Plattekaastaart

Supersnelle en lekkere plattekaastaart met taartbodem van verkruimelde koekjes en een vulling van snelle banketbakkersroom en vette plattekaas.

Dit recept lijkt zeer sterk op Sofie’s platte kaastaart recept uit Goe Gebakken, maar de banketbakkersroom is duidelijk minder vet en bevat maar de helft van de eierdooiers: een verbetering voor mensen die een hoge cholesterol hebben. Nog minder vet zou een banketbakkersroom zijn van gewone vanillepudding zonder eierdooiers.

Deze keer geen reclame voor platte kaas, waar in Goe Gebakken Philadelphia roomkaas werd gebruikt. Jammer dat Sofie geen merk van vette platte kaas aanbeveelt, want de smaak van de taart wordt grotendeels bepaald door de gebruikte platte kaas.

Voor de taartbodem verkruimelt Sofie zandkoekjes. Je kan ook speculoos gebruiken of andere koekjes die je bij de hand hebt. Lees hier verder om een snelle kruimeldeeg te maken. Bovendien moet je dan eerst nog deze zelfgemaakte kruimeldeeg taartbodem blind bakken alvorens verder te kunnen werken: koekjes verkruimelen is dus supersneller.

Tot slot maak Sofie een appelmoes met appelen uit de tuin en waar ze nu nog frambozen weet te vinden… duidelijk niet in haar tuin. Wil je een gekleurde appelmoes, roer dan wat frambozensiroop of frambozenconfituur doorheen de appelmoes (of andere rode confituur zoals bijvoorbeeld kersen: een ideale fruitcombinatie die gebruikt wordt bij de niet gebakken monchou taarten.

Plattekaastaart recept

Voor de koekjesbodem:

 • een 6tal ronde, grote zandkoekjes van de Carrefour (deze met een gat in het midden maar zonder hostie onderaan)

Voor de snelle banketbakkersroom:

 • 14 gram maïzena
 • 2 opgehoopte eetlepels griessuiker (30 gram)
 • 2 eierdooiers van biologische eieren
 • ¼ liter volle melk

Voor de luchtige verse plattekaasvulling:

 • 3 eiwitten van biologische eieren
 • 20 gram griessuiker
 • 300 gram vette verse plattekaas

Voor de afwerking:

 • een extra laagje platte kaas
 • poedersuiker

Voor de appelmoes:

 • 3 boskoop appelen
 • frambozen

Hoe plattekaastaart maken

Plattekaastaart gebakken in de oven met een gebonden saus gemaakt van kleinfruit uit de diepvries

Voor de vruchtensaus op de foto gebruik ik (mijn recept, dit is dus geen recept van Sofie Dumont, want die maakt zoals je hieronder kan lezen appelmoes met frambozen) een 600tal gram kleinfruit uit de diepvries: eerst het vrijgekomen sap met een 60 tal ml water opkoken en indikken met (1 tot 2 eetlepels) maïzena, daarna het fruit, een 80tal ml sinaasappelsap en suiker naar smaak toevoegen. Verder smeer ik geen extra laagje platte kaas over de gebakken kaastaart.

 1. Oven voorverwarmen op 180 graden.
 2. Begin met de taartbodem: neem een 6tal ronde zandkoekjes en klop ze fijn met een deegrol in een vaatdoek. Bestrooi er de taartbodem van een hoge springvorm mee, tot de bodem mooi bedekt is en breek de te grootte stukjes verder met je vingers.
 3. Voor de banketbakkersroom neem je een deftige sauspan. Meng de 14 gram maïzena met de 30 gram suiker.
 4. Giet er een beetje melk bij zodat je een papje zonder klonters kan roeren met een handgarde. Roer er dan de 2 eierdooiers door voor de mooie kleur en meng er tenslotte alle melk door.
 5. Giet het mengsel in het sauspannetje, zet op het vuur en breng onder voortdurend roeren aan de kook. Als het mengsel begint te schuimen, neem je het potje van het vuur en roer verder tot alle schuim verdwenen is en de room is ingedikt tot een mooie, gladde massa.
 6. Meng er dan 300 mg vette plattekaas door en roer goed tot je weer een blinkende massa krijgt.
 7. Klop de 3 eiwitten stevig op met 20 gram griessuiker. Spatel de helft van het opgeklopte eiwit door het plattekaasmengsel.
 8. Van zodra dat gebeurd is, spatel je de rest van het opgeklopt eiwit doorheen het plattekaasmengsel.
 9. Giet alles boven de verkruimelde koekjes in de taartvorm en strijk mooi uit.
 10. Zet 20 minuten in de voorverwarmde oen van 180 graden. Laat dan de temperatuur zakken tot 150 graden en bak 10 minuten verder zodat de buitenkant niet te bruin wordt, maar de vulling wel tot in het midden van de taart gaart.
 11. Haal de mooi gerezen taart uit de oven en laat afkoelen. Snijd de rand los zodat je de taart later makkelijk uit de vorm kan scheppen. De taart zakt voor een serieus stuk terug naar omlaag, net laag genoeg zodat je nog een extra laagje platte kaas over de taart kan smeren.
 12. Voor de zure appelmoes neem je een klein sauspannetje. Schil 3 boskoopappels, verwijder het klokhuis en snijd in stukjes. Doe in het sauspannetje met een beetje water, zodat de appels niet gaan aanbakken en er een beetje stoom is om de rest van het fruit tot moes te koken. Giet er ook wat frambozen bij, zet het deksel op de pan en laat 5 minuten sudderen. Kijk na 5 minuten of er genoeg vocht in de pan is, en laat dan zonder deksel verder garen zodat het sap kan verdampen en je een fruitpuree krijgt.
 13. Strooi nog wat poedersuiker over de plattekaastaart en serveer met de poedersuiker.

Deel en Geniet !

OF EEN ANDER RECEPT?

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*