Witloof stoven

Makkelijk recept om witloof te stoven en te serveren met kaas en hesp in de oven.

Doe geen extra werk door het hart onderaan de stronk weg te snijden. Dit maakt de stronk minder sterk (de bladeren zullen makkelijker uit elkaar vallen). Lust je het bittere hart niet, eet het dan gewoon niet op.

Sofie dankt terecht de witloofboeren om mooi witte witloof te telen, Vlaanderen levert nog steeds het beste witloof, als zijn de Nederlanders dan weer slimmer het verkopen van hun witlof op de internationale markt.

Voor te stoven heb je een lage, brede pan nodig die je volledig met witloofstronken kan vullen in 1 laag en waar je een deksel van hebt.

Giet het kookvocht van het gestoofde witloof niet weg: het is ideaal als groentebouillon voor een makkelijke soep. Stoof wat groenten aan, giet het witloof kookvocht erover en je snelle soep is klaar: koken met restjes dus, maar dan op dinsdag :).

Serveer je het witloof gewoon gestoofd, stoof het dan in kippenbouillon met look en sjalot.

Witloof met kaas en hesp ingrediënten

 • 8tal witloofstronken
 • een klontje boter
 • water (2 tot 3 cm hoog in de pan)
 • peper, zout, muskaatnoot
 • 8 sneden gekookte hesp (niet gerookt maar wel gekookt)
 • kaassaus (40 gram boter, 40 gram bloem, 700 ml melk, 1/4 kg kaas)
 • gemalen kaas (Emmenthaler en Parmezaanse kaas) voor het gratineren

Hoe witloof stoven

Witloof stoven met sjalot en knoflook in kippenbouillon

 1. Verwijder het voetje van de witloofstronken en verwijder de niet zo mooie buitenste bladeren, zodat je propere, mooi witte stronkjes overhoudt.
 2. Doe een klontje boter in de pan en vul 2 tot 3 cm met water.
 3. Leg er de witloofstronken in zodat ze “zwemmen maar niet verdrinken”, dus maar half onderstaan.
 4. Kruid met peper, zout en muskaatnoot, doe het deksel op de pot, laat pruttelen en garen onder deksel: dit duurt ongeveer een 10 minuten, afhankelijk van de dikte van de stronken.
 5. Als het witloof gegaard is, maar nog niet uit elkaar valt, werk je verder: neem ze uit de pan en laat uitlekken op een bord met keukenpapier.

Hoe witloof serveren met hesp en kaassaus

Lekker makkelijk recept met gestoofd witloof, hesp en kaassaus, gegratineerd in de oven

 1. Neem een snede hesp, trek de vette zwoerd eraf, leg er 1 stronk witloof op en rol in de hesp. Leg in een ovenschotel waar de 8 stronken precies gaan inpassen.
 2. Als de schotel in 1 laag vol ligt met de in hesp gerolde witloofstronken, giet je er voorzichtig de kaassaus over zodat je net niet meer ziet wat er in de saus verstopt zit.
 3. Schud even met de schotel en ga even met een vork voorzichtig tussen de rollen hesp zodat de saus overal tot beneden in de schotel geraakt.
 4. Strooi er gemalen kaas over en laat het gestoofde witloof met kaas en hesp een 15 minuten in de warme oven zodat de kaas tot een mooi bruin korstje kan verkleuren. Uiteindelijk zijn alle ingrediënten reeds gegaard, maar vermits Sofie de temperatuur vergeet te vermelden (wat verklaart waarom kookboeken worden geschreven…) gaan we ten rade bij het witloof recept van Piet Huysentruyt die de ovenschotel eerst 20 minuten in de oven zet op 180 graden zet en daarna een 5tal minuten verder onder de gril van je oven voor een mooie, bruine kleur van de geraspte kaas.

Deel en Geniet !

OF EEN ANDER RECEPT?

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*