Cordon blue recept

Sofie Dumont maakt cordon bleu geserveerd met gebakken aardappelen in een pan met boter en een lekker recept voor wortelen met abrikozenconfituur in de oven.

Sofie vermeldt zelf: als je graag gezonder wil koken, gebruik je olijfolie of arachideolie in plaats van de superflinke klont boter (een superflinke klont omdat het paneermeel de boter gaat opzuigen). Onze opmerking is hier duidelijk: waarom ongezond koken als het ook gezonder kan? Waarom alleen “gezond op donderdag” en de rest van de week ongezond? Hebben we dan niets geleerd van Sofie’s voorganger Piet Huysentruyt die na al zijn recepten – zonder op de gezondheid te letten – nu diabetes type 2 heeft?

Het voordeel van een papillot van de wortelen in de oven is dat alle aroma’s in de zilverpapier omsloten blijven. Gewoon wortels in schijfjes snijden, op de aluminiumfolie leggen, kruiden met peper en zout, een gehakte ui erbij, de zeste van een ganse appelsien (het wit niet meeraspen) de helft van de appelsien zodat je wat vloeistof hebt om alles te doen in stomen, wat abrikozenconfituur en een fijn gesneden teentje knoflook. Goed dichtvouwen en 40 minuten in een oven van 170 graden laten garen.

Sofie serveert met gebakken patatten: aardappelen eerst koken, dan in stukjes snijden in een pan met boter, kruiden met peper en zout en laten bakken: zo nu en dan omroeren zodat alle kanten worden aangebakken.

Cordon blue is een gepaneerd stuk gevuld vlees, dus heb je alvast 3 kommen nodig: een kom met bloem, een kom met eiwit gekruid met peper en zout en losgeklopt en een kom met chapelure.

Cordon bleu ingrediënten

 • varkenslapjes (je kan ook kalfslapjes gebruiken)
 • peper en zout
 • sneden gewone, jonge kaas
 • sneden gekookte ham
 • een superflinke klont boter
 • eiwit met peper en zout
 • flink wat bloem
 • flink wat paneermeel

Hoe cordon bleu bakken

Makkelijk cordon blue recept met varkenslapjes, ham, kaas, peper en zout, paneermeel, bloem en eiwit

 1. Mep het stuk varkensvlees tot de gewenste dikte (dun dus). Om spatten te vermijden in je keuken leg je er best wat plastiekfolie over.
 2. Kruid met flink wat peper en zout.
 3. Leg er een even groot of iets kleiner stuk gekookte ham en een even groot of iets kleiner stuk gewone kaas over. Al dan niet een dubbele laag ham en of een dubbele laag kaas, naar wens.
 4. Rol alles op en prik vast met een 3tal tandenstokertjes.
 5. Rol de cordon bleu in de bloem (ook de zijkanten) en klop de overtollige bloem er weer af. Dan in het eiwit rollen (ook de zijkanten) en tenslotte in het paneermeel (ook de zijkanten). Strooi er goed wat chapelure over zodat het vlees goed bedekt wordt.
 6. Warm een superflinke klont boter in een pan en bak hierin het vlees langs alle kanten (4) aan.
 7. Leg ze dan in een ovenschotel en laat mooi verder garen: je zal wat kaas uit het vlees zien wegsmelten. Sofie vergeet de temperatuur en de gaartijd te vermelden: we nemen er dan maar Ons Kookboek van de KVLV bij en… ook geen gaartijd noch oventemperatuur. Vraag best je slager om raad, ikzelf stel een gaartijd van 6 tot 8 minuten voor in een voorverwarmde oven. Misschien kan je de juiste temperatuur en gaartijd die Sofie gebruikte terugvinden in het kookboek dat zal volgen op basis van De Keuken van Sofie. Vraag ook uw slager om raad: het is de bedoeling dat het opgerolde vlees binnenin kan garen zonder dat het paneermeel zou verbranden in de hete pan op het vuur.
 8. Giet het vet uit de pan van het vlees, giet het vet weg en blus de pan met zelfgemaakte bruine fond. Schraap de aanbaksels los, kruid bij met peper en zout en laat even inkoken. Daarna een stukje boter doorroeren, zeven en de saus is klaar.

Deel en Geniet !

OF EEN ANDER RECEPT?

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*