Kruimeldeeg recept

Makkelijk en ideaal voor zoete vruchtentaarten met vers fruit of vla taartjes: superlekker kruimeldeeg recept door wat extra amandelpoeder toe te voegen.Zoals bij het maken van bladerdeeg gebruik je best hoeveboter die direct koud uit de ijskast kont en die je eerst in stukjes ter grootte van een erwt doorhakt in de bloem met een mes en waar je dan pas de melk, het ei en de suiker aan toevoegt alvorens een samenhangend deeg te verwerken. Voor een hartige taart of quiche voeg je geen vanillepoeder toe. Voor een fruittaart kan je extra broyage (amandelpoeder en poedersuiker) en vanillesmaak (zaadjes van een vanillestokje, vanillepoeder of essence van echte vanille) toevoegen.

Sofie gebruikt echter zachte boter en verwerkt ze direct romig in de keukenrobot. Zij gebruikt – wat zij zanddeeg noemt – als basisdeeg voor een aardbeientaart, gevuld met banketbakkersroom en verse aardbeien erbovenop en in haar flan bresilienne zonder gistdeeg.

Kruimeldeeg ingrediënten

 • 125 gram koude hoeveboter, in kleine stukjes gesneden
 • 65 gram witte suiker
 • 250 gram zelfrijzende bloem
 • 1 biologisch ei
 • een klein snuifje zout
 • 1 klein theelepeltje vanillepoeder
 • 30 gram amandelpoeder
 • 30 gram poedersuiker

Hoe kruimeldeeg maken

Kruimeldeeg met een vork prikken alvorens droog te bakken: recept met zelfrijzende bloem, koude boter, ei, broyage, vanille en suiker

 1. Neem een grote kom en doe er achtereenvolgens de boter, de suiker, de bloem, een klein snuifje zout, het vanillepoeder, de poedersuiker, het amandelpoeder en het eitje in.
 2. Meng het geheel met een keukenrobot tot een korrelig deeg, alsof het nat zeezand is.
 3. Wikkel het deeg in plastiekfolie en laat 30, 60 tot 90 minuten rusten in de ijskast.
 4. Als het deeg opgesteven is, strooi je wat bloem op een werkvlak. Snijd een plakje van het deeg en probeer het zo gelijkmatig mogelijk dun uit te rollen met een deegrol (een 3tal millimeter) : wat breekt kan je gewoon weer aan elkaar duwen met wat extra deeg. Neem een uitsteekcirkel en snijd een cirkel uit het deeg dat groot genoeg is om een klein bakvormpje (van 8 cm diameter) te bedekken en te bekleden.
 5. Druk het deeg mooi aan, druk het aan de zijkant ietwat omhoog en wrijf wat over de rand hangt er met uw duim weer af. Prik in het deeg op de bodem gaatjes met een vork. Laat het deeg weer minsten 30 minuten afkoelen in de ijskast.
 6. Bak de taartjes leeg of gevuld met gedroogde bonen of erwten op boterpapier, afhankelijk van je oven en de grootte van de vormpjes voor 10 minuten in een oven voorverwarmd op 190 graden. Het deeg is goed gebakken als de korst goudbruin gebakken is. Een grote taartvorm laat ik 20 minuten op 200 graden bakken. Ikzelf ontvorm de korst, bestrijk dan de buitenkant met een losgeslagen ei en laat verder drogen in de oven, Sofie ontvormt het gebakken kruimeldeeg en laat gewoon afkoelen op een rooster.

Deel en Geniet !

OF EEN ANDER RECEPT?

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*