Pad Thai recept

Lekker wokken met dit makkelijke pad thai recept van Sofie Dumont met tijgergarnalen, Chinese kool, rijstnoedels, ei en vele andere ingrediënten naar wens.

Sofie gebruikt rijstnoedels: lees op de verpakking hoe je ze moet klaarmaken, Sofie’s noedels moeten 7 minuten koken. Als wij hier in Azië als we pad thai klaarmaken, laten we de noedels eerst weken in lauwwarm water. Volg wat op de verpakking wordt aanbevolen, want wat hier n Azië verkrijgbaar is, is daarom niet hetzelfde als wat je in de Europese supermarkten gaat terugvinden.

In Azië wordt het citroengras met een stompje wortel verkocht, Sofie snijdt het gras af boven de grond: de meeste smaak zit echter zo laag mogelijk bij de wortel.

Sofie gaat het citroengras in de lengte doorsnijden en dan mee de wok in doen: na het wokken haalt ze het citroengras er weer uit. citroengrasstengels (niet gehalveerd maar gewoon even gekneusd) zie je hier in Azië dikwijls in soepen en sausen ronddrijven, maar om te wokken snijd je een jong stammetje best zeer fijn en kneus het indien gewenst nog eens in een mortier.

Maar zoals Sofie uitdrukkelijk zegt over het citroengras: “het is mijn keuken en ik doe het op mijn manier”, dus wat dat betreft weet je dat je naar De Keuken van Sofie aan’t kijken bent en niet naar een reis- of kookprogramma over Thailand. Misschien komt er ooit wel eens een “De Reizen van Sofie” programma waar je de buitenlandse recepten van Sofie Dumont ter plaatse ziet klaarmaken en hoe Sofie het recept naar haar hand en smaak zet.

Het typisch zoet-zure van een pad thai komt van tamarindesap en suiker: bijvoorbeeld ongeveer 1 eetlepel tamarinde pasta gemengd met een 60 ml warm water, 2 eetlepels vissaus, 1 tot 3 theelepels rode chili saus en 2 tot 3 eetlepels bruine suiker.

Voor een programma waar de chef elke dag de tuin in gaat is het jammer te horen dat Sofie zegt dat Chinese kool (Brassica rapa var. pekinensis) hetzelfde is als Paksoi (Brassica rapa var. chinensis): paksoi heeft witte stelen die groene bladeren dragen, waar Chinese kool meer op een “normale kool” lijkt, maar dan cilindrisch in plaats van rond. Sofie gebruikt wel degelijk Chinese kool en niet paksoi. Als je paksoi gebruikt, wok dan eerst de stelen, want de zachte bladeren hebben veel minder tijd nodig om te garen.

Paksoi heeft dikke, witte stelen
Paksoi: uitgesproken witte stelen met groen blad, niet verwarren met de Chinese kool hieronder:

Chinese kook
Chinese kool, de naamgeving die Sofie verwart met paksoi.

Wat pinda noten betreft gebruik je pindanoten om te bakken, en niet een pakje pindanoten die je zou kopen voor borrelhapje.

In Azië wordt de Chinese bieslook mee gebakken en niet rauw op een gerecht geserveerd. Pijpajuin wordt normaal gezien wel rauw en fijngesneden toegevoegd.

Tot slot een illustratie van hoe je in Azië een pad thai kan zien maken in een superhete wok over een supergroor vuur, waar je in een normale Belgische keuken op het heetste vuur nauwelijks de hitte evenaart van de brede, hete vuren onder een wok in Azië:

Pad Thai maken volgens een recept van de staartvenders in Thailand

Pad Thai ingrediënten

 • rijstnoedels “sticks” staafjes (lees op de verpakking hoeveel noedels per persoon)
 • citroengras: 2 tot 3 stengeltjes
 • Chinese bieslook
 • pijpajuin
 • een halve Chinese kool
 • knoflookteentjes
 • pindanootjes met vliesje, grof gehakt
 • rietsuiker
 • limoensap
 • arachideolie
 • tijgergarnalen: hoofd en pantser verwijderd, Sofie verwijdert het darmkanaal niet (minstens 2 per persoon: het blijft een duur ingredient)
 • 2 biologisch geteelde eieren
 • vissaus (1 tot 2 eetlepels: begin met 1 eetlepel en proef alvorens indien nodig meer toe te voegen)
 • rietsuiker (1 tot 2 eetlepels)
 • een flesje pikant
 • sojascheuten

Hoe Pad Thai maken à la Sofie Dumont

 1. Sofie kookt de rijstnoedels een 7tal minuten, giet ze dan af en dompelt ze in koud water zodat ze niet verder gaan garen.
 2. Snijd ondertussen het Chinees bieslook (chives) en de pijpajuin in stukken van 5 cm.
 3. Zorg dat alle ingrediënten fijn gesneden zijn en giet dan wat arachideolie in een warme work of grote pan.
 4. Voeg bijna alle Chinese kool toe (Sofie houdt wat rauwe kool over voor op het einde), de fijngesnipperde knoflook, de halfdoor gesneden citroengrasstengels en de helft van de pijpajuin toe. Zet de pan op volle bak en roerbak.
 5. Als de kool wat slapper wordt en dus ietwat gebakken is, schuif je de kool naar de kant en bak de garnalen in de open helft van de pan.
 6. Als de garnalen een mooi roos kleurtje hebben onderaan, draai je ze om (blijf bij de pan want de garnalen zijn soms al op minder dan 1 minuut gekleurd). Leg ze dan opzij op de kool.
 7. Bak dan de pindanootjes even aan en leg ze opzij als ze een mooi kleurtje hebben.
 8. Giet de noedels af, laat even uitlekken.
 9. Kluts ondertussen 1 ei op de halve, lege helft van de bodem van de pan,en breek met een spatel zodat je gebakken stukjes ei hebt. Leg de gebakken stukjes bovenop de kool en de garnalen.
 10. Bak een tweede eitje op dezelfde manier en als dit gebakken is, meng je er de rest van de pan weer door.
 11. Giet er dan de noedels bij, giet er wat vissaus, suiker, limoensap en pikante saus en het vuur mag uit.
 12. Strooi er dan wat sojascheuten over, de rest van de pijpajuin en de Chinese bieslook en rauwe Chinese kool.
 13. Sofie’s pad thai is serverensklaar met het flesje pikante saus bij op tafel voor zij die het recept niet heet genoeg vinden.

Deel en Geniet !

OF EEN ANDER RECEPT?

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*