Kipsalade maken

Makkelijk recept om kipsalade te maken met zelfgemaakte mayonaise.

Maandag is restjesdag. De idee is dat je zelf wat kippenvlees over hebt en naar de winkel loopt om extra kip bij te halen zodat ieder genoeg heeft. Dat maakt dan wel dat je het verse vlees weer eerst moet garen alvorens je verder kan werken.

Als bij wonder tovert Sofie ineens een extra kommetje gebakken kip op tafel… Jammer dat ze de kijkers niet uitlegt hoe ze de kip heeft gebakken. Niet dat dat moeilijk is, maar dan kan je ook zeggen: alle salade ingrediënten onder mayonaise roeren is ook niet moeilijk.

Een alvast leuke tip van Sofie is dat je haar verse mayonaise ook als conditioner in je haar kan smeren: wel 20 minuten laten inwerken alvorens af te spoelen. Nu kan je daar wel om lachen, maar soms heb je al eens dooiers of eiwit over. Eiwit kan je makkelijk invriezen, dooiers kan je dus als schoonheidsproduct kwijt.

Merk op dat Sofie geen azijn of citroensap bij haar mayonaise voegt. Nu komt er wel extra zuur in de salade van de kappertjes, de zure augurk en de zuur-zoete sjalot. Wil je meer zuur, voeg dan als alle ingrediënten zijn toegevoegd wat extra citroensap toe.

Voor de mensen die een laag cholesterol dieet volgen: in dit recept zitten 2 eieren per persoon en ook nog kippenvlees, dus afhankelijk van de grootte en de kwaliteit van je eieren (er wordt gezegd dat eieren van losloopkippen minder cholesterol bevatten dan de kippen uit de legbatterij, een logica die in bij de mensen ook zichtbaar is: mensen die niet bewegen hebben doorgaans een hogere cholesterol dan mensen die wel de ganse dag bewegen) zit je waarschijnlijk toch flink boven de dagelijkse aanbevolen 300 mg cholesterol per dag.

4 eierdooiers voor de verse mayonaise: dat is net zoals Jeroen Meus het deed in Dagelijkse Kost. Gelukkig heeft “Sofie’s voorganger” Piet Huysentruyt laten weten dat hij net bij hem thuis een proefopname achter de rug heeft voor een echt gezondheidsprogramma.

Piet heeft bovendien ook arts Kris Verburgh uitgenodigd: de auteur van De Voedselzandloper. Kris Verburgh zweert bij meer groenten en fruit en stampt aldus tegen de schenen van de vleesindustrie. Bovendien vindt Kris dat aardappelen en brood niet hoeven (dat is zeker niet iets wat de bakkers en industriële broodmakers willen horen).

Ikzelf vind het ook vreemd dat je eerlijke volkorenbroden, of roggebrood of andere artisanale, gezonde broden uit je dieet gaat halen. Maar Piet Huysentruyt neemt de proef op de som, eet al 1 maand geen brood meer en beweert dat zijn suikerspiegel daardoor beduidend lager is.

Voor type 2 patiënten dus duidelijk goed nieuws (en dus slecht nieuws voor de pharmaceutische industrie). Wat er ook van zij: eerst zien en dan geloven, dus kijken hoe het met Piet verder gaat. Ook Sofie maakt op haar “donderdag gezonddag” geen aardappelen klaar en gaat voor flink veel groenten en geen vlees.

Kipsalade recept

Voor de verse mayonaise:

 • 4 dooiers van eieren van biologische geteelde kippen
 • 2 tot 3 flinke eetlepels mosterd
 • arachideolie
 • peper en een beetje zout

Voor de kippensla:

 • kippenvlees voor 4 personen (restjes en vers dat je eerst gaat bakken)
 • kappertjes
 • fijngesneden, verse ajuin
 • 2 grote, fijngesneden augurken
 • opgelegde zuur-zoete sjalotten
 • 4 hardgekookte eieren (10 minuten in kokend water, zegt Sofie er ook niet bij, wel dat je een gaatje moet prikken in de schaal)
 • 1 goede rijpe advocaat
 • fijngehakte, verse peterselie

Hoe kipsalade met verse mayonaise maken

Kipsalade maken met gebakken kip, zelfgemaakte verse mayonaise, kappertjes, zure augurken, zoetzure sjalot, hardgekookte eieren, avocado, ajuin en fijngehakte peterselie

 1. Neem een grote kom waar alle ingrediënten voor mayonaise en salade in kunnen. Doe de eierdooiers met de mosterd in een kom en klop even los met een handgarde.
 2. Voeg dan onder voortdurend roeren de olie in een zeer fijne straal toe. Voeg zoveel olie toe tot de verse mayonaise dik genoeg is naar jouw voorkeur. Wel niet te dik maken, zodat je er al de ingrediënten makkelijk kan onder roeren.
 3. Kruid met peper en zout.
 4. Scheur het kippenvlees in stukjes en voeg toe aan de mayonaise. Zorg ervoor dat er geen vel noch beentjes bij in de kom geraken.
 5. Voeg er kappertjes, fijn gesneden verse ajuin, fijngesneden zure augurken, fijngesneden opgelegde sjalotten, grof gesneden hardgekookte eieren, de in stukken gesneden avocado en fijngehakte blaadjes van peterselie. Meng, proef en breng indien nodig meer op smaak.
 6. Serveer de kipsalade op vers gegrilde, dikke sneden brood (gril op je grillpan zonder olie).

Deel en Geniet !

OF EEN ANDER RECEPT?

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*