Sofie gaat vreemd met Thaise curry

Een klassieker uit Thailand: Thaise rode curry met kip gekookt door toerist of “farang” Sofie Dumont.

Ietwat oneerbiedig waar Sofie spreekt over “faLang”: het Thaise woord voor “westerse vreemdeling” is wel degelijk “faRang”.U begrijpt waar de grapjes over het al dan niet kunnen uitspreken van de ‘R’ vandaan komt, maar omgekeerd zou je ook kunnen zeggen dat de westerlingen de R niet horen als ze uitgesproken wordt.

Wat ingrediënten betreft zit Sofie goed, wat authentiek Thais koken betreft, zit ze flink fout. De Idee is zoveel mogelijk smaken vanaf het begin in de kip en de groenten te krijgen, je maakt daarom eerst een currypasta die je in de hete wok met olie doet tot de geuren vrijkomen, dan doe je er citroengras, citroenblaadjes en andere aromaten bij, wokt het kippenvlees en de groenten tegelijk (afhankelijk van hoe groot je alles snijd), breng verder op smaak met vissaus en blus met bouillon en kokosmelk.

Authentieke Thaise curry

Ingrediënten voor Thaise curry met rijst

Voor de rijst:

  • 1 deel basmatirijst op 2 delen water

Voor de kip:

  • kipfilet (100 gram per persoon bijvoorbeeld)
  • palmolie

Voor het wokken van de groenten:

  • palmolie
  • 2 koffielepels rode currypasta uit een potje
  • 1 courgette: halfdoor gesneden en dan in halve maantjes
  • 1 rode paprika in beetgare stukken gesneden
  • een handvol prinsessenbonen: in 2 gesneden (opnieuw wat groot naar onze mening)
  • 8 baby maissen
  • 1 ajuintje of sjalot, in ringen gesneden
  • 1 eetlepel rietsuiker

Voor de currysaus:

  • evenveel visbouillon als kokosmelk (tot alles onder staat)
  • 2 stengels citroengras: klop er even op zodat je de stengel verbrijzelt (Sofie snijd ze in de lengte halfdoor, zoals we al zegden: Vlaamse chef probeert Aziatisch te koken)
  • verse gember in schijven gesneden (wij hakken de gember altijd zo klein mogelijk zodat ze een worden met het gerecht, Sofie vindt gember “niet eetbaar” en laat het in grote stukken zodat je het niet gaat opeten)
  • enkele limoenbladeren (de typische dubbele bladeren of “bai makrut” in Thailand, “kaffir lime” in’t Engels, “kaffir limoen” in’t Nederlands, “daun jeruk purut” in Indonesie, “daun limau purut” in Maleisie):
    Bladeren van de kaffir limoen
  • kleine hete rode pepertjes: uiterst fijngesneden

Voor de afwerking van de saus na het koken:

  • verse Thaise basilicumblaadjes
  • verse korianderblaadjes
  • verse muntblaadjes

Hoe maakt Sofie Dumont Thaise curry met kip en currypasta

  1. Sofie begint met de rijst te koken, niet uit zakjes (Aziaten vinden het ronduit ongelooflijk vreemd dat iemand een zakje met rijst in een kookpot gooit), maar wel gewoon met water. Sofie gebruikt 1 deel basmati rijst op 2 delen water. De rijst die wij gebruiken is 1 deel rijst op 1 deel water: de eerste keer is je rijst misschien te droog of te nat, maar dan weet je de volgende keer hoe je de hoeveelheden moet aanpassen.
  2. Sofie wokt dus eerst al de stukken kip, kuist dan de wok uit (alle smaken van de gebakken kip ben je dus kwijt) en begint opnieuw met de rest.
  3. Opnieuw olie in de wok, een flinke scheut, warm laten en er de ui en de currypasta in roerbakken.
  4. Dan doet ze er alle groenten bij, strooit er wat rietsuiker over en bakt de groenten beetgaar.
  5. Dan gaat de gare kip erbij en ze deglaceert met vissaus.
  6. Daarna giet ze er kokosmelk en visbouillon bij: half half toe alles onder staat.
  7. Dan pas voegt ze de pepertjes toe, de gember, de limoenblaadjes en het citroengras en ze laat alles 5 minuten langer pruttelen onder deksel. Roer er dan de verse kruiden door.
  8. Serveer de Thaise curry met kip met de rijst en stokjes.

Thaise ingrediënten in een Vlaamse keuken met een Vlaamse chef

Dat is zowat de beste samenvatting van de aflevering van de Keuken Van Sofie van vandaag…
Eerst het goede nieuws:

  • Sofie gebruikt een dikke, gietijzeren wok, wat we alleen maar kunnen toejuichen.
  • Sofie wokt met palmolie, als je dat niet hebt beveelt Sofie koolzaadolie aan. Palmolie is wel degelijk wat ze hier in Azie ook in restauranten gebruiken, in ons eigen huis gebruiken we gezondere arachideolie. Welke olie je ook gebruikt, ze moet zeer hoge temperaturen kunnen verdragen, dus geen extra vierge olijfolie voor salades bijvoorbeeld.
  • Sofie is best grappig: ik ben een vrouw dus ik kan multitasken: zowel kip bakken als groenten snijden 🙂 Een leuk knipoogje naar de rest van de mannelijke chefs op de Vlaamse TV

Dan een neutrale opmerking:

  • Sofie laat de rijst zachtjes pruttelen onder deksel op een vuur. Wij doen de rijst in een potje, breng aan de kook, roer zodat er geen rijst aan de bodem kleeft, zet het vuur lager, zet een deksel op de pot, laat 12 minuten sudderen en klaar. Nog makkelijker is een elektrische rijstkoker: water en rijst erin, aanzetten en de rest gaat vanzelf.

Tenslotte waar het mis loopt:

  • Eerst de kip wokken zonder kruiden zoals Sofie doet. Het werkt natuurlijk ook, maar het is duidelijk een Vlaamse chef die Thais probeert te koken op zijn Vlaams.
  • Dan snijd Sofie haar kippenfilets in grote stukken zoals stoofvlees: te groot naar onze mening. Zoals Sofie zegt: de stukjes worden met stokjes gegeten, dus snijd je kleine blokjes of dunne reepjes, zoals in het “Chinese restaurant”.
  • Voor je begint te wokken zorg je ervoor dat alle ingrediënten klaarstaan en je in 1 keer doorwokt. Sofie doet dat echter niet: ze begint de grote stukken kip in een paar keer te wokken en heeft dan de tijd om groenten te snijden. Snijd je de kip in kleine reepjes, dan kan je uitermate snel in 1 keer doorwokken en heb je geen tijd om van je wok weg te gaan.

Buitenlandse ingrediënten op zijn Vlaams klaarmaken

Dat we hier wel degelijk zoals Sofie Dumont zegt: “Mijn versie van Thaise curry met kip” is. Wat smaak betreft zal het zeker lekker zijn, wat echt Thaise keuken en koken betreft zit ze dus goed met de ingrediënten, maar hoe ze de ingrediënten verwerkt is niet echt zoals ze het in Thailand doen. Piet Huysentruyt zou zeggen: “als het goed smaakt, is het goed”. Klopt, maar noem het gerecht dan ook Mijn Vlaamse versie van

Al bij al een teleurstelling deze manier van buitenlandse recepten op zijn Vlaams op de TV gooien. Jammer genoeg is dit een beproefde formule die door zoveel TVchefs wordt toegepast, Jamie Oliver inbegrepen: op reis gaan, wat ingrediënten opschrijven, naar eigen goeddunken klaarmaken en doen alsof het authentiek buitenlands koken is.

Belgische chef in Singapore: Emmanuel StroobantEen eerlijk alternatief is bijvoorbeeld Belgische Chef Emmanuel Stroobant die een restaurant in Singapore uitbaat (restaurant Saint Pierre – 3 Magazine Road, #01-01, Central Mall, Singapore 059570)) en het programma “Chef in Black” presenteert.

Emmanuel kookt in zijn kookprogramma niet authentiek Aziatisch, maar toont duidelijk hoe hij zijn persoonlijke versie creëert van de gerechten die hij op zijn reizen in Zuid Oost Azië tegenkomt. Eerlijk dus wat hij ziet in de Aziatische gerechten, hoe hij de smaken of kooktechnieken op zijn manier gaat uitvoeren en vooral niet pretenderen dat het authentieke Aziatische keuken is.

Wat hebben we vandaag geleerd?

Vrijdag was voor mij alvast de minst interessante uitzending van de eerste “De Keuken van Sofie” week, maar dat komt dan vooral omdat ik hier in Azië zelf zie hoe alles wordt klaargemaakt.

Ken je “de Thaise keuken” niet (bovendien zijn er verschillende streken in Thailand met specifieke gerechten en andere kooktechnieken), weet dan dat de Thaise curry met kip die Sofie vandaag heeft klaargemaakt best lekker zal zijn, maar helemaal anders smaakt dan wat je in Thailand zal aantreffen.

Voor authentieke Thaise smaken en gerechten reis je ofwel naar Thailand, ofwel eet je bij een Thaise kok..

OF EEN ANDER RECEPT?

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*