Kaaskroketten Maken

Makkelijk recept om lekker gekruide kaaskroketten te maken met je favoriete harde kazen.

Toch eerst even uitweiden over de eieren van de kippen van Sofie. Sofie laat uitdrukkelijk weten dat de 6 bruine eieren die ze gebruikt niet van haar witte kippen komen en geeft als reden op: “Ja, ik weet het, dat zijn geen eitjes van mijn kippen…want witte kippen leggen witte eieren, eh“. We moeten hier toch opmerken dat niet alle witte kippen witte eieren leggen, en niet alle bruine kippen leggen bruine eieren. Bijvoorbeeld:

Witte delaware kippen leggen bruine eieren
Witte Delaware kippen leggen bruine eieren.

Witte araucuna kippen leggen blauw-groene eieren
Witte Araucana kippen leggen blauw-groene eieren.

Bruine Dorking kippen leggen witte eieren
Bruine Dorking kippen leggen witte eieren.

Heel vernieuwend dat Sofie een dialoog start met haar kijkers, naar aanleiding van de eieren-kritiek die haar op Facebook geleverd werd. Misschien in de toekomst wat meer opzoekwerk vertellen over de ingrediënten die Sofie gebruikt in plaats van uitleg over de oorsprong van de gerechten? Er is zoveel meer te zeggen over kippen, eieren en Vlaamse rassen voor in de eigen tuin. Bijvoorbeeld de “Vlaamse koekoek” kip: legt goed, kan zeer goed tegen de koude en heeft grijze pluimen… welke kleur zijn dan de eieren van deze grijze kip Sofie? … 🙂

Kaaskroketten van Jeroen Meus?

Sofie’s ingrediënten zijn bijna identiek als in het recept voor kaaskroketten van Jeroen Meus: Jeroen gebruikt alleen eierdooiers in de saus, Sofie doet er ook de eiwitten bij. Je zou denken: heel goed van Sofie, anders zit je daar met 6 eiwitten op overschot. Maar: je hebt ook eiwitten nodig voor het paneren, dus heeft Sofie nu eierdooiers op overschot na het paneren? Of gebruikt ze bevrozen restjes eiwit? Niet echt duidelijk.

Sofie en Jeroen hebben blijkbaar niet alleen dezelfde smaak voor kroketten, maar ook voor humor. Jeroen verwijst in Dagelijkse Kost met een glimlach naar “muskaatnuss”, maar Sofie is hier duidelijker en laat weten dat het om een muskaatnuss-grap gaat om een filmpje van Louis De Funes:

 

Kook en keukentips

Sofie legt plastiekfolie in de ovenschotel, zodat ze de kaaskroketten na afkoelen weer makkelijk uit de schotel kan halen. Je kan de schotel ook invetten als je geen plastiekfolie bij de hand hebt.

Wat kaas betreft kies je je favoriete soort(en), zorg er wel voor dat je harde kazen gebruikt.

Vermits je kookt met melkproducten (melk, room en kaas) is he belangrijk om flink wat extra kruiden toe te voegen, anders krijg je flauwe kaaskroketten.

Je kan de kaaskroketten na het paneren direct invriezen voor later.

Sofie haalt de kroketten met haar vingers uit het mandje. U weze gewaarschuwd: de handen van de chef kunnen ietwat beter tegen de hitte dan “gewone handen”, neem alvast uw voorzorgen.

Frituur wat peterselie als garnituur maar ook hier opgelet: natte peterselie in heet frituurvet gaat ontiechelijk hard spatten. En als je gezond wil eten: serveer de toch wel vette kaaskroketten gewoon met frisse, verse peterselie en vers citroensap.

Kaaskroketten recept

Voor de krokettenvulling:

  • 1 liter volle melk
  • 100 ml room (35% vet)
  • flink wat nootmuskaat, zout en peper
  • 200 gram hoeveboter
  • 200 gram bloem
  • 200 gram gemalen Emmenthal kaas
  • 200 gram gemalen Parmezaanse kaas

Voor het paneren:

  • chapeluur
  • eiwitten
  • bloem

Hoe zelf kaaskroketten maken

Gebakken kaaskroket geserveerd met citroen, gefrituurde peterselie en verse tuinkers

  1. Klop de 6 volledige eieren los in een grote kom met een handgarde.
  2. Gebruik 2 potten: 1 voor de melk en de room in te koken en een andere pot voor de roux.
  3. Breng de liter melk met 100 ml room aan de kook. Maal er flink wat peper in, zout en nootmuskaat.
  4. In de andere pot voor de roux, smelt je 200 gram hoeveboter. Als je de boter hoort pruttelen, voeg je de 200 gram bloem toe. Roer goed om. De roux is klaar als het mengsel wat droger wordt en naar koekjes begint te ruiken: dan mag de kokende melk er in 1 keer bij (lekker snel). Zeer goed roeren met de handgarde. Als de saus dikker wordt, neem je een houten lepel om verder te roeren: roer goed op de bodem en aan de rand zodat er geen bloem gaat aanbranden. De saus is goed dik, glad en ietwat rekbaar: dikker dus dan een gewone saus voor bij een gerecht te eten.
  5. Voeg er dan de gemalen Parmezaanse en Emmenthal kaas bij en roer goed om tot een homogene massa.
  6. Giet er dan de losgeklopte eieren bij en blijf roeren tot een schone, gladde massa: goed voor de armspieren 🙂 Krab met een pannenlikker alle randjes boven de kaassaus los en roer door de saus. Draai dan het vuur uit.
  7. Neem een ovenschotel, leg er plastiekfolie over, giet er de kaassaus in en strijk glad. Laat een 5 tal uur opstijven in de ijskast.
  8. Zet 3 schotels klaar om te paneren: 1 met bloem, 1 met eiwit en 1 met chapeluur.
  9. Als de kaasvulling goed stevig is opgesteven, haal je ze uit de schotel en snijd in vierkantjes of rechthoekjes (niet dikker dan anderhalve centimeter).
  10. Bedek de kaasbalkjes eerst goed met bloem, dan met eiwit: zorg ervoor dat er overal eiwit is, want het paneermeel plakt alleen aan het eiwit.
  11. Rol ze dan goed door het paneermeel.
  12. Bak de vers gemaakte kaaskroketten een 4tal minuten in het hete frietvet goudbruin (kaaskroketten die recht uit de diepvries komen laat je wat langer bakken). Haal uit het vet en laat uitlekken op keukenpapier. Sofie vergeet de temperatuur te vermelden: Jeroen Meus bakt op 170 graden en SOS Piet Huysentruyt bakt zijn kaaskroketten op 180 graden.

Deel en Geniet !

OF EEN ANDER RECEPT?

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*