Ga aan de slag met dit makkelijk recept om lekkere groentesoep te maken zodat je met weinig ingrediënten – dus goedkoop en weinig werk – zal genieten van een warme, vullende kom soep.
Groentesoep maak je logischerwijze met … groenten. Om goedkoop te werken, koop je wat in seizoen is: in de winter bijvoorbeeld koolsoorten.
Toch belet niets je om te vertrekken van een kippenbouillon – lekker maar niet overheersend van smaak – of er gehaktballetjes mee in te koken. Gebruik wel gehakt van varkensvlees, opnieuw omdat rundsvlees de soep een te uitgesproken vleessmaak zal geven. Koop bij je slager het goedkoopste gehakt, meestal zal dat varkensgehakt zijn.
Zorg ervoor dat je geen groente in de soep gaat doen die de smaak gaat overheersen, je wil elke groente die je toevoegt proeven wanneer je de soep drinkt. Vandaar bijvoorbeeld geen ganse bussel soepselder met 1 wortel, prei en ui. Sofie opteert voor koolsoorten: Chinese kool en spruitjes.
Ik hoor je al zeggen: ik lust geen spruiten! Dat komt waarschijnlijk omdat niemand ooit lekkere spruiten voor jou heeft klaargemaakt. Welke kool je ook neemt, kook ze nooit langer dan 10 minuten of er zullen onaangename geuren en smaken vrijkomen! Chinese kool heeft niet direct een sterk doordringende smaak, voor wie echt in de koolsmaken moet instappen.
Om snel te werken gebruikt Sofie een bouillonblokje. OK: niets sneller dan een bouillonblokje… maar waarom zou je een blokje kopen waar je nauwelijks een idee van hebt wat er in zit, behalve dan veel zout: net iets wat Sofie Dumont tijdens haar gezonde donderdagen niet mee in de ingrediëntenlijst wil zien. Bovendien kan je met fit recept al in 15 minuten een groentebouillon maken, en koop je je soepgroenten versneden, dan zal het ook zeer snel gaan.
Om verder snel te blijven: de groenten niet in superkleine stukjes snijden zoals je dat klassiek zou doen in juliennesoep. Ook de vleesballetjes niet te klein draaien: kwestie dat je dus geen ganse avond in je keuken staat te werken na een drukke dag.
Tot slot wel gezond en lekker, voegt Sofie champignons toe: flink wat extra smaak en flink wat extra vezels!
Groentesoep recept
- olijfolie om te stoven (Sofie gebruikt Alpro)
- 1 ajuin
- een halve Chinese kool
- 2 bouillonblokjes
- 1 liter water
- 300 gram Parijse paddenstoelen, of wat goedkoop en in seizoen is aan champignons
- 100 gram spruiten
- rotszout en peper van de molen
- 350 gram gehakt en 1 sjalot, peper en zout, hoeveboter om de gehaktballen te bruinen
- vermicelli (1 handje per persoon)
Hoe snel goedkope groentesoep met balletjes maken
- Verwarm olijfolie in een soeppot, snijd de ajuin in halve maantjes en begin aan te stoven.
- Snijd de harde delen – de onderste helft – van de Chinese kool in niet te kleine stukken (zorg er wel voor dat je ze toch makkelijk kan oplepelen) en stoof mee aan. Op tijd omroeren!
- Verkruimel de bouillonblokjes boven de aanstovende groenten en laat mee stoven.
- Giet er dan een liter water over en breng aan de kook.
- Ondertussen kuis je de spruiten, snijd in 2 of in 4 en voeg toe in de soeppot.
- Ondertussen snijd je de paddestoelen in 2 of in 4 en voeg toe aan de soeppot.
- Doe het gehakt in een kom, kruid met peper en zout en snijd er een sjalotje in fijn. Draai er vervolgens grote ballen van (zo groot als een pingpongbal) en leg apart.
- Om sneller te werken kan je de gehaktballen in plaats van 1 voor 1 mooi te draaien, gewoon van het gehaktvlees trekken, even wat vorm aan geven en onmiddellijk in de soeppot mee laten garen (dus hoef je ze niet eerst allemaal apart te maken alvorens je verder kan én je spaart een pan afwas uit). Voor meer smaak echter in de soep, smelt Sofie een klontje hoeveboter in een pan en wanneer de boter warm is, schroei je de gehaktballen toe. Als de balletjes aan 1 kant mooi gebruind zijn, draai je ze om en bruin de andere kant.
- Een 3 tal minuten voor het serveren voeg je per persoon een handvol vermicelli toe in de kokende soep. Voeg ook de gebruinde gehaktballetjes toe: ze zijn gaar wanneer ze boven drijven.
- Proef en breng verder op smaak met peper en zout.
- Sofie’s schoonmoeder serveert haar groentesoep steeds met een beschuit.
Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!