Zandkoekjes maken

Alles samen mengen en klaar: makkelijk zandkoekjes recept om samen met je kinderen koekjes te maken, te versieren met suikerglazuur en op te smullen.

Rol het deeg op, druk het plat in een rechthoek zodat het rapper opstijft in de ijskast en makkelijker uitrolt omdat het al wat dunner is.

Bij het uitrollen van het deeg na het opstijven is het vooral belangrijk om een overal even dun stuk deeg te bekomen. De uiteindelijke vorm heeft geen belang, want je gaat koekjes uitsteken met verschillende koekjes uitsteekvormpjes.

De koekjes worden na het bakken bedekt met glazuur waarop dan allerlei bakgarnituurtjes in “gekleefd” worden. heb je geen bakkersgarnituur, dan kan je de koekjes ook versieren met gesmolten chocolade volgens het idee in dit zandkoekjes recept.

Je kan het suikerglazuur aanbrengen met een lepeltje of met een zelf gemaakt spuitzakje: snijd een rechthoek van boterpapier: lengte dubbel zo groot als de breedte. Halveer het papier volgens een diagonaal, draai een trechtertje rond de denkbeeldige lijn tussen de punt tegenover de langste zijde. Je eindigt dan met een kegel en een pang stuk papier dat je in je trechter plooit. Vul flink wat spuitzakjes zodat alle kinderen kunnen meebakken, rol ze bovenaan dicht en knip het puntje onderaan open zodat je een lijn rondom de rand van je koekjes kunt trekken.

Zandkoekjes recept

Voor het koekjesdeeg:

 • ¼ kilogram bloem
 • een snuifje zout
 • 1 ei
 • 30 gram amandelpoeder
 • 30 gram poedersuiker
 • 150 gram hoeveboter op kamertemperatuur

Voor de versiering:

 • allerlei bakgarnituur en snoepjes
 • suikerglazuur:
  • allerfijnste poedersuiker
  • water
  • kleurstof

Hoe zandkoekjes maken

Zandkoekjes maken en versieren met suikerglazuur en snoepjes

 1. Weeg de bloem af in een mengkom.
 2. Voeg er het snuifje zout, het ei, het amandelpoeder, de poedersuiker en de zachte boter toe en meng eerst op lage snelheid met een keukenrobot tot alles mooi onder mekaar gemengd is tot een stevig deeg.
 3. Strooi wat bloem op een werkvlak en werk even met de hand in het deeg om het op te bollen, plat te drukken en dan op te vouwen in plastiekfolie. Laat het deeg een half uur rusten in de ijskast.
 4. Ondertussen bedek je een bakplaat met boterpapier en zet je alle versiergarnituur klaar.
 5. Als het deeg is opgesteven, strooi je weer wat bloem uit op een werkvlak en leg het deeg erop. Klop enkele keren overal op het deeg met de deegrol zodat het deeg wat zachter wordt.
 6. Verwarm de oven voor op 18 graden Celsius.
 7. Neem een stuk en rol uit tot 2 tot 3 millimeter. Hoe dikker de koekjes, hoe langer de baktijd. Prik er overal met een vork in.
 8. Steek dan de koekjesvormen uit en leg uw bakplaat vol met een klein beetje ruimte tussen de koekjes want ze gaan niet echt veel rijzen.
 9. Bak de koekjes een 6tal minuten op 180 graden Celsius.
 10. Maak ondertussen het suikerglazuur: neem een grote kom en doe er flink wat poedersuiker in en wat water in de verhouding 10ml water op 100 gram poedersuiker. Meng met een handgarde en voeg bij beetjes het water toe. Meng en zie wat het geeft: maak een stevige pap zodat je er makkelijk de klonters kan uitwrijven.
 11. Als je een net vloeibaar glazuur hebt, schep je het in kleine potjes en geef elke potje een andere kleur door er wat een heel klein beetje kleurstof in te roeren met een lepeltje
 12. Let ondertussen op je koekjes, als ze goudbruin verkleuren, zijn ze klaar.
 13. Werk het glazuur op de koekjes met een lepeltje of met een spuitzakje van boterpapier: Spuit waar je wil op de zandkoekjes en duw de bakgarnituur in het suikerglazuur

Deel en Geniet !

OF EEN ANDER RECEPT?

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*