Gevulde courgette

Lekker makkelijk recept om gevulde courgette met zelfgemaakt gehakt te maken van kalkoen, ui, look en een lekkere kruidenmengeling.

Sofie begint met de zeggen dan het donderdag thema van De Keuken van Sofie van “gezond” in “letten op de slanke lijn” veranderd is. Blijft dan weer de vraag welke “dieet” strategie wordt toegepast. Piet Huysentruyt gaat al vast uitpakken met een nieuw gezondheidsprogramma waar De Voedselzandloper (meer groenten en fruit, minder (rood) vlees en minder brood & aardappelen) centraal staan.

Het viel ons al een paar keer op dat Sofie al een paar donderdagen een volledig avondmaal met alleen (flink veel) groenten en vis heeft voorgeschoteld: duidelijk in lijn met De Voedselzandloper, zonder het expliciet te zeggen 🙂 Vandaag vermeld ze wel expliciet “geen koolhydraten”… Natuurlijk zitten er KH in groenten, maar minder dan in je traditionele aardappel, rijst of boterham.

Bovendien is Sofie duidelijk slanker dan Piet Huysentruyt (vooraleer hij aan zijn diabetes type 2 dieet begon natuurlijk), en tips van gezond-slanke mensen geloven we graag 🙂

Toch legt ze ook deze week weer de nadruk op zoutloos koken. Ikzelf zou dan weer zeggen dat de keuze van haar vlees goed is voor mensen die minder cholesterol willen eten in hun dieet.

Lees hier alvast alles wat je wil weten over LDL en HDL: wat het is en wat je allemaal kan doen om je slechte LDL te verlagen.

Bijvoorbeeld:

 • 30 gram borst van kalkoen: 12 mg cholesterol
 • 30 gram rundsgehakt: tussen 18-22 mg cholesterol: hoe vetter het gehakt, hoe meer cholesterol
 • 30 gram varkensgehakt: 20 mg cholesterol

Gerekend met een vleesportie van 120 gram, en door zelf je kalkoengehakt te maken, spaar je een 36 mg cholesterol uit in vergelijking met gemengd gehakt. Dat is bijna 1/5 de van de aanbevolen 200 mg cholesterol per dag (aanbevolen voor mensen die hun LDL of “slechte cholesterol” met een dieet proberen te verlagen, bovendien mag je maar 7% van al je calorieën uit verzadigd vet halen en wordt ook sterk aanbevolen meer te bewegen).

Maar goed, Sofie heeft het niet over cholesterol maar wel gewoon over de slanke lijn. En kalkoenvlees (zonder het stuk vet en zonder de vel) is duidelijk magerder dan kip of rood vlees.

Oei, oei, oei… wat doet ge nu Sofie? Een “vriendelijke vetstof” aan het mager kalkoenvlees toevoegen?

Sofie voegt 2 opgehoopte eetlepels zure room toe, of ongeveer 50 gram. Volgens de tabel van fatsecret.be heb je in je 50 gram zure room 21 mg cholesterol en 6.5 gram verzadigd vet. Moest Sofie de room vervangen met 50 ml olijfolie, dan is dat zero extra cholesterol en 7.7 gram verzadigd vet.

Zoals gezegd: welke dieet strategie gebruikt Sofie om te zeggen dat room een “vriendelijk vet” is? Voor een laag cholesterol dieet is plantaardige olie alvast “vriendelijker”.

Bovendien voegt ze dan zelf toch ook extra olijfolie toe onder het motto: “olijfolie kan nooit geen kwaad”. De woordkeuze is hier ietwat ongepast. De richtlijn is 25 tot 35% van je calorie inname uit vetten te halen. Olijfolie is zeker de betere keuze dan zure room, maar zoals met alles: niet gaan overdrijven. Bovendien kan je voor meer smaak spelen met andere oliën zoals bijvoorbeeld notenolie of sesamolie.

En voor zij die niet weten waar zaadjes vandaan komen, dat legt Sofie ook graag uit… Venkelzaadjes komen van venkelbloempjes 🙂

Interessanter om weten is dat Sofie ook op uw geldbeugel let: maak uw gehakt niet van het duurste stuk vlees van de kalkoen: de borst, maar koop een kalkoengebraad: een rol van uitgebeend vlees van de kalkoen van zowel de vleugels als de billen.

Lees hier verder als je ook graag wat courgettesoep recepten wil.

Gevulde courgette recept

 • niet te grote courgetten
 • kalkoengebraad
 • zure room en olijfolie
 • rode of gele paprika

Smaakmakers:

 • 3 knoflookteentjes
 • 1 ajuin: grof gesneden
 • 1 theelepel venkelzaad
 • 1 theelepel komijnzaad
 • 1 theelepel korianderzaad
 • vers gemalen peper
 • paprika

Hoe gevulde courgette met gehakt maken

Makkelijk gevulde courgette recept met kalkoen, paprika en flink wat kruiden

 1. Doe de ajuin, knoflookteentjes en alle kruiden in een keukenrobot en hak fijn.
 2. Snijd het kalkoenvlees in stukken, voeg de room toe en de olijfolie toe en laat de keukenrobot er gehakt van mixen. Voeg zoveel vetstof toe tot je een smeuïg, niet te droog gehakt hebt
 3. Snijd de courgetten in de lengte door, haal het binnenste (de zaadjes) er met een lepel uit, snijd het binnenste fijn en meng door het gehakt.
 4. Snijd de paprika fijn en roer door het gehakt.
 5. Vul de courgetten propvol met het gehakt, leg in een met olijfolie goed ingevette ovenschotel.
 6. Laat de gevulde courgetten garen in de voorverwarmde oven (Sofie vergeet temperatuur en tijd te vernoemen, maar ik doe het steeds een 20tal minuten afhankelijk van de oven op 175 tot 200 graden). Serveer met salade met olijfolie vinaigrette.

OF EEN ANDER RECEPT?

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*