Scampi grillen en groentenbrochetten bakken

Sofie heeft 32 reuzegarnalen op overschot en gaat snel groentenbrochetten bakken en scampi’s grillen, geserveerd met waterkers, tuinkers en zelfgemaakte vinaigrette.

Maandag is restjesdag in De Keuken van Sofie, maar 32 tijgergarnalen “op overschot” hebben… is toch iets overdreven.

Scampi’s grillen zonder ze uit te drogen gaat veel beter als je de scampi’s niet pelt. Reken per persoon 8 scampi’s.

Wat gezondheid betreft vertelt Sofie dat tomaten veel kalium bevatten, goed om de bloeddruk te verlagen. Ook look is goed voor de bloeddruk en verse tuinkers bevat veel antioxidanten, dus ook gezond.

Voor degenen die een hoge “slechte” LDL cholesterol hebben zoals ik, is “een overschot van 8 scampi’s” eten niet echt goed, en als 8 scampi’s een overschot is, dan heb je de vorige dag een nog grotere portie gegeten?  “Gezond” is dus voor iedereen anders, maar wat wel juist is, is dat verse, biologisch geteelde groenten zeker gezond zijn.

Brochetten ingrediënten

 • Het is bijna herfst, dus het aanbod van paddestoelen begint te stijgen. Voor meer smaak, gebruik je een mengeling van champignons: Parijse champignons, oesterzwammen, shitaki’s en boschampignons
 • Kerstomaten: hoe meer verschillende kleuren en vormen, hoe mooier het presenteert.
 • per persoon 8 ongekuiste, grote garnalen (Tiger prawns), jumbo garnalen
 • peper
 • zout
 • knoflookteentjes
 • arachideolie

Hoe scampi en groentenbrochetten maken

Scampi brochetten grillen op 2 stokjes

 1. Een leuke truuk om de scampi’s niet te laten ronddraaien op je stokje, is 2 stokjes een beetje (minstens 1 cm) naast elkaar te houden en daar de garnalen op te spiesen, 8 per persoon.
 2. Voor de groentenbrochetten steek je champignons en kerstomaatjes op een stokje met overal tussendoor een kwartje van een ajuin. Zorg ervoor dat alle stukjes paddestoel zowat even breed zijn op het stokje zodat alles tegelijk gaar is.
 3. Je kan natuurlijk olijfolie of arachideolie gebruiken, maar voor meer smaak gaat Sofie reeds al haar kruiden in een kommetje met olie mengen: zout, flink veel peper van de molen en 2 geperste knoflookteentjes.
 4. Zet de grillpan op het grootste vuur en warm op, of als je een BBQ “op overschot hebt”, gril dan op de BBQ… Zet een inoxpan op het vuur en warm op.
 5. Bestrijk de brochetten langs beide kanten met de gekruide olie. Leg de groentenbrochetten in de Inoxpan en giet er de rest van de olie over. Als de champignons mooi gekleurd zijn, draai je ze om en bak de andere kant.
 6. Gril de scampi’s in de hete grillpan. Kijk zo nu en dan aan de onderkant: als de scampi’s mooi verkleurd zijn, draai je ze om en gril even verder.
 7. Serveer de gegrilde scampi’s en groentenbrochetten met een kom pittige mengeling van waterkers en tuinkers en een kommetje vinaigrette.

Deel en Geniet !

OF EEN ANDER RECEPT?

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*