Blinde vinken bakken

Lekker en makkelijk recept om loze of blinde vinken te bakken met onmiddellijk een heerlijke, dikke saus van het braadvocht na het bakken.

Vermits er met bier wordt gekookt en het vlees een half uur in het bier stooft, is het belangrijk geen bitter bier te gebruiken: na een half uur zou de bittere smaak van het bier in het vlees trekken, wat niet echt smakelijk meer is. Zogenaamde “bruine” bieren zijn ideaal: eerst proeven vooraleer het al dan niet te gebruiken 🙂 Sofie gebruikt Leffe Bruin.

Is je rosbief ietwat driehoekig, laat dan 2 schuine zijden ietwat overlappen zodat je een rechthoek vormt, die je dan vult met gehakt en dichtplooit. Je kan het vlees ook gewoon rondom het gehakt rollen, maar Sofie plooit al de rosbief rondom het gehakt.

Gebruik een fond, wat niet meer is dan een ingekookte, dikke bouillon, zodat de saus van het braadvocht direct een dikke consistentie heeft.

Ingrediënten voor blinde vinken

Voor het gehakt:

 • 100 gram gehakt per vink (zorg dat het vleeslapje errond kan)
 • sjalot
 • peper en zout
 • nootmuskaat
 • verse peterselie
 • 1 biologisch ei

Voor het vlees errond:

 • dunne lapjes rosbief, liefst rechthoekig

Voor het sudderen en de saus:

 • 1 schone scheut wildfond of vleesfond
 • 1/2 flesje Leffe Bruin

Blinde vinken recept

Makkelijk recept om loze of blinde vinken te bakken en verder gaar te stoven in bier en vleesfond

 1. Doe het gehakt vlees in een kom. Doe er het fijngehakte sjalotje, de fijngehakte peterselie, peper en zout, een beetje vers geraspte nootmuskaat en het ei bij. Meng alles goed door elkaar.
 2. Neem een rechthoekig stuk rosbief of laat 2 driehoeken elkaar overlappen totdat je een rechthoek hebt. Vul met gehakt en plooi er de rosbief rond. Bind toe met touwtjes: 1 over de lengte en 2 of 3 over de breedte (hoe breder de vink, hoe meer touwtjes: als het maar samen blijft): trek je touwtje onder de vink en bind van boven toe. Knip extra touw weg.
 3. Kruid het toegevouwen vlees langs beide kanten met peper en zout.
 4. Bruin boter in een pan waar de vinken net in passen en leg er de vinken in: laat mooi kleuren langs beide kanten: kijk en als de kleur goed is, omdraaien.
 5. Als de ander kant is bruin gebakken, voeg je de fond en het bier toe, zet een deksel op de pan en laat ongeveer een half uurtje gaar stoven. Serveer de blinde vinken simpelweg met het kookvocht.

OF EEN ANDER RECEPT?

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*