Confituurtaart

Makkelijk recept om confituurtaart te maken met een laag vers fruit, amandelpoeder en een zeer snel gemengd kort deeg.

Sofie maakt een “kort deeg”: een deeg dat kort gemend wordt zodat je de stukjes boter nog ziet zitten in het deeg. Van zodra je ziet dat het deeg mooi gemengd is, stop je met mengen. Het deeg is nog plakkerig, maar als het terug in de ijskast wordt gezet, wordt de boter weer harden en kan je het deeg uitrollen.

Sofie is duidelijk een meester in het bakken: je hoort het aan haar educatieve uitleg, ze staat helemaal niet onwennig te presenteren zoals gisteren en je wil gewoon meer. Zoals een uitleg wat nu precies wel het verschil is tussen kort deeg, kruimeldeeg, zanddeeg, brokkeldeeg, taartdeeg of koekjesdeeg…

We kijken echt uit dat Sofie Vlaanderen leert bakken zoals Ons Kookboek Vlaanderen heeft leren koken en zoals Piet Huysentruyt zijn SOS Piet boordevol nuttige kooktips vult en bovendien duidelijk uitlegt wanneer welke kooktechniek voor welk resultaat en ingrediënten moet worden gebruikt.

Sofie had het gisteren in haar kaaskroketten recept over kleuren van eieren, vandaag vermeldt ze kleuren van pruimen: “blauwe, rode, witte, gele”… Meer precies vermeld ze vandaag dat ze in plaats van “groene pruimen” Reine Claude pruimen gebruikt, die volgens Sofie nu toch wel op’t eind van hun seizoen zijn. De paarse “kwetsen” zijn nu nog in seizoen.

Wat voor fruit je ook gebruikt: het belangrijkste om een lekkere taart te maken is rijp fruit te gebruiken. Appelen en peren zijn ook in het seizoen en ideaal om te verwerken in deze confituurtaart.

Sofie strooit een laag amandelpoeder waarop ze het rijpe fruit legt, zodat het sap van het fruit niet direct in de taartvorm sijpelt maar wordt opgeslorpt door het amandelpoeder. Leg het fruit ook met de snijkant naar boven, zodat het sap moeilijker uit het fruit kan lopen.

Je kan het deeg als het in de vorm zit invriezen en als je eens een taart wil bakken vul je het gewoon met fruit of confituur en klaar is je taart.

Sofie laat ook zien hoe ze zelf nog abrikozengelei maakt met een laagje paraffine. Ze noemt dat “vacuum trekken”, wat ietwat onjuist is: er wordt geen lucht aan de gelei onttrokken (zeker niet vacuum), maar de paraffine zorgt er wel voor dat er geen buitenlucht meer binnen in het potje kan. Een beproefde methode om confituur lang te bewaren.

Jammer dat het fruitseizoen over is, hopelijk laat Sofie Dumont volgend jaar zien hoe je gemakkelijk confituur kan maken van seizoensfruit: goedkoop, lekker en zonder enige bewaarmiddelen: over een gezond thema gesproken!

Confituurtaart recept

 • 250 gram gewone patisseriebloem
 • 1 ei van de biologische teelt
 • 140 gram koude hoeveboter in stukjes
 • 10 gram griessuiker
 • een snuifje zout
 • 125 ml koud water
 • abrikozengelei (1 laag)
 • amandelpoeder (1 laag)
 • mooi rijp fruit: pruimen, abrikozen…. als het maar rijp is
 • losgeklopte eierdooier met wat melk om de reepjes op de rand van de taart te “lijmen” en de reepjes te doreren.

Hoe confituurtaart maken

Confituurtaart maken: bedek bodem en rand van een taartvorm met deeg en strijk een laag abrikozengelei over de bodem

 1. Meng het deeg kort tot het mooi gemengd is, maar dat je hier en daar toch nog een stukje boter ziet zitten.
 2. Strooi wat bloem op een werkvlak, leg er het deeg op, strooi er wat bloem over en duw even met je vingertoppen tegen het deeg zodat het ietwat bolvormig wordt (niet gaan kneden met je warme handen!). Leg op plastiekfolie, plooi de folie dicht en laat rusten in de ijskast.
 3. Vet een taartvorm in met boter: zowel de bodem als de rand. Bebloem, schud en draai de vorm om zodat de overtollige bloem op het werkvlak valt.
 4. Snijd ondertussen de abrikozen en pruimen in 2 en verwijder de pitten.
 5. Als het deeg een kwartiertje heeft gerust, haal je het uit de plastiekfolie, druk plat op een bebloemd werkvlak, draai om en zorg dat er langs beide kanten bloem op de plak deeg ligt. Doe wat bloem op de deegrol en rol het deeg uit, draai het deeg een kwartslag om en keer om en rol verder uit. Schud even me het deeg zodat het loskomt van je werkvlak een terug een beetje kan inkrimpen.
 6. Herhaal het omdraaien, omkeren, uitrollen en opschudden tot je een schoon, dun egaal deegvel bekomt.
 7. Oven voorverwarmen op 180 graden.
 8. Leg je taartvorm op het deegvel, geef een 2tal centimeter extra en snijd een cirkel rond de taartvorm.
 9. Leg het ronde deegvel in de taartvorm: begin er niet aan te trekken, maar schud even zodat het deeg mooi in de rand valt. Zorg dat het deeg goed in de rand past en duw dan wat over de rand hangt met je handpalmen naar omlaag zodat het breekt.
 10. Smeer op de bodem een laag abrikozengelei, overal even dik.
 11. Strooi er een laag amandelpoeder over.
 12. Leg er het verse fruit over, met de snijkant naar boven.
 13. Bestrijk de bovenkant van de taartdeegrand met het dooier-melk mengsel.
 14. Snijd repen uit het deeg en leg op de taart: eerst allemaal in 1 richting evenwijdig, dan draai je de taart en leg de volgende repen erover zodat je een ruitjespatroon krijgt. Duw het uiteinde van de repen op de taartdeegrand vast en wat erover hangt duw je eraf.
 15. Borstel het eierdooier-melk mengsel over de repen om ze te doreren: ze zullen dan na het bakken lichtjes glanzen en goudbruin gekleurd zijn.
 16. Laat de confituurtaart een 25 tal minuten bakken. Laat even lichtjes lauw afkoelen, klop met de vorm zachtjes op tafel zodat de taart loskomt. Leg een bord op de taart en draai om. Leg een serveerbord op het bord en draai opnieuw om en de taart is klaar om aan te snijden.

Deel en Geniet !

OF EEN ANDER RECEPT?

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*