Schorseneren klaarmaken

Makkelijk recept om schorseneren klaar te maken door ze eerst te koken en dan te serveren met gepelde garnalen en gefrituurde salie of klassiek zoals Piet Huysentruyt met een makkelijk botersausje van het kookvocht en hardgekookt ei.

We vergelijken even de TVtips van Sofie Dumont en voorganger Piet Huysentruyt uit de perfecte keuken. Volgens Sofie is het kuisen van schorseneren met een borstel keukenverdriet, maar het witte sap van de schorseneer helpt tegen… slangenbeten. In het schorseneren recept van Piet Huysentruyt kan je lezen dat je de schorseneren eerst in een emmer met water laat weken, zodat het zand er makkelijk afvalt.

Klassiek kan je schorseneren serveren met kaassaus, maar Sofie doet dat niet want het is vandaag gezonde dag. Nu kookt Sofie de schorseneren wel in zeer weinig water, zodat je een lekker sausje kan maken (peper, zout, citroensap en binden met maïzena) van het zeer smaakvolle kookwater: niet direct moeilijk en zeker niet ongezond.

Wat zout betreft laat Sofie dit achterwege omdat het donderdag “zoutloze” dag is. Wel serveert ze de schorseneren met gepelde garnalen. Gepelde garnalen worden gekookt in zeewater met een extra schep zeezout… Waarom je dan wel garnalen gaat eten in plaats van gewoon wat zout naar snaak over je groenten te strooien, is ons een raadsel. En degenen die een dieet volgen arm aan cholesterol, zien niet graag garnalen bovenop de groenten.

Bovendien vergeet Sofie erbij te vermelden dat je gezonde gepelde garnalen moet kopen. Alleen de dagverse Vlaamse gepelde garnalen bevatten geen bewaarmiddelen. De door het vervoer minstens 4 dagen oude garnalen gepeld in Marokko bevatten wel bewaarmiddelen, waaronder het omstreden E210 benzoëzuur. Dikwijls zit er ook nog sulfiet (E223) in, waar je niet alleen hoofdpijn van krijgt (zoals bij bier en wijn), maar dat reeds sinds 1998 in België verboden is om toe te voegen in vleeswaren (zoals americain).

Lees hier verder voor het klassieke schorseneren recept van Piet Huysentruyt met een botersausje met wat kookvocht en hardgekookt ei.

Ingrediënten

 • schorseneren
 • peper
 • salieblaadjes
 • peterselie
 • olijfolie
 • citroen
 • dagverse, Vlaamse gepelde garnalen

Schorseneren en aardperen recept

Makkelijk recept om schorseneren klaar te maken: eerst weken in water, dan wassen en kuisen alvorens te koken en te serveren met gepelde garnalen of met een snel botersausje en hardgekookt ei
Dit recept kan je ook gebruiken om in plaats van schorseneren, aardperen te koken en te serveren.

 1. Spoel en schrob met een borstel al het zand van de schorseneren.
 2. Om de schorseneren na het schillen niet te laten verbruinen, dompel je ze na het schillen direct onder water waarin je azijn of citroensap hebt ingedaan. Schil de schorseneren totdat de wortel wit ziet zonder zwarte oogjes.
 3. Doe de schorseneren in een pot en zet ze net onder water met een scheutje azijn om de witte kleur te behouden. Giet er een scheutje olijfolie over en kruid met peper.
 4. Breng aan de kook en laat al dente gaarkoken. Voel de gaarheid, door er met een scherp mes in te prikken en als de schorseneren gaar zijn, draai je het vuur uit. Houd de schorseneren warm in het kookvocht tot je ze gaat serveren (en gebruik het kookvocht later voor bijvoorbeeld groentebouillon).
 5. Serveer met verse, fijngehakte peterselie en in olijfolie gebakken of gefrituurde salieblaadjes (ze zijn klaar als ze breken gelijk chips) die je na het bakken wat laat uitlekken op keukenpapier. Giet er nog wat olijfolie over, wat extra gemalen peper en gepelde garnalen.

OF EEN ANDER RECEPT?

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*