Pizzadeeg maken

Tips om zelf luchtig krokant pizzadeeg te maken, gevuld met een lekker makkelijke topping met weinig ingrediënten voor echte Italiaanse pizza margherita te bakken.

Heel weinig ingrediënten voor het pizzadeeg: bloem, gedroogde gist, water, zout en olijfolie. Er gaat flink wat zout in het beslag om het pizzadeeg elastisch te maken. Door het vele zout laat je het deeg ook 3 uur rijzen tot dikke schijven (alsof het gerezen brood was dat weer half is ingevallen).

Belangrijk is het deeg niet te lang te kneden: te veel kneden maakt het deeg super elastisch, wat goed is voor een brooddeeg maar het moeilijk maakt om een mooie, ronde pizza te maken. De typische draaibeweging van de makers van pizza’s zorgt ervoor dat je binnenin een dunne cirkel krijgt met de typisch dikkere rand aan de buitenkant.

Voor een luchtig deeg maak je de pizza dus zonder deegrol: duw er met de hand in zodat je het deeg naar buiten duwt en dan rond je eigen hand dunner maakt. Strooi ook niet teveel bloem op het werkvlak na het rijzen van het deeg: bloem dat aan het deeg plakt gaat ietwat bitter smaken tijdens het bakken.

Heel weinig ingrediënten voor de vulling: tomatensaus door (verse San Marzano) tomaten lang te laten pruttelen, goed gekruid met peper, zout en wat suiker. Voeg desnoods meer water toe en laat nog langer pruttelen.

Een dun laagje tomatensaus (een 3 tal eetlepels) bovenop de pizza (smeer dun uit maar niet tot volledig op de rand), daarboven mozzarella kaas (zodat je half kaas en half saus tussen de kaas ziet), overstrooien met (1 theelepel) geraspte kaas en enkele blaadjes basilicum.

Bak de gevulde pizza onmiddellijk af in een superhete oven. Hoe langer je de pizza uit de oven houdt, hoe meer de saus in het deeg dringt en je een wakke in plaats van krokante korst zult bakken.

Heb je een echte superhete houtoven, blijf dan bij de oven staan want na 1 tot 2 minuten is de pizza klaar. Draai in zulk een traditionele pizzaoven de pizza om (niet ondersteboven, maar wel rond zijn as), want de warmte komt maar van 1 kant. In je eigen keukenoven hoef je de pizza slechts om te draaien als je duidelijk ziet dan 1 kan donkerder begint te bakken dan de andere kant.

Pizza recept om 6 tot 8 pizza’s te bakken

Voor het pizzadeeg:

 • ¾ kilogram bloem
 • ½ liter water
 • 20 gram zout
 • 12 gram droge gist
 • 2 eetlepels olijfolie om te bakken

Voor 1 pizza topping:

 • 3 eetlepels tomatensaus
 • flink wat mozzarella kaas (tot 100 gram)
 • een beetje Pecorino vers gemalen kaas of Parmezaanse vers gemalen kaas
 • enkele basilicumblaadjes

Hoe pizzadeeg maken

 1. Los de droge gist op in het water.
 2. Kneed de bloem met het gistwater met de hand tot de bloem en het water goed met elkaar gemengd zijn.
 3. Meng er dan het zout en de olijfolie door en kneed een 10tal minuten verder met de hand.
 4. Maak een deegbol en snijd in 6 of 8 stukken. Bol ieder stuk deeg op en laat onder een vaatdoek 3 uur rijzen.
 5. Verwarm je oven voor op 225 graden.
 6. Duw en draai daarna elke deegbol met de hand tot een dunne, grote schijf met een hogere rand.

Hoe pizza maken

Er bestaan ontzettend veel manieren om pizza te vullen, maar dikwijls is minder wel degelijk beter.

Om pizza margherita te maken heb je alleen tomaten, mozzarella kaas en basilicum nodig (de kleuren van de Italiaanse vlag). Wat ook altijd werkt is schijfjes salami, stukjes gedroogd rundsvlees (bresaola) en blaadjes raketsla met enkele druppels vers citroensap en olijfolie.

Tomatensaus maak je zoals hierboven vermeld door simpelweg tomaten in stukjes te snijden, wat water bij te voegen, goed te kruiden en ontzettend lang (minstens een uur) te laten pruttelen zonder deksel.

Recept om pizza margherita te maken met luchtig, krokant pizzadeeg met gist, water, bloem, zout en olijfolie

 1. Strijk wat tomatensaus over de bodem van de pizza, leg er een laagje mozzarella over , strooi er nog wat gemalen kaas over en wat basilicum blaadjes.
 2. Laat je pizza een 12 tot 15tal minuten krokant bakken in de oven. Overstrooi met verse basilicumblaadjes en serveer.

Deel en Geniet !

OF EEN ANDER RECEPT?

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*