Brownies maken

Zeer makkelijk en lekker basis recept om zelf chocolade brownies te maken met suiker, boter, chocolade en eieren plus: kieper er dan alles in wat je zelf graag eet.

Kies voor chocolade steeds voor een soort met het hoogste gehalte aan cacao, niet alleen voor de chocoladesmaak, maar ook voor zo weinig mogelijk extra suiker of vetten die de verhoudingen aan ingrediënten in je recept kunnen wijzigen.

Vermits er geen bloem in het recept zit, zal de brownie makkelijk uit elkaar vallen, maar de smaak is er daarom niet minder om.

Voeg liefst geen vers fruit toe (tenzij bijvoorbeeld een paar blauwe bosbesjes hier en daar), want het vocht in het fruit zal de receptuur gaan veranderen.

Sofie Dumont's nieuwe mixen voor in drankjes en gebakjesSofie neemt van de gelegenheid gebruik om haar nieuwe “kruidenpotjes” of beter gezegd “smakenpotjes” te promoten: haar amaretto-mix met noten, kandijsuiker en amaretto.

Vandaag gebruikt ze Sweet Mix Amaretto Cassia. Sofie gaat ook de potjestoer op, haar voorgedaan door de PH potjes van Piet Huysentruyt. Cinnamomum cassia is de Latijnse naam voor Chinese kaneel en Amaretto verwijst waarschijnlijk naar amandelnoten en amandelpoeder: een ingrediënt dat we dikwijls terugvinden in Sofie’s gebakjes.

Maak de gebakjes ofwel in kleine vormpjes of maak 1 groot gebak: hoe kleiner de vormpjes, hoe minder lang ze in de oven moeten. Hoe lager het gebakje, hoe minder lang het in de oven moet. Vermits het gebakje zonder bloem makkelijk kan breken, zijn papieren vormpjes een goed idee.

Wat gezondheid betreft zitten er wel 7 eieren in het gebak (mensen met een hoge cholesterol wezen gewaarschuwt) en 250 gram hoeveboter, voordeel is dat Sofie er flink wat gedroogd fruit in verwerkt, en gedroogd fruit bevat alvast flink wat vezels.

Basis chocolade brownies recept

 • ¼ kilogram hoeveboter
 • ¼ kilogram donkere chocolade met zoveel mogelijk cacao (minstens 70%)
 • 200 gram griessuiker
 • 7 eieren van de biologische teelt

Hoe zelf chocolade brownies maken

Lekker en makkelijk recept om zelf chocolade brownies te maken met alleen eieren, boter, suiker en chocolade.

 1. Oven voorverwarmen op 200 graden.
 2. Neem een sauspannetje met dikke bodem en doe er eerst 250 gram hoeveboter, daarboven 250 gram in grote stukken gebroken donkere chocolade en daarboven 200 gram griessuiker in. Zet op een zeer laag vuurtje om de chocolade en boter te smelten en de suiker in de ganache op te lossen.
 3. Roer voortdurend om met een houten lepel. Laat zeker niet koken, maar roer tot het net smelt.
 4. Neem dan de pot van het vuur en breek er 7 eieren in. Begin met 2 eieren en roer met een garde door de ganache. In het begin lijkt het erop dat alles gaat schiften, door het vochtige eiwit in het vette botermengsel. Voeg er dan 2 eieren bij en roer opnieuw. Voeg tenslotte de laatste 3 eieren bij zodat je aan 7 zit en roer goed door de ganache.
 5. Boter of olie bijvoorbeeld een taartvorm in en bebloem de ganse vorm, zodat het gebak niet aan de vorm gaat kleven. Wat teveel aan bloem is, schudt je weer uit de vorm.
 6. Stort het browniebeslag in de taartvorm en laat dan uw fantasie de vrije loop voor eventuele extra’s: gedroogde bananenschijfjes, in reepjes gesneden gedroogde vijgen (het harde, taaie staartje verwijderen), in reepjes gesneden gedroogde abrikozen en in reepjes gesneden dadels (de pit verwijderen). Duw het gedroogd fruit een beetje in het deeg zodat het niet verder gaat uitdrogen tijdens het bakken.
 7. Werk af met amaretto mix voor wat extra smaak en wat extra krokant. Heb je de mix niet in huis, voeg er dan fijngestampte nootjes over. Strooi er ook wat zonnenbloemenpitten over.
 8. Laat de brownie 20 minuten bakken in de oven op 200 graden.
 9. Serveer warm met een zelf gezette kop koffie van gemalen koffiebonen en chicorei door een filter.

Deel en Geniet !

OF EEN ANDER RECEPT?

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*