Groenten stomen en serveren met gemarineerde zalm

Een ontzettend snel klaar recept en nog gezond ook: gestoomde groenten (klaar in 5 minuten) en ter plekke gemarineerde zalm.

Voor de zalm kiest Sofie voor wilde zalm: deze is zeer gespierd en daarom heel mager… Heel mager, maar voor de dressing van de gestoomde groenten kiest Sofie steevast voor zure room (40% vet). Wel een groot bord met 200 gram vis en flink wat broccoli en boontjes.

Het is ons nog steeds niet echt duidelijk wat het thema “gezond koken” van de keuken van Sofie op donderdag nu eigenlijk inhoudt. De enige rode draad die we zien in dit recept en in de gezonde inktvis van vorige week is: weinig zout, veel groenten en Sofie die “praat” over de slanke lijn.

Zalm met broccoli en een dressing van dille en yoghurt

Voor een niet vette dressing (geen zure room van 40% vet) zoals in de foto hierboven, neem ik (dit is dus geen recept van Sofie Dumont) ongeveer 125 ml natuur yoghurt, roer er 2 theelepels dijonmosterd door, 1 eetlepel dille, een snuifje zout (zoutloos is voor mij geen synoniem voor gezond) en enkele druppels citroensap voor een frisse smaak.

Als je niet graag rauwe zalm eet, (ook dit is mijn recept en niet een recept van Sofie Dumont) kan je deze ook in 1 stuk op een bakplaat een 20 tal minuten laten roosteren in een voorverwarmde oven op 200 graden (vraag uw vishandelaar om raad), sprenkel wat olie over de groenten en vis en laat garen in de oven. Nochtans is rauwe, verse zalm een aanrader: rauwe vis is gezond, zolang hij supervers is.

Blijkt dat VTM van donderdag “veggie” of groentendag wil maken: 1 keer per week geen vlees eten voor ecologische redenen: als we alle mensen op deze aardbol een deftig maal willen voorschotelen, is 1 manier meer plantaardig voedsel te eten. 1 kilo planten maakt immers maar 100 gram vlees (vuistregel), dus ben je 900 gram groenten kwijt, waar je toch wel weer enkele monden mee kan voeden.

Koop de zalm op het vel zodat je makkelijk reepjes kan snijden en van het vel wegduwen.

Voor de vinaigrette (om de zalm wat koud in te garen) gebruikt Sofie een milde smaakvolle arganolie: niet verschieten van de prijs, want de argan boom is een boom die met uitsterven bedreigd is in de woestijn van Marokko. Sofie gebruikt de verhouding: 2 delen olie op 1 deel citroensap (of azijn). Voor de extra smaak (want er zit geen zout in de dressing) snijd je enkele venkelstengels fijn.

Ingrediënten

Voor de gestoomde groenten:

 • broccoli (een halve per persoon)
 • groene bonen (prinsessenbonen)

Voor de gemarineerde zalm:

 • 200 gram rauwe zalm per persoon
 • enkele takken venkelloof (altijd lekker bij vis)
 • 2 delen olie
 • 1 deel citroensap
 • peper

Dressing voor de gestoomde groenten:

 • zure room
 • flink wat verse basilicum
 • een paar blaadjes zuring
 • peper

Hoe groenten stomen en snel zalm marineren

 1. Snijd de zalm in “sushi” reepjes en schik op de bodem van een bord.
 2. Snijd de broccoli in roosjes die je halfdoor snijd, zo goed mogelijk in even grote stukken verdelen. Doe met de boontjes in een stoompot of een (Ikea) spaghettipot (onderaan kokend water waarboven een vergiet en een deksel). Laat dan wat afkoelen in een andere schaal.
 3. Meng de ingrediënten voor de zalm marinade in een kom en giet over de stukjes zalm.
 4. Snijd de zuring en de basilicum fijn en roer onder de zure room met wat peper.
 5. Schik de gestoomde groenten rond de 200 gram zalm en schep er de zure room dressing over.

Deel en Geniet !

OF EEN ANDER RECEPT?

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*