Waar moet je precies op letten om perfecte eclairs te bakken: vergelijk Sofie’s recepten uit Goe Gebakken en De Keuken van Sofie.
In De Keuken van Sofie legt Sofie haar soezendeeg recept beter uit dan tijdens Goe Gebakken. Sofie leert je deze keer hoe je weet of je ja dan nee nog eieren aan het beslag moet toevoegen. Ook een leuke truuk is “een lijnen spiekbriefje” op een bakpapier te tekenen dat je onder het bakpapier legt waarop je de eclairs gaat spuiten. Plak de papieren nog eens vast aan elkaar en aan de bakplaat met wat deeg, gebruik geen gekartelde spuitmond… kooktips te over dus.
Het recept van soezendeeg verandert wel flink: van 125 ml melk, 125 ml melk, 120 gram boter, 140 gram bloem en maximaal 5 eieren in Goe Gebakken, gaat Sofie nu 6 tot 7 eieren gebruiken op maar 100 ml melk, 100 ml water, 100 gram boter en 150 gram bloem. Ons Bakboek van de KVLV gebruikt 250 ml vloeistof, 100 gram boter, 150 gram bloem en maximaal 5 eieren, wat sterk aanleunt bij het recept uit Goe Gebakken.
De temperatuur en gaartijd veranderen ook in De Keuken van Sofie: Sofie spuit haar soezendeeg in lange staven voor eclairs en laat een 25 tal minuten bakken op 200 graden. In de eclairs van Goe Gebakken laat Sofie de toch wel bredere eclairs (6 in een rij, in De Keuken van Sofie liggen er 7 in een rij) 20 minuten bakken op 220 en daarna een kwartier op 180 graden. Ook Ons Bakboek van de KVLV bakt hoger dan 200 graden (voor eclairs 20 tot 30 minuten op 220 graden).
Voor de banketbakkersroom volgt De Keuken van Sofie ook andere verhoudingen dan haar banketbakkersroom uit Goe Gebakken: 125 gram suiker in plaats van 50, dubbel zoveel maïzena (80 gram in plaats van 40), half zoveel eierdooiers (4 in plaats van 8). Vooral de nu minder eierdooiers lijkt logischer dan de 8 dooiers in het Goe Gebakken recept, want je gebruikt al maïzena als bindmiddel.
In plaats van te blijven roeren in een ijsbad tot de banketbakkersroom is afgekoeld, stort Sofie nu de hete saus in een rechthoekige schotel waarop ze een vel plastiekfolie legt: gewoon wachten tot het vanzelf afkoelt: een heel goed idee want soezendeeg is op zich al een uiterst roerende bezigheid.
Voor de chocoladeglazuur denkt Sofie duidelijk niet zoals in Goe Gebakken aan de slanke lijn en mengt ze 300 gram pure chocolade en 1 eetlepel echt cacaopoeder (voor de kleur) met 300 gram kokende room tot een gladde ganache. In Goe Gebakken maakt ze een chocoladeglazuur op basis van poedersuiker met een beetje cacaopoeder en water.
Samengevat: ovens en baktijden verschillen, maar de ervaring leert dat soezen in een zeer hete oven gaan (waarna soms de temperatuur wordt verlaagd). Soms wordt de ovendeur wat open gezet om vocht te laten verdampen alvorens het gebak uit de oven te halen.
Alhoewel Sofie soezendeeg “een heel makkelijk recept” noemt, is het waarschijnlijk even makkelijk als auto rijden: de eerste keer is het allemaal niet zo gemakkelijk om eclairs te maken, tot het een paar keer gelukt is. Bovendien is het constant roeren wel vermoeiend aan de armen.
Er is toch wel wat ervaring nodig om het deeg (melk + water + boter + bloem) te drogen en je wel degelijk koekjes begint te ruiken, er net genoeg eieren onder te mengen en de juiste oven (temperatuur, tijd en soort oven) om de eclairs te bakken. Moest het recept uitermate makkelijk zijn, dan lijkt het ons dat Sofie haar klassieke recept uit Goe Gebakken niet hoefde aan te passen. Proberen dus tot het lukt!
Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!