Lekker stevige, warme kost voor op koude dagen: zuurkoolschotel maken gebaseerd op het recept voor Poolse stoofpot of bigos.
Sofie kiest voor varkenskotelet, maar zegt dat je even goed varkensribbetjes kan gebruiken: tussen de ribbetjes zit altijd wat vet en vet geeft altijd smaak af. Wat gezondheid betreft wordt echter aangeraden minder dierlijke vetten en meer plantaardige vetten te consumeren.
De rookworst kan je vervangen met worstjes die je normaal bij de hotdog met zuurkool vindt. Dit is eigenlijk een ideaal gerecht om gekookte vleesrestjes in te verwerken. In Polen wordt allerlei gerookt vlees gebruikt: worst, spek en/of ham.
De paddestoelen niet wassen, maar wel het zand of “stukjes bos” eraf borstelen. Alhoewel de oorspronkelijke jagers bospaddestoelen gebruikten, wordt dezer dagen gebruik gemaakt van gedroogde, geweekte paddestoelen. Gebruik zeker geen paddestoelen uit blik.
Begin ‘s morgens aan het gerecht en laat pruttelen op een zeer laag vuurtje zodat het ‘s middags klaar is om te eten.
Je koopt best het kookboek van Sofie Dumont of gebruikt je eigen kookkennis om te verifiëren of Sofie wel de juiste ingrediënten laat zien op TV. In haar De Keuken van Sofie TV stoofpotje doet ze geen wijn (er staat wel een fles wijn op tafel), geen bouillon en geen water: iets wat een beetje onlogisch is voor een “stoofpot” die minstens 2 uur op het vuur (weliswaar onder deksel) gaat staan en waar gedroogde pruimen en tomatenconcentraat in zitten. Misschien gewoon vergeten, zoals ze ook vergeet het vuur onder haar stoofpot uit te draaien net voor ze gaat serveren.
Beter lijkt het ons de gedroogde pruimen minstens een half uur te laten weken in water, en dit water bij de stoofpot te voegen: het gerecht is gebaseerd op een jagersrecept, en bij de jagers gaan alle smaken in de pan zonder iets weg te gooien.
Bovendien gebruiken de Polen graag gedroogde paddestoelen: deze kan je ook weken en het lekkere, smaakvolle weekwater voeg je bij in de stoofpot.
Sommige zuurkool spoel je best een paar keer onder stromend water, zodat de zure azijnsmaak wat wordt verminderd. De rest van de zure smaak wordt verder gebalanceerd met de gedroogde pruimen.
Zuurkoolschotel ingrediënten
Wij bevelen naar eigen inzicht en smaak extra vloeistof bij de ingrediënten: weekwater van de pruimen en/of gedroogde paddestoelen, en/of bouillon en/of een droge, rode wijn. Voeg ook flink wat peperbolletjes toe voor tijdens het stoven.
- een paar klontjes hoeveboter
- 1 ajuin
- enkele knoflookteentjes
- boschampignons (1 pakje, bijvoorbeeld ¼kg)
- ¼ witte kool
- 2 varkens koteletten
- 1 rookworst
- 2 laurierbladeren
- een ongeveer ½liter zuurkoolblikje
- een 10tal gedroogde pruimen zonder pit
- een snuifje komijnkruiden
- peper en zout
Hoe een zuurkoolschotel maken
- Smelt de boter in een Tefalpan: als de boter begint te schuimen, kleur je er de in halve maantjes gesneden ajuin een beetje in aan. Voeg ook de knoflookteentjes toe, al dan niet halfdoor gesneden.
- Neem ¼de witte kool en snijd ondertussen in korte repen.
- Borstel ook al het zand van de paddestoelen.
- Als de ajuinen blinkend aangestoofd zijn en een beetje aangekleurd, giet je ze uit de pan in een stoofpot.
- In dezelfde Tefalpan doe je nu de gekuiste bospaddestoelen, kruid met peper en zout, laat even inkrimpen en giet bij de ajuinen in de stoofpot.
- laat opnieuw boter smelten in de Tefalpan en stoof er de in stukjes gesneden witte kool in aan: roer zo nu en dan om zodat alle koolstukjes kunnen aanstoven.
- Kruid ondertussen de varkenskoteletten met peper en zout en snijd elke kotelet in 3.
- Verwijder het vel van de rookworst en snijd in schijfjes.
- Als de kool goed de warmte heeft gevoeld, doe je ze bij in de stoofpot.
- Opnieuw een klontje boter in de Tefalpan en bruin er nu de stukjes varkenskotelet in: gewoon aankleuren aan beide kanten, want verder garen doe je in de stoofpot.
- Leg ondertussen de schijfjes rookworst op de aangestoofde witte kool in de stoofpot (dus de rookworst niet aanbakken in de pan).
- Voeg ook 2 laurierblaadjes toe aan de stoofpot en wrijf er 2 eetlepels tomatenconcentraat in.
- Leg er dan de aan beide kanten gekleurde varkenskoteletten bij, voeg de zuurkool toe en tenslotte de gedroogde pruimen.
- Zet de vlam onder de stoofpot, het deksel op de pot en laat 2 tot 3 uur pruttelen.
- Als de zuurkoolschotel klaar is, strooit Sofie tot onze verbazing er nog wat komijn over. Je zou denken dat je de komijn toevoegt vooraleer je het gerecht laat pruttelen zodat de smaak volledig in de saus kan opgenomen worden.
Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!