Zalm in bladerdeeg

Ideaal om een snel, lekker gerecht te maken: zalm gebakken in bladerdeeg in de oven met ook recepten voor quiche met zalm en snelle of klassieke bladerdeeg recepten.

Het recept vraagt voor de restjes van de gravad lax van vorige vrijdag: een gemarineerd stuk zalm dat makkelijk een week goed blijft in de ijskast. Je kan ook gewoon gerookte zalm of rauwe zalm nemen, zolang je deze keer het vel niet mee gebruikt.

Wat kaas betreft gebruikt Sofie mozzarella kaas en geeft als alternatieven smeerkaas, Blauwe kaas en Brie: zolang je maar kiest voor een zachte kaas en dus bijvoorbeeld niet een snede Gouda kaas.

Sofie gebruikt bladerdeeg kant en klaar uit de winkel. Je kan bladerdeeg ook zelf maken volgens dit stap voor stap recept met foto’s van Piet Huysentruyt uit SOS Piet.

Je kan ook ietwat “foefelen” met dit minder tijds- en arbeidsintensief bladerdeeg recept. Voordeel is dat je dan zelf je eigen lekkere kruiden in het deeg kan mengen.

Sofie legt ook even het verschil uit tussen een quiche en een hartige taart. In een quiche breng je vocht in met de melk en de eieren, in de hartige taart zoals nu breng je op een andere manier vocht bij in de vulling, in dit recept dankzij de tomaat. Lees hier verder voor een echt recept voor quiche met zalm.

Het voordeel van dit soort hartige taarten, volgens Sofie, is dat je ze letterlijk in mekaar kan flansen: de volgorde van ingrediënten en hoe je ze uitsmeert, heeft niet echt veel belang.

Sofie laat zien dat in de late herfst je nog steeds kan oogsten in de tuin: zo vindt ze bijvoorbeeld blaadjes notensla, beter bekent als rucola, mosterdkruid of raketsla. Voor degenen die verbaast zijn dat er nu nog sla in de tuin kan gevonden worden, wel: rucola is een koolsoort en niet echt een sla.

Voor de vinaigrette gebruikt Sofie niet de gebruikelijke 3:1 verhouding, maar gaat ze voor 2:1 of 2 delen olijfolie op 1 deel balsamico azijn. Ook op maandag denkt Sofie dus aan de slanke lijn.

Zalm in bladerdeeg recept

Voor de tapenade:

 • (zwarte) olijven
 • noten(mengeling)
 • zwarte peper van de molen
 • olijfolie

Voor de hartige taart:

 • 2 bladerdeegvellen op boterpapier uit de winkel
 • zalm
 • tomaat
 • mozzarella kaas
 • 1 eierdooier van biologische kippen gemengd met een scheutje volle melk voor de bladerdeegvellen aan mekaar te lijmen
 • tuinkruiden (venkelloof en dille zijn ideaal bij vis, basilicum is dan weer heerlijk bij de tomaten en de kaas)

Hoe tapenade maken

Een klassieke tapenade bestaat uit olijven, kappertjes, ansjovis en olijfolie. Dit zou echter te vettig zijn om over de taartbodem te smeren, dus kiest Sofie voor flink wat noten zodat het vocht van de tomaten niet onmiddellijk in de bodem van de taart trekt en de bodem krokant kan bakken.

Tapenade is meestal gemaakt met olijven, groene of zwarte: de zwarte olijf is gewoon langer gerijpt dan de groene. Sofie doet er dus wat noten bij: belangrijk is eenzelfde hoeveelheid noten te gebruiken als olijven voor in de taart. Welke noten maakt niet uit, al geeft iedere noot natuurlijk een andere smaak.

Zorg ervoor dat de tapenade voor deze taart niet te plat noch te vettig is (niet even snel uit een bokaalte kopen), anders krijg je de onderkant van de taart nooit krokant gebakken, zulk een tapenade is dan wel weer meer geschikt om op de boterham te smeren:

Makkelijk recept om tapenade te maken met 3 delen ontpitte olijven op 1 deel cashew noten
Tapenade maken voor op de boterham met bijvoorbeeld 3 delen zwarte olijven op 1 deel cashew noten, 1 deel rucola en geen olijfolie, extra op smaak gebracht met miso.

 1. In een blender of cutter doe je ontpitte olijven, evenveel noten(mengeling), peper en wat olijfolie en maal je fijn tot een tapenade, droog genoeg als vulling voor op de bodem van een hartige taart..

Hoe hartige taart met zalm maken

Makkelijk recept om zelf een hartige taart te maken met zalm, tapenade, tomaten, zachte kaas en dille of venkelloof gebakken in bladerdeeg

 1. Oven voorverwarmen op 190 graden.
 2. Neem een vel bladerdeeg met het boterpapier er nog aan, leg in een taartvorm en druk aan op de bodem en tegen de zijkant.
 3. Smeer de tapenade uit op de bodem van de taart.
 4. Snijd de zalm in dunne reepjes en bedek hiermee in 1 laag de tapenade.
 5. Leg er daarna een laag in schijfjes gesneden tomaten over.
 6. Werk af met een laag in schijven gesneden mozzarella kaas.
 7. Leg er een laagje fijne venkellooftakjes over.
 8. Bestrijk de rand bladerdeeg die over de taartvorm hangt in met het eierdooier-melk mengsel (gebruik een borsteltje).
 9. Neem het tweede vel bladerdeeg, steek er met een spuitmondje flink wat gaatjes in, verwijder het boterpapier en leg het bladerdeegvel mooi in’t midden over de taart.
 10. Duw de bladerdeegvellen op mekaar: heb je teveel overhangen, snijd dan wat weg en rol de rest van de overhangende rand mooi naar binnen op de rand van uw taartvorm.
 11. Voor de extra kleur borstel je de bovenkant en zijkant van het bladerdeeg in met het dooier-melkmengsel. De uitgestoken cirkeltjes voor de luchtgaten in het bovenste bladerdeegdeksel kan je indien gewenst ook op de taart verspreiden en plakken (natuurlijk niet op de gaten, maar wel op het deksel).
 12. Knip het boterpapier dat flink over de rand steekt weg, zodat je je taart goed ziet bakken in de oven.
 13. Laat de zalm en andere ingrediënten in het bladerdeeg een half uurtje bakken in de oven.

Deel en Geniet !

OF EEN ANDER RECEPT?

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*