiken gewoon de selder die we voorhanden hebben: alle kleur is immers welkom.

Tenslotte gaat Sofie ook kokkels mee in haar bloemkoolsoep doen… Hier deden we inspiratie op uit haar "koken met restjes" mosselsoep recept: dus heb je overschot van gekookte mosselen, pureer dan alles behalve de schelpen en voeg toe aan je bouillon.

Mosselsoep is een vissoep, dus een scheutje zuur is welkom. Sofie gebruik sojayoghurt (wegens ze denkt aan de lijn en gebruikt daarom geen room… nog volgens het oude geloof dat je van vet te eten dik zou worden…, trouwens haar bloemkoolrijst bevat toch ook olijfolie…), wij gewoon wat vers geperst citroensap naar smaak en bootsen het romige effect van de yoghurt na met gewone, geraspte kaas.

Sofie is creatief wat de garnituur betreft:

 • ze blendert een deel verse, droge bloemkool in een keukenrobot fijn tot bloemkoolrijst en mengt er dan olijfolie en azijn door. Bij broccoli kan je dit veel sneller doen door met een mes over het oppervlakte van de broccoli te gaan en zo kleine, fijne, ronde broccolistukjes afsnijdt.
 • ze snijd roosjes zo fijn mogelijk, zodat de schijfjes op boompjes lijken, waarna je ze bakt in een pan. Kan je ook doen met broccoliroosjes.
 • ze gaat dan naar het midden van de bloemkool, waar ze de kleinste roosjes wegsnijd, die ze dan gaat stomen. Ook dit kan je met broccoliroosjes doen, maar makkelijker – minder afwas – is gewoon alle roosjes mee te garen in je soep en er enkele uit te vissen voor de garnering.

Recept broccolisoep

 • een scheut olijfolie om te koken
 • 1 ui (ajuin)
 • 1 prei
 • indien voorhanden: 1 stengel soepselder
 • 1/2 kg broccoli
 • indien voorhanden: overschot van gekookte mosselen: pureren zonder de schelpen
 • bouillon om alles onder te zetten (groentebouillon of kippenbouillon, 1 tot 2 liter)
 • rotszout naar smaak (weet dat kaas ook zout smaakt!)
 • vers geperst citroensap
 • voor de garnering en extra smeuïgheid plus smaak naar wens: geraspte kaas en/of brokjes kruidenkaas

Hoe broccolisoep maken

Broccolisoep

 1. Verwarm een scheut olijfolie in een brede soeppot met dikke bodem.
 2. Snijd de ajuin in stukjes en begin aan te stoven.
 3. Snijd de prei in stukken, snijd de selder in stukken en stoof mee aan.
 4. Snijd de broccoliroosjes van de stam, snijd dan de broccolistam in kleine stukjes.
 5. Wanneer de ui glazig gestoofd is (toch wel een 10 tal minuten stoven zodat ook de selder beter zal pureren), voeg je alle broccoli toe, kruid met vers gemalen peper en laat ook even mee aanstoven (een minuutje of zo, niet te lang want we willen nu zo snel mogelijk de broccoli garen: te lang gekookte broccoli smaakt immer minder lekker dan perfect gekookte broccoli – 5 tot 7 minuten – ).
 6. Voeg indien voorhanden de gepureerde mosseloverschot toe en overgiet met bouillon tot alles mooi onder staat.
 7. Breng aan de kook.
 8. Wanneer de broccoli gaar is, haal je een paar roosjes uit de soep voor de garnering en pureer je de soep met een staafmixer.
 9. Proef en breng verder op smaak door er vers geperst citroensap, gemalen kaas en/of rotszout even door te mixen. (of geef ieder persoon wat gemalen kaas en een schijfje citroen, zodat ieder naar eigen wens haar/zijn broccolisoep kan garneren en op smaak brengen).
 10. Voeg de apart gehouden broccoliroosjes erbij en serveer, indien gewenst met extra brokjes kruidenkaas.

OF EEN ANDER RECEPT?

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*