Kaassaus maken

Lekker bij bloemkool of ovenschotels: basis recept voor béchamel saus waarvan je dan snel kaassaus mee kan maken door kaas toe te voegen.

Begin met eerst een beetje melk bij de roux (boter en bloem) te gieten roer dan het geheel tot een dik papje waarin alle klonters verdwenen zijn. Voeg dan pas meer melk toe.

Zit je saus toch vol bloemklonters, doe ze dan snel door een zeef en de klonters zijn ook verdwenen: je hebt dan wel meer afwas maar de saus is gered.

Voor de goede smaak gebruikt Sofie Emmenthaler en voor de extra pit doet ze er Parmezaanse kaas bij. Voeg het zout best toe na je de kaas hebt gesmolten in de saus, want sommige kazen bevatten flink wat zout.

Kaassaus recept

Voor de béchamelsaus:

 • 40 gram boter
 • 40 gram bloem
 • 700 ml volle melk
 • peper, zout en nootmuskaat

Voor de Mornay saus naar smaak 1/4 kg kazen:

 • geraspte Emmenthaler Zwitserse kaas
 • geraspte Parmezaanse kaas

Hoe witte roux, béchamelsaus en kaassaus maken

Lekkere kaassaus maken op basis van een witte roux van bloem en boter, verwerkt tot bechamelsaus met volle melk en afgewerkt met kruiden en 2 soorten geraspte kaas

 1. Begin met een witte roux te maken. Doe de boter in een sauspotje en laat smelten op een laag vuurtje. Laat de boter niet bruinen, want dan heb je een bruine roux.
 2. Als de boter gesmolten is, voeg je onmiddellijk in 1 keer de bloem toe. Meng goed door elkaar met een houten lepel en laat al roerend wat drogen tot het geheel naar koekjes begint te ruiken.
 3. Giet er dan in een klein straaltje onder voortdurend roeren de melk aan toe: je zal wat klonters zien. Stop met melk toevoegen en roer het geheel eerst tot een dik papje of een mooi, glad beslag zonder klonters.
 4. Doe er dan weer een deel van de melk bij en roer opnieuw tot een gladde massa zonder klonters.
 5. Van zodra alle melk bij de saus is en alle klonters verdwenen zijn, breng je de béchamelsaus aan de kook en laat je 1 minuutje koken zodat de saus kan indikken door het zetmeel.
 6. Goed bijkruiden met peper, niet teveel zout (kaas bevat flink wat zout) en nootmuskaat en de basis béchamelsaus is klaar.
 7. Voeg er dan de geraspte kazen bij, roer tot de kazen in de saus gesmolten zijn en de kaassaus of Mornay saus is klaar.

Deel en Geniet !

OF EEN ANDER RECEPT?

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*