Meringue maken

Makkelijk recept met de juiste verhoudingen om lekker krokante meringue te maken van suiker en eiwit gebakken of gedroogd in de oven.

De ideale verhouding van eiwit en griessuiker voor meringues of schuimpjes is dubbel zoveel gewicht aan griessuiker dan dat je eiwitvolume hebt. Of anders gezegd: aan 100 ml eiwit moet je 200 gram griessuiker toevoegen.

Heb je geen spuitzak bij de hand, schep dan gewoon het stijfgeklopt eiwit met een lepel op het bakpapier. Zorg ervoor dat alle schuimpjes ongeveer even breed en hoog zijn, zodat ze alle tegelijk drogen.

Sommige mensen verkiezen de meringue helemaal droog gebakken, anderen willen nog wat smeuïgheid in het midden, pas dus uw baktijd aan naar eigen voorkeur en wens.

Lees hier alvast alle tips uit SOS Piet om perfecte schuimpjes of meringues te bakken.

Meringue recept

  • 250 ml eiwitten van een 8tal biologische eieren
  • ½ kilogram griessuiker

Hoe meringues of schuimpjes maken

Makkelijk recept om zelf meringue te maken in de oven met eiwit en griessuiker

  1. Oven voorverwarmen op 90 graden.
  2. Sofie begint met de eiwitten schuimig te kloppen, liefst met een elektrische mixer of keukenrobot.
  3. Strooi er dan beetje bij beetje, onder voortdurend kloppen, de griessuiker bij en blijf kloppen tot alle suiker in het eiwit opgelost is en het eiwit superstijf is.
  4. Om alle meringues even groot te maken, teken je bijvoorbeeld rondom een glas cirkels (5 tot 6 cm doorsnede) op boterpapier (laat spatie tussen de cirkels, want de meringues gaan een beetje uitzetten). Leg dit papier op een bakplaat, leg hierop een ander bakpapier, plooi het langs de zijkanten dicht zodat de papieren niet geen verschuiven en je ziet door het bovenste bakpapier de cirkels van het onderste papier.
  5. Doe het eiwit in een spuitzak met 1 cm rechte spuitmond en spuit het op de cirkels in een ronddraaiende beweging.
  6. Zet de meringues in de oven van 90 graden en laat ze een 2tal tot 3tal uren drogen, totdat je ze makkelijk van het papier kan nemen en je ze krokant kan doorbreken.
  7. Laat de meringues afkoelen.

Deel en Geniet !

OF EEN ANDER RECEPT?

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*