Frangipanetaart recept

Lekker makkelijk frangipanetaart recept met fruit naar wens: bijvoorbeeld gepocheerde peren.

De taartbodem wordt eerst blind gebakken omdat zowel de frangipanevulling als de gepocheerde peren veel vocht bevatten. Bak je alles in een niet blind gebakken taart, dan krijg je de bodem nooit krokant gebakken.

Leg altijd een stuk bakpapier over de taartbodem, waarop je de droge bonen of andere gewichtjes legt, zodat de bonen niet in het deeg bakken.

Sofie vet de taartvorm niet in, omdat het een vorm is waar je de bodem naar omhoog kan uitduwen en zo de taart makkelijk kan ontvormen. Een gewone taartvorm vet je best in en bestrooi je met wat bloem.

Gebruik harde stoofperen die niet tot moes worden gebakken en pocheer ze eerst. Je kan ook zachter fruit onder de vulling mengen zonder te pocheren zoals appels, pruimen, eetperen, abrikozen…

Indien gewenst werk je de gebakken taart blinkend af door er warme abrikozengelei over te borstelen.

Dit recept verschilt vooral van Sofie’s frangipanetaart uit Goe Gebakken doordat de vulling gewoon in de taart wordt gestort in plaats van met een spuitzak en het bladerdeeg wordt nu eerst blind gebakken.

Frangipanetaart ingrediënten

 • 1 vel bladerdeeg
 • een 10tal jeneverbessen
 • een 3tal kruidnagels
 • 1 vanillestokje
 • harde peren (zoveel als er in je vorm passen nadat je ze doormidden hebt gesneden)

Frangipanevulling:

 • 200 gram hoeveboter op kamertemperatuur
 • 200 gram poedersuiker
 • 200 gram amandelpoeder
 • 200 gram bloem
 • 3 eieren van de biologische teelt
 • zaadjes van 1 vanillestokje
 • een scheut cognac

Hoe frangipannetaart maken

Makkelijk frangipannetaart recept met gepocheerde peren: begin met het bladerdeegvel blind te bakken

 1. Leg het vel bladerdeeg in de taartvorm, druk goed aan en rol wat over de rand hangt naar binnen, zodat je een hogere rand krijgt. Leg er het bakpapier in en vul met gewicht (droge bonen of speciale bakgewichtjes). Laat een 20 minuten bakken in een oven van 190 graden.
 2. Voor de peren te pocheren breng je evenveel water als suiker in een pannetje aan de kook. Voeg er wat jeneverbessen en kruidnagels aan toe, alsook het stokje van de vanille.
 3. Schil de peren, snijd in de lengte halfdoor en verwijder het klokhuis met een meloenmesje. Verwijder ook het steeltje, het kroontje en eventuele ogen van de peren.
 4. Als de suikersiroop begint te pruttelen, leg je er de peren in en laat pocheren tot ze halfgaar zijn.
 5. Maak dan de frangipanevulling, zoals Sofie het ook al maakte in Goe Gebakken maar dan zonder het snuifje zout en met een scheut cognac: meng de zachte boter met de poedersuiker, het amandelpoeder, de bloem en de eieren onder mekaar op lage snelheid (zodat de bloem niet in de ganse keuken wegstuift) tot een homogene vulling. Voor extra smaak kan je een scheut cognac toevoegen en onderroeren: mag wel, moet niet. De alcohol vervliegt in de oven: alcohol is ook 1 van de 5 manieren (zelfrijzende bloem, bakpoeders, stijfgeklopt eiwit en levende gist) om meer lucht in gebak zoals wafels en pannenkoeken te krijgen.
 6. Stort de frangipanevulling in de blind gebakken taartbodem en strijk goed uit tot tegen de rand.
 7. Schik er de gepocheerde peren bovenop in ‘t rond (met de klokhuiskant naar omhoog als je Sofie tot op de letter wil volgen) en laat de frangipanetaart met de peren een 25 tal minuten afbakken in de oven op 190 graden.

Deel en Geniet !

OF EEN ANDER RECEPT?

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*