Appelflappen maken

Makkelijk recept om lekkere appelflappen te maken met gistdeeg en jonagold of boskoop appelen.
Een heel gemakkelijk deeg, zeker als je een keukenrobot hebt die kan kneden of een broodbakmachine, want alle ingrediënten gaan in 1 keer in de mengkom.

Gebruik om deeg uit te rollen steeds wat extra bloem, zodat het deeg niet aan je werktafel noch aan je deegrol gaat plakken. Om het deeg op te bollen na het kneden voeg je echter geen bloem toe.

Je kan indien gewenst kaneel en suiker onder de appelmoes mengen, in Goe Gebakken mengt Sofie Dumont alleen wat citroensap onder haar appelmoes.

Lees hier verder voor het supersnelle appelflappen recept met bladerdeeg gevouwen over een vulling van verse appel, chocolade en noten.

Appelflappen recept

Voor het gistdeeg:

 • 190 gram bloem
 • een snuifje zout
 • 20 gram griessuiker
 • 95 ml volle melk
 • 15 gram verse gist
 • 1 eierdooier van een biologisch ei
 • 30 gram hoeveboter op kamertemperatuur

Voor de appelmoes:

 • hoeveboter om een sauspannetje in te boteren (zodat de appels niet aanbranden)
 • 3 appelen: boskoop of jonagold
 • citroensap van een halve citroen
 • een scheutje water

Om de appelflap dicht te plakken:

 • een eierdooier
 • een scheutje volle melk

Hoe maak je appelflappen

Lekker makkelijk recept om appelflappen te maken met gistdeeg en boskoop of jonagold appelen

 1. Neem de lauwe melk en roer er de verse gis in los zodat er geen gistklontertjes meer te zien zijn.
 2. Begin met het gistdeeg: neem een mengkom van een keukenrobot en doe hierin de bloem, zout, griessuiker, de eierdooier en de zachte hoeveboter.
 3. Zet de keukenrobot met de deeghaak op lage snelheid en voeg dan de melk met de gist toe. Laat een 10 tal minuten kneden en maak ondertussen appelmoes. Het deeg moet een bal beginnen vormen om goed te kunnen kneden. Is je deeg na 10 minuten nog steeds vloeiend of plakkerig, dan is er duidelijk iets mis. Als het deeg een bal is waar je aan kan trekken en het deeg gaat ietwat elastisch terugveren, dan is het gistdeeg goed gekneed.
 4. Neem het deeg uit de keukenrobot, gebruik geen extra bloem op je werkvlak, bol het met de hand op, snijd in 6 stukken en bol ieder stukje op (de deegbolletjes wegen elks ongeveer 60 gram).
 5. Leg de bolletjes op een bakplaat met boterpapier onder een vochtige doek en laat gisten.
 6. Boter een sauspannetje in.
 7. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd in stukjes in het sauspannetje. Voeg het vers geperst citroensap en wat water toe en zet op het vuur onder deksel en laat rustig een 10 tot 15 tal minuten pruttelen. Is achteraf de moes te waterachtig, verwijder dan het deksel en laat het vocht verdampen tot je moes de gewenste consistentie heeft. Kook de appels niet plat maar wel zacht zodat je de stukjes appel nog ziet. Doe in een kom, druk wat platter met een houten lepel en laat afkoelen.
 8. Verwarm de oven voor op 180 graden.
 9. Alls de deegbolletjes mooi gerezen zijn, strooi je wat bloem uit op een werkvlak en rol met een deegrol uit tot een ovale/rechthoekige vorm. Leg ze allen naast elkaar om straks op te vullen met de appelmoes.
 10. Klop een eierdooier los in een kommetje met een scheutje melk.
 11. Verdeel de appelmoes in 6 als je 6 deegflappen hebt. Leg de op lauwe of op kamertemperatuur afgekoelde appelmoes op 1 helft van de deegflap (blijf wat van de rand weg), borstel de losgeklopte eierdooier-melk langs de rand rondom het appelmoes en vouw er de andere helft in de lengte over. Druk de randen lichtjes aan zodat de moes naar binnen van de flap wordt gedrukt. Duw dan met 2 vingers naast elkaar op de rand en duw met de rand van een vork het deeg wat plat en naar binnen: wat je ook doet: het is de bedoeling dat de rand goed dicht gedrukt wordt.
 12. Leg de appelflappen op een bakplaat met boterpapier en borstel de bovenkant met de rest van het eierdooier-melk mengsel.
 13. Trek er met het bot van een mes eventueel wat strepen in (snijd niet door het deeg) en laat de appelflappen en laat nog even rijzen zodat de putjes die je erin zou geduwd hebben verdwijnen.
 14. Laat de appelflappen 8 tot 10 minuten bakken in de oven.

Deel en Geniet !

OF EEN ANDER RECEPT?

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*