Aardbeientaart recept

Lekker en makkelijk recept om zelf een aardbeientaart te bakken met een vulling van banketbakkersroom en een snel recept om zelf kruimeldeeg te maken.

Kruimeldeeg is toch wel het makkelijkste van alle taartdegen. Het rolt niet zo gemakkelijk uit (zeker niet als je het deeg te lang laat kloppen in een keukenrobot), maar wat breekt kan je dan weer makkelijk terug dichtplakken met een klein stukje deeg.

Voor een nog makkelijker deeg kan je gewoon je favoriete koekjes verkruimelen, er boter onder mengen (ongeveer dubbel zoveel koekjes als boter), dit in een taartvorm te duwen en droog te bakken. Beter is echter dit kruimeldeeg recept te volgen maar de verhoudingen te verdubbelen: wat overblijft kan je invriezen voor een volgend baksel.

Traditioneel werd kruimeldeeg zoals bladerdeeg met de hand gekneed door eerst koude boter door bloem te snijden. De hedendaagse, snelle versie is gewoon alle ingrediënten in een keukenrobot te doen en net zo lang (of beter gezegd zo kort) te mengen tot je plakkerige kruimeltjes hebt.

Ingrediënten en boodschappenlijstje voor aardbeientaart

Voor het kruimeldeeg:

 • boter, suiker, zelfrijzende bloem, ei, amandelpoeder, vanillepoeder, zout en poedersuiker

Voor de vulling van de aardbeientaart:

 • ½ kilogram verse aardbeien
 • gesmolten, witte chocolade (een 50 tot 100 gram)
 • Voor de banketbakkersroom:
  • melk, suiker, maïzena, vanille(stokje), 4 eieren
 • 200 ml slagroom (koud uit de ijskast)
 • 1 eetlepel poedersuiker

Voor de garnering:

 • dubbel zoveel suiker als gewicht van de eiwitten van de eieren van de banketbakkersroom
 • warm gemaakte gelei

Hoe een aardbeientaart met kruimeldeeg maken

Aardbeientaart recept met kruimeldeeg en banketbakkersroom voor grote taarten of kleine taartjes

Sofie maakt kleine taartvormpjes die ze torenhoog vult met banketbakkersroom, er dan aardbeien tegen plaatst en afwerkt met meringue. Ikzelf verkies een grote taartvorm waarin ik de vulling smeer en er aardbeien overleg. Wat over is aan deeg doe ik in ovenvaste schoteltjes, bak droog en vul zonder te ontvormen met vulling en aardbei.

 1. Bak droge vormpjes met dit kruimeldeeg recept en laat afkoelen. Borstel de binnenkant in met een dikke borstel gedrenkt in gesmolten witte chocolade. Laat opnieuw afkoelen.
 2. Maak de banketbakkersroom.
 3. Weeg de eiwitten en voeg er dubbel zoveel suiker aan toe. Klop volledig stijf en zet in de ijskast.
 4. Klop het koude slagroom met de poedersuiker stijf met een mixer met kloppers. Zet daarna terug in de ijskast.
 5. Was de aardbeien en laat drogen in een vergiet. Snijd het groene voetje van de aardbei en snijd de aardbeien halfdoor.
 6. Als de taartvorm en de banketbakkersroom afgekoeld is, spatel je de helft van de opgeklopte room doorheen de banketbakkersroom. Als dat mooi gemengd is spatel je de rest van de opgeklopte room door de banketbakkersroom. Doe in een spuitzak met een ronde spuitmond.
 7. Spuit de banketbakkersroom in een torentje in de deegvormpjes zodat er een kegel uitsteekt. Duw er de aardbeien tegenaan zodat ze als een tent (met de snede naar buiten) bovenop de taartvorm uitsteken. Veel makkelijker is gewoon zonder spuitzak de taartvulling in de taartvorm te smeren en er de aardbeien in te duwen.
 8. Strijk met een borstel wat opgewarmde bessen of andere gelei over de aardbeien zodat ze mooi blinken.
 9. Spuit er een toef meringue over dat je met een brandertje kleurt en je aardbeientaart is serverensklaar, of bewaar de taart op een koele plaats.

Deel en Geniet !

OF EEN ANDER RECEPT?

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*