Banketbakkersroom recept

Basis banketbakkersroom recept voor het vullen van kruimeldeeg fruittaartjes, voor koude nagerechten met koekjes of warme desserts met kersen of aardbeien.

Dit recept is ook bekend onder de namen gele room, pasteibakkersroom of creme patissiere. De room wordt fijner door het gebruik van maïzena. Bekende gebakjes zoals eclairs, tompoezen en soezen worden meestal gevuld met dit soort room.

Iedere bakker heeft natuurlijk zijn eigen verhoudingen. Mijn moeder leerde me 250 ml melk te mengen met 25 gram maïzena, 60 gram suiker en 3 eierdooiers te laten koken tot de gewenste dikte. Voor de extra smeuïgheid en een extra glans mengde moeder er een 20 tal gram echte boter door en om het dessert luchtiger te maken werd er dan net voor het serveren het stijfgeklopt eiwit onder gespateld: zo ging er niets van de eieren verloren. Klik hier om dit en nog een ander recept voor banketbakkersroom te lezen.

Voor minder roerwerk – wegens minder kans op aanbranden- , voeg je de suiker en de maïzena (opgelost tot een papje met een beetje melk: 2 tot 3 eetlepels volstaan) pas toe als de melk kookt.

Als je deze room als dessert opdient, roer dan tijdens het afkoelen zo nu en dan door de room, zodat er geen vliesje op komt, en giet pas dan in serveerkommetjes.

Warme banketbakkersroom met kersenlikeur en verse kersenAls de kersen in seizoen zijn, maken we altijd een warm dessert op basis van banketbakkersroom met wat kersenlikeur (50 ml) en verse kersen. Voor de afwerking dompelen we kersen (waar het steeltje nog aanhangt om makkelijk te werken) in stijfgeklopt eiwit, overstrooien met poedersuiker en laat verder een uurtje opstijven alvorens de room te maken, en toe te voegen net voor het opdienen.

Banketbakkersroom ingrediënten

 • 375 ml volle melk
 • 35 gram witte suiker
 • 30 gram maïzena
 • zaadjes van 1 vanillestokje
 • 4 eierdooiers van eieren van de biologische teelt

Hoe banketbakkersroom maken

Banketbakkersroom laten opstijven op het vuur onder vooortdurend roeren

 1. Neem een kookpot of sauspannetje met dikke bodem en doe er achtereenvolgens de kristalsuiker, de maïzena en de zaadjes van een vanillestokje in. Zet nog niet op het vuur maar werk koud verder.
 2. Voeg een klein beetje melk toe en meng het geheel met een handgarde door elkaar tot alle klonters verdwenen zijn en je een “papje” hebt.
 3. Roer er dan de rest van de melk door.
 4. Scheid de eierdooiers van de eiwitten en klop de eierdooiers los en een kommetje.
 5. Voeg er een beetje van het melkmengsel bij en roer even door elkaar.
 6. Doe ook het vanillestokje in de melk en breng het melkmengsel aan de kook, roer zo nu en dan om zodat er niet aanbrandt. Als het kookt, neem je de pot van het vuur, vis het vanillestokje er weer uit en voeg er dan het eierdooiermengsel bij: roer goed om en zet terug op het vuur: blijf zeer goed roeren met de handgarde tot de room begint te dikken tot een dikke pudding.
 7. Giet de nog warme banketbakkersroom direct door een zeef en laat afkoelen voor taartvulling in de ijskast of giet in kleine kommetjes voor een koud dessert en laat dan afkoelen in de ijskast.

Deel en Geniet !

OF EEN ANDER RECEPT?

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*