Appelflappen

Zeer snel, superlekker en makkelijk appelflappen recept met bladerdeeg: stukjes appel, noten en chocolade in een vel bladerdeeg vouwen, afbakken en klaar.

Kies zurige appels zoals Elstar of Boskoop voor in een dessert: een zure appel is altijd iets lekkerder en iets frisser dan een zwaar, zoet dessert.

Vermits het herfst is, gaat Sofie er ook hazelnoten in verwerken. En als je dan toch noten gaat kopen, koop dan gelijk ook pecan noten en amandel noten. Amandel noten zijn bovendien ideaal om amandelmelk te maken: gewoon de noten een nachtje laten weken in water, de volgende dag spoelen, heet water erover en even laten staan zodat je de pel makkelijk kan verwijderen, en flink lang laten mixen in de blender met water: een lekkere vervanger van volle melk.

Geen echte hoeveelheden nodig in het recept: vul de flappen naar eigen voorkeur en gewenste dikte: zolang je de flap maar kan dichtvouwen en goed kan dichtduwen zit je goed. Serveer de hete appelflappen met koude ijskoffie.

Wil je snel nog sneller werken, maak dan driehoekige flappen van vierkante bladerdeegvelletjes. Lees hier verder als je appelflappen wil maken met gistdeeg en appelmoes.

Wat oventemperatuur betreft bak ik bladerdeeg gebakjes graag een 20 minuten in een oven van 200 graden. Sofie bakt op 180 graden en vermeld en geen tijd bij. Het kan echter niet misgaan: als het bladerdeeg gerezen is en goudbruin kleurt, is het gebakje klaar. Sinds Piet Huysentruyt diabetes type 2 heeft, laat hij zijn gebakjes zolang mogelijk in de oven tot ze net niet aanbranden (hoe meer gebruind, hoe minder koolhydraten).

Appelflappen recept

 • appelen
 • een mengeling van noten: in de herfst is er een goed aanbod van binnenlandse hazelnoten en walnoten
 • pure chocolade (hoe meer cacao in de chocolade, hoe beter)
 • 2 zaadjes van groene kardemom
 • bladerdeeg uit de winkel
 • een eierdooier en een klein scheutje melk

Appelflappen met bladerdeeg recept

Snel appelflappen maken met bladerdeeg gevuld met stukjes appel, noten en chocolade: 20 minuten bakken in een voorverwarmde oven op 180-200 graden

 1. Oven voorverwarmen op 180 graden.
 2. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd in stukjes.
 3. Hak de noten fijn en doe bij de appels.
 4. Snijd chocolade in schilfers en voeg toe aan de appels.
 5. Plet de kardemomzaadjes met een vijzel in een mortier en voeg bij de appel. Roer goed door elkaar.
 6. Snijd 4 cirkels uit een groot vel bladerdeeg.
 7. Schep in het midden op elk stuk bladerdeeg de appelvulling en borstel de ganse rand van de cirkel met het losgeklopt eierdooier-melkmengsel.
 8. Plooi de flap dicht (zorg dat de vulling in het midden blijft) en druk goed aan, wil je een patroon, zet dan 2 vingers op de rand en druk tussen je vinger het deeg met een vork naar binnen. Herhaal rondomrond de halve cirkel: mag wel, moet niet.
 9. Leg de appelflappen op een met boterpapier bedekte bakplaat.
 10. Borstel de ganse bovenkant van de gebakjes met het eierdooiermengsel en maak enkele inkepingen met de botte kant van een mes, zonder door het deeg te snijden.
 11. Zet het geheel in de voorverwarmde oven en laat de appelflappen goudbruin en krokant bakken.

Deel en Geniet !

OF EEN ANDER RECEPT?

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*