Chocoladetaart

Heel makkelijk en lekkere chocoladetaart recept met 1 en al chocolade: zowel in de korst als in de vulling.

Het taartdeeg is heel makkelijk: alles bij elkaar doen en mengen: veel smaak en niet al te veel werk 🙂 . Blind bakken, ganache bijvoegen, laten opstijven en smullen maar.

Lees hier verder voor Sofie’s chocoladebiscuit gevuld met chocolademousse, afgewerkt met ganache.

"Zachte" boter is hoeveboter of "echte boter" die je op kamertemperatuur hebt gebracht, zodat ze zacht wordt als zalf en snel in deeg kan opgenomen worden.

Sofie maakt reclame voor haar Sweet Mix met cappuccino: koffie en chocolade gaan altijd heel goed samen (we denken direct aan tiramisu), want beide producten zijn in wezen gebrande bonen.

Voor de vulling maak je een ganache: een mengeling van room en chocolade. Je kan in de room kruiden koken voor meer smaak in de ganache, Sofie voegt in dit geval honing toe wat ook ietwat blinkt. Ganache met extra boter is dan weer ideaal blinkend om over een taart te draperen.

De vulling wordt niet meegebakken. Om de ganache niet in de taartkorst te laten trekken, smeer je de korst eerst in met gesmolten chocolade die je dan laat uitharden.

Sofie bakt in een ring van 18-20 cm diameter en 6 cm hoog.

Chocoladetaart recept

Taartdeeg:

 • 200 gram zachte boter
 • 300 gram patisseriebloem
 • 2 biologische eieren
 • 2 opgehoopte eetlepels echt cacaopoeder (geen instant cacaodrank dus)
 • 200 gram poedersuiker
 • een snuifje zout
 • 2 eetlepels van Sofie’s Sweet Mix met cappuccino: fijngestampt in een vijzel. Heb je geen Sweet Mix, herinner dan dat vroeger in een klassieke ganache gewoon oploskoffie werd gemengd.

Taartvulling:

 • zo donker mogelijke chocolade (77% of meer is de gezondste, zegt Sofie). Jammer genoeg vergeet Sofie de hoeveelheid chocolade te vermelden. Piet Huysentruyt gebruikt voor zijn chocoladetaart ganache evenveel room als chocolade. TV patisseriechef Anna Olson gaat ook voor ongeveer evenveel room als chocolade. Jeroen Meus gebruikt in zijn chocoladetruffels 3 delen boter+room op 4 delen chocolade, en vermits Sofie en Jeroen nogal eens gelijkaardige dingen doen, neem je best een 600tal gram chocolade.
 • 450 ml room (minstens 30% vet)
 • 2 flinke eetlepels vaste honing

Hoe een makkelijke chocoladetaart maken

Makkelijke chocoladetaart met cacaopoeder in de blind gebakken taartkorst, gevuld met ganache en afgewerkt met cacaopoeder en geraspte chocolade

 1. Neem de mengbeker van je keukenrobot en doe hierin de boter die je hebt laten zacht worden op kamertemperatuur, de eieren, de bloem, het cacaopoeder, de poedersuiker en een snuifje zout. Meng alles door elkaar, begin op lage
  snelheid zodat je keuken niet vol bloem vliegt. Heb je geen keukenrobot, gebruik dan een mixer of probeer met de hand te mengen.
 2. Stamp ondertussen Sofie’s Sweet Mix fijn.
 3. Voeg de fijngestampte Sweet Mix toe en meng verder tot een redelijk plat, homogeen deeg.
 4. Leg plastiekfolie open op je werkvlak, strooi er wat bloem over en schep met een spatel het deeg op de plastiekfolie, vouw de folie er rond, maak er ietwat een bolletje van en laat (een half uurtje) opstijven in de ijskast.
 5. Maak ondertussen de ganache: doe de room met de honing in een sauspannetje en breng aan de kook.
 6. Klop ondertussen met een deegrol de chocolade in een handdoek fijn. Je kan natuurlijk ook met een mes de chocolade in stukjes snijden. Doe de chocolade in een grote kom, groot genoeg om er nog de room bij te gieten.
 7. Als de room kookt en de honing is opgelost, giet je de room over de stukken chocolade in de kom. Roer tot een mooie, gladde, blinkende ganache.
 8. Verwarm de oven op 185 graden.
 9. Rol dan het deeg uit: bebloem het werkvlak, haal het opgesteven deeg uit de plastiekfolie, strooi er wat bloem over, klop met de deegrol wat platter en rol met een deegrol uit: rol van je weg en naar je toe, geef het deeg dan een kwartdraai en herhaal het uitrollen tot het deeg een 4tal mm dun is.
 10. Leg boterpapier op een bakplaat en leg er je taartring op. Heb je een springvorm, leg dan boterpapier op de bodem van de vorm.
 11. Rol het deeg op je deegrol en rol het weer uit boven de deegvorm. Neem wat over de rand hangt op en breng naar binnen, zodat je de bodem en de zijkanten van de ring mooi kan aandrukken met het deeg. Wat dan nog over de rand hangt, snijd je met een mes af. Met de overschot kan je kleine taartvormpjes blind bakken en daarna vullen met overschot aan ganache of bijvoorbeeld vanillepudding.
 12. Prik de bodem in met een vork en bak het taartdeeg blind. Lees hier verder over wat blind bakken is en waarom je dat dan wel nodig hebt. Leg er boterpapier in, druk goed aan tegen de wand en op de bodem en vul met gedroogde bonen, droge rijst of bakparels verkrijgbaar in de kookwinkels. Duw de bonen of parels goed tegen de zijkanten zodat het taartdeeg niet naar binnen gaat vallen. Laat 25 minuten bakken op 185 graden.
 13. Neem de taartbodem uit de oven en verwijder de parels of bonen door ze er met het bakpapier in 1 keer uit te halen. De parels of bonen kan je hergebruiken, dus niet weggooien!
 14. Smelt wat chocolade in een pannetje op een zeer laag vuurtje en borstel de gesmolten chocolade over de bodem en de binnenste zijkanten van de blindgebakken taart.
 15. Laat de chocolade opstijven.
 16. Stort dan de ganache in de taart en laat de ganache verder opstijven op een koele plaats (wat in de winter makkelijk te vinden is).
 17. Neem de ring van de taart weg en werk de chocoladetaart af met cacaopoeder en je favoriete geraspte chocolade.

Deel en Geniet !

OF EEN ANDER RECEPT?

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*