Tartiflette recept

Zeer makkelijk maar superlekker winterrecept vanuit de berghuttten: aardappelen, spek, ajuin, look en kaas omgetoverd tot hete tartiflette uit de oven.

Hilarisch: Peter vindt in De Keuken van Sofie het crème brulee brandertje: ideaal oom zijn dikke sigaar aan te steken terwijl hij wacht tot de tartiflette gaar is in de oven.

Gebruik ambachtelijk gerookt en gezouten spek en snijd indien nodig de zwoerd eraf.

Kaas is zoals wijn een gerijpt product, respecteer daarom altijd de restjes en gooi ze nooit weg. Gebruik overschotjes kaas van een kaasschotel of koop de goedkope restjes kaas van de kaaswinkel of kaasafdeling in de supermarkt of kruidenierszaak. Traditioneel met Reblochon kaas (zoals in dit recept van Piet Huysentruyt) maar evenzeer lekker met restjes van je favoriete kazen.

Mensen die problemen hebben met het verteren van look, snijden best het binnenste uit de look (de kiem van de nieuwe plant die normaal uit het teentje zou opschieten, moest je het in de grond planten).

Spoel de aardappelen na het fijnsnijden in schijfjes niet af: je hebt al het zetmeel van de aardappel nodig zodat de tartiflette mooi aan elkaar zal kleven.

Rozemarijn is een sterk smakend kruid, waar je dus best niet te veel van gebruikt, anders gaat je recept naar een badkamer ruiken…

Tartiflette ingrediënten

 • 6 tot 8tal dikke sneden gerookt spek
 • 1 knoflookteentje
 • 1 grote, witte ajuin
 • 1000 tot 1250 gram verse, melige aardappelen (patatten voor stoemp te maken)
 • peper en zout
 • slechts enkele blaadjes rozemarijn
 • overschotjes van kaas (ongeveer 200 gram)
 • witte wijn (tot alles onder staat, een half glaasje kan al volstaan)
 • kaas om te grillen (emmenthal, gruyere, cantalette)

Hoe tartiflette in de oven klaarmaken

Lekker berghutten recept: tartiflette met aardappel, spek, ajuin en kaas in de oven

 1. Snijd het spek in ladrons: de dikke sneden spek in balkjes snijden.
 2. Plet de look, snijd fijn en plet opnieuw tot een smeuïge massa.
 3. Pel de ajuin en “eminceer” als je Frans spreekt, “slice” als je Engels spreekt of snijd in dunne halve maantjes als je Nederlands spreekt 🙂 .
 4. Zet een ovenvaste pot (met deksel) met dikke bodem op het vuur. Als de pot warm is, voeg je het spek toe en laat bakken. Wel met de houten lepel erbij blijven en omroeren, zodat het spek niet vastplakt op de bodem van de pot. Het is niet de bedoeling het spek superkrokant te bakken, wel dat er genoeg vet in de pot komt zodat het spek en straks de ajuin goed kunnen bakken en niet gaan koken in het vocht van de ajuin.
 5. Als er wat vet van het spek zichtbaar op de bodem losgekomen is, voeg je de look bij en laat even meebakken onder voortdurend roeren tot de lookgeur vrijkomt.
 6. Als er genoeg spekvet in de pot is, voeg je de ajuin toe, roer om en laat mooi aankleuren op een laag vuurtje.
 7. Schil de aardappelen en snijd ze in schijfjes met een mandoline: duw met het plat van je hand de aardappel op de mandoline, zodat je alvast nooit in je vingers kan snijden.
 8. Kruid de aardappelschijfjes met flink wat peper en zout.
 9. Snijd de rozemarijnblaadjes zeer fijn en voeg bij de aardappelen.
 10. Verwarm de oven voor op 200 tot 220 graden.
 11. Rasp de kaas over de aardappelen, zachte kazen snijd je in stukjes over de aardappelen. Meng het geheel met je handen door elkaar.
 12. Voeg een laag aardappelen bij de goed gestoofde ajuinen in de kookpot en druk goed aan bovenop de ajuin en het spek. Voeg de rest van de aardappelen toe en druk met je vlakke hand goed aan zodat het zetmeel en de kaas het gerecht straks in de oven goed aan elkaar kan laten kleven: duw er dus zoveel mogelijk de lucht tussenuit.
 13. Zet alles net onder met witte wijn, druk met de steel van een houten lepel tot aan de bodem zodat de wijn overal kan geraken.
 14. Zet het deksel op de pot en laat een uur garen in de oven.
 15. Haal de hete pot uit de oven (verbrand je vingers niet), druk de aardappelen weer even aan met een lepel en rasp er wat extra kaas over.
 16. Zet opnieuw in de oven (onder de gril) totdat de geraspte kaas in een korst verandert en je tartiflette is serverensklaar.

Deel en Geniet !

OF EEN ANDER RECEPT?

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*