Gezond koken op donderdag: inktvis klaarmaken

Donderdag wordt er in de Keuken van Sofie gezond gekookt en vandaag gaat Sofie inktvis klaarmaken in papillot of aluminiumfolie.

Niet echt volledig in aluminiumfolie: Sofie bakt de inktvis (met de inkepingen naar omlaag) in een hete, dikke gietijzeren pan met dikke bodem, de bodem bedekt met hete koolzaadolie. Bak heel kort, draai de stukjes om, en bak verder tot de platte stukjes oprollen.

Wat mij betreft kan je als je de stukjes kleiner had gesneden, de inktvis nu al opeten; zeker als je hem voor het bakken had gekruid met peper en zout. Meer moet dat niet zijn, alhoewel, met wat vers citroensap of een lekker pikant dipsausje smaakt het nog lekkerder.

Nu kan je met een lekker gerecht van 1 minuut geen kookprogramma van 15 minuten vullen… De echte reden is echter samengevat in Sofie’s uitspraak: “heel veel groenten, dus gezond”… Dus legt Sofie de inktvis met alle in stukjes gesneden groenten op een vel aluminiumfolie, plooit dicht en laat verder stomen in de bakoven.

Bovendien vindt Sofie dat van al de gebruikte groenten venkel de gezondste is om af te vallen en voor de slanke lijn. Wij willen er op wijzen dat een gebalanceerde voeding en beweging het geheim vormen van een gezond lichaam: ga je vooral niet toeleggen op 1 “gezond” ingredient maar zorg voor zoveel mogelijk variatie: liefst zoveel mogelijk rauwe groenten en fruit.

Verder is het volume van 1 kilo spieren kleiner dan het volume van 1 kilo vet. Spieren verbranden bovendien energie, vet verbrandt niet, want de bedoeling van vet is energie op te slaan. Vandaar het belang van bewegen, sporten of bewegende arbeid te verrichten als je gezond wil leven.

Trouwens wat Sofie zegt dat modellen veel venkelthee drinken om vocht te verliezen en om niet uit te drogen… ofwel verlies je vocht en droog je uit, ofwel behoud je vocht en droog je niet uit, enfin, dat is onze logica, en vermits alle uitzendingen van 1 week op 1 dag worden opgenomen, zal dit waarschijnlijk nog wat onwennigheid van Sofie zijn op haar “eerste werkdag”.

Inktvis recept bereiden

Inktvis kuisen

  1. Ofwel kuis je de inktvis zelf (vel verwijderen en weggooien, ruggegraat verwijderen en weggooien, tentakels zijn echter wel eetbaar!, spoelen, spoelen en meer slijm wegspoelen). Per persoon gebruikt Sofie 2 helemaal gekuiste inktvissen, zonder de kop en zonder de tentakels. Om de vis te bakken gebruikt ze hittebestendige koolzaadolie. Ikzelf gebruik steeds arachideolie.
  2. De inktvis snijd je langs 1 kant door zodat je 1 vel kan openspreiden. Was er het slijm van af, maak op de binnenkant evenwijdige diagonale inkepingen (1 cm van elkaar) over het ganse vel en doe dit nogmaals in de richting loodrecht op de eerste insnijdingen. Snijd de inkepingen niet volledig door de inktvis. Als alle insnijdingen gebeurd zijn, snijd je het vel in de lengte halfdoor en elk stukje halveer je in de breedte (je krijgt dus 4 vierkant-achtige lapjes) per inktvis.
  3. Voor de papillot heb je natuurlijk aluminiumfolie nodig en verder voegt Sofie er 1 venkelknol, 2 takjes jong venkelloof, 2 zomerpreistengels, 1 aubergine, 1 zoete paprika (rood of geel, de gele is volgens Sofie nog zoeter dan de rode), 8 kastanjechampigons, venkelzaad, peper, en notenolie bij. Snijd de groenten zo groot zodat ze allen tegelijk garen: dat wil zeggen dat je de vooral de snel gare aubergine in grotere, lange, brede stukken laat, de paprika in lange, vierkante repen en de champignons half door. De rest van de groenten snijd je fijn.
  4. Neem per persoon, dus per papillot, een stuk aluminiumfolie: dubbel zolang als breed en vouw half door zodat je een vierkant hebt, met de matte kant naar buiten, zodat je de ingrediënten op de matte kant kunt leggen.
  5. Leg er de inktvis op, de in stukjes gesneden groenten en voor de smaak: venkelzaadjes, peper en notenolie. U merkt het goed: geen zout, want “geen zout” is volgens Sofie ook gezond. We geven toe dat in fastfood teveel zout zit, maar ook hier dezelfde algemene wenk: zoek niet naar 1 gezond of ongezond ingredient, maar zorg voor een algemeen, gezonde voeding.
  6. Heel belangrijk is de papillot goed op te plooien: vouw 1 kant over de vulling naar de andere kant en begin dan de folie naar de vulling toe op te rollen. Rol dan de zijkanten ook 1 voor 1 op elkaar en naar de vulling toe.
  7. Leg de papillots op een rooster in een op 225 graden voorverwarmde oven voor een 8tal minuten tot de inktviszakjes mooi zijn opgezwollen van de stoom.

Wat hebben we vandaag geleerd? Dat de definitie van gezond op donderdag staat voor veel groenten en geen zout? Zeker een gezonde stap in de goede richting voor degenen die alleen pizza’s en friet eten.

Maar mensen op een cholesterol dieet zitten dan weer niet te wachten op gerechten met inktvis. En mensen zoals Piet Huysentruyt met diabetes type 2 zien dan weer graag recepten en lekkere dessertjes laag aan koolhydraten. Welke richting Sofie precies uitgaat met gezondheid is nog ietwat vaag, tenzij ze gewoon gaat streven naar veel groenten, weinig zout en afvallen.

Deel en Geniet !

OF EEN ANDER RECEPT?

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*