Aardappelpannenkoeken

Lekkere aardappelpannenkoeken met wortel en broccoli: een voorbeeld voor Sofie Dumont om te koken met restjes.

Gister maakte Sofie op maandag = restjesdag een vleespastei waarin ze 400 gram overschot aan lamsgehakt tevoorschijn haalt. 400 gram gehakt is naar mijn weten geen overschot meer. Ook heeft Sofie een kom gekookte aardappelen op overschot.

De kans dat je 400 gram gebakken gehakt over hebt is klein, dus hier zou Sofie best wat “vervangers” kunnen aanbevelen, net zoals ze voor de groenten spreekt over erwten, paprika en courgetten.

Onder koken met restjes versta ik even kijken in de ijskast wat er nog te vinden is, zoals bijvoorbeeld een wortel en een stuk broccoli. Als je dan toch zoals Sofie gekookte aardappelen op de bodem van het bladerdeeg van de vleespastei legt, waarom dan niet veel sneller bijvoorbeeld aardappelpannenkoekjes bakken?

Zelfde ingrediënten als Sofie: aardappel (die je zelfs niet moet gaan koken), wat groenten, wat vlees en deeg. Sofie gebruikt bladerdeeg van de winkel, voor pannenkoekenbeslag moet je niet eens gaan winkelen: bloem, melk en ei is meestal wel terug te vinden in ieders keuken en koelkast.

Lees hier verder hoe je creatief zelf al dan niet met restjes een hartige taart kan bakken.

Aardappelpannenkoeken recept

Dit recept is gebaseerd op het aardappelpannenkoekjes recept van Jeroen Meus uit Dagelijkse Kost. Vermits we minder aardappelen gebruiken, kan je indien nodig meer bloem of minder melk aan het beslag toevoegen.

  • echte boter om te bakken

Voor Jeroen’s zeer dun beslag (dikte aanpassen naar wens en gebruikte ingrediënten)

  • 1 ei
  • 300 gram melk
  • 100 gram bloem
  • peper en zout

Als groenten gebruik je bijvoorbeeld:

  • geraspte aardappel, wortel, pastinaak…
  • in kleine stukjes gesneden broccoli

Sofie’s ingrediënten voor haar vleespastei waren lamsgehakt, ui, wortelen, knoflook en ham. Niets belet je om analoge ingrediënten onder je aardappelpannenkoekjes te mengen. Natuurlijk er wel op letten dat je genoeg beslag hebt om het geheel als pannenkoek bij elkaar te houden.

Heb je meer vulling dan beslag, dan kun je meer beslag maken, maar dan ga je best zoals Sofie voorstelt de vulling leggen op een vel bladerdeeg waarop je schijfjes gekookte aardappel legt in een taartvorm.

Hoe aardappelpannenkoeken maken

Makkelijk aardappelpannenkoeken recept om te koken met restjes van wortel en broccoli

  1. Doe de pannenkoeken beslag ingrediënten in een blender en meng even tot een homogeen beslag
  2. Rasp de groenten met een groentenrasp en roer door het pannenkoekenbeslag.
  3. Smelt boter in een pan, schep hoopjes beslag op de bodem en druk plat tot hamburgerformaat.
  4. Laat rustig bakken tot de koekjes droger worden, vanonder bruin kleuren en je ze met een spatel makkelijk kan omdraaien.
  5. Laat de aardappelpannenkoeken ook aan de andere kant krokant bruin bakken.

Natuurlijk is de smaak van deze pannenkoekjes ietwat anders dan de bladerdeeg vleespastei van Sofie, alhoewel ook krokant. Maar het is wel gemaakt met “echte” restjes, en met een baktijd van een 5tal minuten (geraspte aardappelen hebben minder gaartijd nodig dan typisch gekookte aardappelen) kan je zeer snel aan tafel.

Sofie’s vleespastei is een uiterst makkelijk recept en ideaal om wat je in je ijskast aan groenten kan vinden in te verwerken als vulling tussen 2 vellen bladerdeeg. Maar Sofie’s vlees”restjes” blijven serieus groot: om het recept echt bruikbaar te maken zou Sofie tips kunnen meegeven waarmee de 400 gram gebakken gehakt vlees te vervangen zodat ieder op maandag kan koken met restjes.

OF EEN ANDER RECEPT?

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*