Aardbeientaart maken

Snel recept om een lekkere aardbeientaart te maken op een blind gebakken taartbodem van in 10 seconden klaar kruimeldeeg, gevuld met snelle, koude vanillesaus en aardbeien.

Voor degenen die het nog niet hadden opgemerkt: de zak tarwebloem, type 65, het zout, de room en de zure room: allemaal van het huismerk van de Carrefour: dezelfde sponsor van Jeroen Meus. Een rode draad die de VTM Keuken van Sofie mooi doet overgaan na 1 zap naar Dagelijkse Kost van Jeroen op Eén.

Eindelijk gebak en hier steekt Sofie wel torenhoog uit boven haar voorganger Piet Huysentruyt en haar – laten we hem niet meer concurrent maar wel collega van de andere zender noemen – Jeroen Meus.

Wat nu weer opvalt is dat op maandag Sofie even het belang van seizoensfruit in de kijker zet, en vandaag aan de slag gaat met … aardbeien, dat nu toch wel op zijn einde is gelopen. Nochtans loopt Sofie doodleuk naar haar tuin en plukt verse aardbeien die op de vensterbank groeien. Sofie vermeldt trouwens zelf dat ze haar eigen aardbeien bij de boerin haalt. Om maar te zeggen dat het wel degelijk niet de tuin van Sofie is.

Augustus is volop pruimenseizoen, en als je zelf een boom in je tuin hebt staan, weet je dat de aardbeien zeker kunnen vervangen worden met de zoetere pruimen.

Wat ook opvalt is de snelheid die Sofie in haar gerechten brengt: maandag was wel degelijk tijdrovend groenten snijden in de “verse soep met restjes“, dinsdag was ze in vergelijking met Jeroen en Piet de snelste om het groen te maken voor paling in’t groen. Vandaag maakt ze supersnel deeg in een keukenrobot (met een mes dus) en een supersnelle vanilleroom, daar waar Piet Huysentruyt in zijn aardbeientaart uit SOS Piet banketbakkersroom gaat koken.

Is Sofie altijd de snelste? Nee hoor, ze gaat haar witte chocolade smelten in een warm water bad, waar Piet Huysentruyt zijn chocolade steeds smolt rechtstreeks op een laag vuurtje. Maar… vermits de taart toch 15 minuten moet blindbakken, heb je alle tijd om zonder veel omkijken chocolade te smelten in een warm waterbad. Sofie is dus wel degelijk de snelste daar waar er wel degelijk tijd kan gewonnen worden.

U leest het goed: aardbeientaart uit SOS Piet, want van de 1400 recepten uit De Perfecte Keuken is er geen enkel voor aardbeientaart. Zelfs Piet’s aardbeiencrumble komt uit SOS Piet. Ook bij Jeroen is geen aardbeientaart te vinden. Wel bijvoorbeeld een appeltaart met kruimeldeeg maar Jeroen doet er iets langer over door het deeg met de hand te kneden en in de ijskast te laten rusten. Sofie mengt dus sneller met de keukenrobot (10 seconden of zo).

Wat gebak betreft laat Sofie duidelijk zien waar ze meester is, wat Vlaanderen al langer wist dankzij haar 2 seizoenen uit Goe Gebakken. Dus wat woensdagen betreft zit je in de Keuken van Sofie duidelijk zeer goed.

Sofie maakt een krokant deeg door het zeer snel te mixen (hoe langer je deeg kneed, hoe elastischer het wordt: goed voor brood waar de luchtbelletjes het elastische deeg luchtig maken, niet goed voor taart waar er zonder de lucht een taai deeg gevormd wordt. Om het deeg krokant te houden, smeert Sofie het na het bakken in met gesmolten chocolade.

Wat slanke lijn betreft gaat het gister van slank naar vandaag helemaal niet meer slank: je kan even goed een vulling maken met melk en een zakje vanillepudding, maar Sofie gaat voor een mengeling van slagroom (creme fraiche 40% vet) en zure room (40%vet). Het is ons een raadsel waarom Sofie zegt dat zure room minder vet is dan slagroom: op het potje van de Carrefour kan je wel degelijk lezen dat het vetgehalte 40% is.

Aardbeientaart recept

Voor het kruimeldeeg of zoals Sofie het noemt: zanddeeg:

 • ¼ kilogram tarwebloem
 • 150 gram koude hoeveboter
 • 1 biologisch geteeld ei
 • 60 gram griessuiker
 • 60 gram broyage (van 30 gram poedersuiker en evenveel amandelpoeder)
 • een snuifje zout

Voor de vanillesaus:

 • zaadjes van 1 vanillestokje
 • 1 eetlepel witte suiker
 • 1 eetlepel slagroom (40% vet)
 • buitenste geraspte schil van 1 onbespoten citroen
 • 200 ml slagroom (40 % vet) = crème fraîche
 • 200 ml zure room (40% vet)

Om de taartbodem krokant te houden:

 • 1 stuk witte chocolade

Voor de topping:

 • aardbeien
 • gelei
 • poedersuiker

Hoe kan je zelf een aardbeientaart maken zoals Sofie Dumont

Lekker recept om aardbeientaart te maken op blind gebakken kruimedeeg, met een koude roomvulling, verse aardbeien en witte chocolade.

 1. Weeg er de tarwebloem af en doe in de keukenrobot. Doe er de in stukjes gesneden hoeveboter bij langs de kant van “beker” van de robot. Breek er 1 ei bij, doe er de griessuiker bij, de broyage en het zout.
 2. Meng de bloem een 10 tal seconden en klaar is het zanddeeg.
 3. Het deeg is nu iets te slap om uit te rollen, vandaar dat je het evenlaat verharden in de frigo. Bebloem eerst een werkvlak, stort het deeg erop uit, maak er een bol van, klop wat platter, wikkel in plastiekfolie en laat een half uurtje opstijven in de frigo.
 4. Schraap de zaadjes uit het vanillestokje en meng met 1 eetlepel suiker en 1 eetlepel slagroom tot een papje, zodat de zaadjes zich beter verspreiden in het mengsel (anders plakken de zaadjes gewoon bij elkaar als je ze door de room mengt: weer een duidelijke bakkerstip die ik Jeroen noch Piet ooit heb horen vermelden). Wrijf de zaadjes met een handgarde mooi uit elkaar in het papje.
 5. Rasp er de schil van 1 citroen in (rasp totdat je het wit van de citroen ziet), meet er de (vloeibare) slagroom en de (iets vastere) zure room in af. Neem een mixer met kloppers (de sponsor hier is Tomado) en klop tot een mooie, luchtige massa: als je de pieken begint te zijn, stop je met kloppen. Zet terug in de frigo.
 6. Bestrooi een werkvlak met bloem en rol het kruimeldeeg uit. Zorg dat het deeg nooit ergens kleeft en begin met je deegrol op het deeg te kloppen. Begin te rollen tot een zo vlak mogelijk deeg.
 7. Rol het deeg over je deegrol en rol het terug uit over je taartvorm. Duw het goed tegen de bodem en de randen, en waar het deeg breekt of scheurt, plak je het met andere stukjes deeg weer toe. Verwijder het deeg dat over de rand hangt door het er met de deegrol af te duwen. Prik de bodem overal in met een vork en zet in een voorverwarmde oven van 190 graden voor 15 minuten
 8. Spoel de aardbeien, laat uitlekken en verwijder de groene steeltjes.
 9. Ondertussen smelt je de witte chocolade au bain marie.
 10. Laat de gebakken taartbodem afkoelen, smeer de gesmolten chocolade over de bodem en rand, vul met de vanillesaus en strijk glad.
 11. Bekleed met de aardbeien, werk van buiten naar binnen.
 12. Als afwerking smeer je met een borsteltje wat gelei over het fruit en bestrooi de randen van de aardbeientaart met poedersuiker. Ikzelf lepel de rest van de gesmolten chocolade ook over de aardbeien.

Wat hebben we geleerd vandaag? Dat als het op gebak aankomt, Sofie Dumont de meest getalenteerde Vlaamse TV chef is. Als is haar aardbeientaart duidelijk niet voor de slanke lijn, de snelheid waarmee ze haar zanddeeg maakt, maakt bakken eens zo plezant.

Deel en Geniet !

OF EEN ANDER RECEPT?

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*