Osso bucco recept

Lekker zeer makkelijk Italiaans gerecht: osso bucco of stoofpot recept van kalfsschenkel met porto, tomaten, selder, ui en wortelen.

Het is een Italiaans gerecht en wordt klassiek geserveerd met rijst of pasta. Sofie kiest voor polenta van maïsmeel: kook al roerend 200 gram polenta in 800 ml gezouten, kokend water: blijf roeren tot de polenta de gewenste dikte heeft of glazig kleurt. Werk de polenta af door er wat peper en olijfolie door te roeren.

Kalfsschenkel zijn platte schijven vlees, gesneden van de voorpoot van het kalf met in het midden dus een ronde schijf beenmerg. De term “osso bucco” verwijst naar de mergpijp: ‘osso’=been of bot en ‘buco’=gat.

Tomaten zijn ietwat zuur, dus in plaats van wijn gebruik je porto, die wat zoeter is dan gewone, droge wijn en zo de zure smaak wat gaat balanceren.

Osso bucco ingrediënten

 • een scheut olijfolie
 • 2 stukken kalfsschenkel
 • 1 flinke scheut porto (100 tot 200 ml)
 • 1 liter tomatencoulis (gepureerde tomaten)
 • 1 laurierblaadje
 • enkele tijmtakjes
 • 3 wortelen
 • 1 grote, dikke, witte, zoete ajuin
 • 2 bleekselderstengels

Hoe osso bucco maken

Zeer makkelijk osso bucco recept met kalfsschenkel, tomatenpulp, selder, wortel en porto, geserveerd met vers gehakte peterselie

 1. Neem een brede pan op stoofpot en warm er een scheut olijfolie in op.
 2. Kruid ondertussen de kalfsschenkels met peper en zout langs beide kanten. Snijd het vetrandje dat rond de zijkant van de schenkel hangt middendoor, zodat het vlees niet gaat opplooien tijdens het aankleuren.
 3. Leg de schenkels in de hete pan of pot (je moet een sissend geluid horen) en laat aankleuren.
 4. Snijd ondertussen je wortels in brunoise (kleine dobbelsteentjes).
 5. Als het vlees langs beide kanten is gekleurd, blus je de pan met koude porto, zodat het aankleuren stopt .
 6. Giet daarna de tomatencoulis over het vlees in de pan, voeg tijm en laurier toe en overstrooi met de wortelstukjes: niet omroeren. Zet een deksel op de pan of pot en laat rustig sudderen.
 7. Ondertussen snijd je de bleekselderstengels ook in kleine dobbelsteentjes en strooi bovenop de wortelstukjes in de pot: niet omroeren. Zet het deksel weer op de pot.
 8. Snijd de ajuin ook in kleine dobbelsteentjes en strooi bovenop de selderstukjes: roer nu alle groenten goed onder de saus. Zet een deksel op de pot en laat verder sudderen.
 9. De osso bucco is klaar als het vlees mooi los van het been komt. Proef en breng indien nodig verder op smaak.

Deel en Geniet !

OF EEN ANDER RECEPT?

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*