Hazenrug recept

2 lekkere hazenrug recepten van Sofie Dumont met tip van Piet Huysentruyt hoe je de boter niet laat verbranden en met al het braadvocht een lekkere saus kan maken.

Een hazenrug is lang en smal: dus als je een ronde pan gebruikt, gaat de bodem niet volledig bedekt zijn met vlees. Hierdoor gaat de boter rondom het vlees in de oven verbranden en kan je er geen saus meer mee maken (ongezond, bittere smaak en de saus gaat schiften: dus terecht de boter weggieten zoals Sofie dat doet!).

De oplossing van Piet Huysentruyt is simpel: zorg ervoor dat de ganse pan vol ligt. Voor rosbief en gebraad gebruik je hiervoor groenten zoals ajuin en wortel, voor hazenrug vraag je aan de slager of verkoper of je het vel en ander haas-afval kan meekrijgen. Hiermee leg je de rest van de bodem van de pan vol, zodat je boter minder makkelijk kan aanbranden. Wordt de boter toch donkerder, zet dan het vuur lager en voeg direct extra klontjes boter toe.

Sofie maakt in haar aflevering van De Keuken van Sofie op 20 November 2012 haar hazenrug wel erg saignant: ze bak hem gewoon aan in de pan en houdt daarna warm in een oven op 100°C. Piet Huysentruyt laat zijn hazenrug minstens 10 minuten garen in de oven, en Piet houdt ook wel van vlees dat niet doorbakken is.

Extra rare gaartijd, omdat Sofie eenzelfde hazenrug in een superlekker, uitgebreid kerst recept voor wildplaza.com wel degelijk in een oven van 200 °C laat garen (jammer genoeg geen gaartijd vermeld in de video onderaan) en daarna laten rusten. Op die website vermeldde het recept: dat de braadtijd van de rug in de oven op 200 °C 4 minuten duurt. De pan gaat met het vlees in de oven en apart wordt eerst een wijnsausje gemaakt met wildfond. Het verbrande braadvet wordt dan pas weggegoten en de pan wordt gedeglaceerd en afgewerkt met de ondertussen al apart gemaakte wijnsaus.

Hazenrug ingrediënten

 • 1 hazenrug voor 2 hazenfilets
 • peper en zout
 • hoeveboter

Voor de veenbessensaus:

 • een pakje veenbessen
 • een scheutje water
 • suiker naar smaak

Voor de roomsaus:

 • wildfond
 • peper en zout
 • room
 • een scheutje cognac

Hazenrug maken

Lekker hazenrug recept met kroketten en asperges

 1. Veenbessen opzetten met water en suiker. Deksel op de pan breng even aan de kook. Laat even pruttelen en draai het vuur uit.
 2. Neem een pan waar de ganse hazenrug in past, zodat je deze mooi kan aankleuren.
 3. Smelt de boter, laat schuimen en wacht tot de meeste schuim is verdwenen.
 4. Leg de rug op 1 filet in de boter: je hoort de pan nu sissen. Het vlees ligt dus niet plat maar wel 1 filet ligt op de bodem. Als 1 kant bruin is, draai je de rug op de andere filet, eventueel houdt je alles op zijn plaats met een vleestang (niet in het vlees prikken).
 5. Als beide filets zijn aangebruind, draai je het ganse stuk haas om op de kant met de beentjes. Laat ook even bakken, haal dan uit de pan, leg in een schotel, bedek met aluminiumfolie en houd warm in een oven op 100 °C.
 6. Giet de verbrande boter uit de pan.
 7. Deglaceer de pan met een koude bruine wildfond zodat de aanbaksels mee in de saus gaan. Kruid met peper en zout en laat tot de helft inkoken.
 8. Giet er dan room bij en cognac en de saus is klaar. Of dat dacht je, want Sofie gaat de saus nog even doorzeven: mag wel, moet niet.
 9. Haal de 2 filets met behulp van lepels van de hazenrug en serveer met de saus, de veenbessen en kroketten met een amandellaagje errond.

Deel en Geniet !

OF EEN ANDER RECEPT?

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*