Kaastaart met speculaasbodem

Zeer makkelijk kaastaart recept zonder mixer: bak de platte kaastaartvulling op een bodem van verkruimelde speculaas of zandkoekjes.

Gebruik als bodem koekjes die je graag eet: makkelijker en lekkerder kan niet.

Gebruik steeds een roomkaas, dus geen magere platte kaas, maar wel een vette verse platte kaas. Voor meer informatie over roomkaas en verse platte kaas lees je hier verder: wat is kwark kaas. De sponsor van dit recept uit Goe Gebakken is Philadelphia kaas, die je in vele supermarkten makkelijk kan terugvinden. Nochtans raden we echte verse kaas aan, liefst rechtstreeks van de hoeve. Lees hier verder voor de plattekaastaart uit De Keuken van Sofie van woensdag 12 september 2012.

Voor de topping hoef je niet echt een extra potje roomkaas te kopen. Je kan de taart ook zo serveren of er wat vers fruit bij geven:

Kaastaart gebakken op speculaasbodem en geserveerd met schijfjes verse mango

Gebakken kaastaart recept

Voor de taartbodem:

 • je favoriete koekjes

Voor de kaastaartvulling:

 • 75 ml volle melk
 • 75 ml room (minimum 35%)
 • 15 gram maïzena
 • 300 gram roomkaas (minimum 35% vet, gebruik je Philadelphia: kies dan niet voor de Philadelphia Light)
 • 80 gram hoeveboter
 • 85 gram griessuiker
 • 4 eierdooiers van biologisch gevoede losloopkippen

Voor de topping:

 • een extra 300 gram potje roomkaas (dit is serieus veel, duidelijk een idee van de sponsor om zijn potjes roomkaas snel op te krijgen)
 • zeste van limoen

Hoe kaastaart met speculoos of andere koekjes maken

 1. Oven voorverwarmen op 200 graden.
 2. Zet een sauspan op het vuur en voeg 75 ml room (40% vet) en 75 ml volle melk toe. Weeg er 15 gram maïzena in af. Breng nog niet aan de kook, zet gewoon alles klaar en weeg alles af.
 3. Doe de koekjes in een vaatdoek en verkruimel. Dit kan je evengoed in een keukenrobot. Bedek de bodem van een ovenschotel of springvorm met de koekjeskruimels en maak minstens een 1 cm dikke laag.
 4. Zet de pan met de melk, de room en de maïzena op het vuur en breng aan de kook tot de saus indikt.
 5. Roer er dan de suiker door, dan de boter, dan de roomkaas, dan de eierdooiers er onder mengen en het vuur afzetten.
 6. Giet de vulling over de kruimels en bak de kaastaart 3 kwartier tot 1 uur in een voorverwarmde oven van 200 graden: zoals met een cake: als je er met een priem insteekt en deze komt er weer droog uit, dan is de taart goed gebakken.
 7. Neem een kom en doe er 300 gram roomkaas in. Rasp er enkel het groen van de schil van een limoen in en roer met een lepel goed door elkaar.
 8. Doe in een spuitzak en spuit bovenop de gebakken kaastaart in de vuurvaste schotel. Gewoon de roomkaas over de kaastaart smeren gaat natuurlijk even goed.

OF EEN ANDER RECEPT?

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*