Speculaas maken

Superlekker gezonde speculaas maken met nootjes: het koude koekjesdeeg in schijfjes snijden en afbakken net voor het smullen bij een warme tas melk, koffie of thee.

Rol het deeg tot een worst en snijd er dan simpelweg schijfjes van voor ronde koekjes. Wil je rechthoekige speculaas, dan duw je het deeg tot het op een balk/baksteen lijkt.

Je kan voor dit recept ook zelfrijzende bloem gebruiken, maar zoals Sofie zegt “dat hadden ze vroeger ook niet”. Jeroen Meus gebruikt wel degelijk wel zelfrijzende bloem en Piet huysentruyt voegt natriumbicarbonaat aan zijn bloem toe.

Om makkelijker te mengen, haal je eerst de boter uit de ijskast om ze een tijdje op kamertemperatuur zacht te laten worden.

Kruidnagel kan je makkelijk in een vijzel tot poeder stampen: doe het door een zeef zodat er geen stukjes kruidnagel in de koekjes terechtkomen.

De smaak van het koekje wordt gegeven door de smaak van de suiker en de kruiden. Sofie mengt bruine suiker met kinnekessuiker en ieder heeft zo zijn eigen kruidenmengeling:

Speculaas recept met nootjes

 • ¼ kilogram gewone bloem
 • 115 gram donkerbruine suiker
 • 40 gram kinnekessuiker (cassonade lichtbruine suiker)
 • 75 gram hoeveboter op kamertemperatuur
 • 50 ml volle melk
 • een snuifje zout

Speculaaskruiden:

 • 7 gram kaneelpoeder
 • 2 gram kruidnagelpoeder

Nootjes garnering:

 • losgeklopte eierdooier met een beetje melk
 • nootjesmengeling

Hoe makkelijk speculaas maken

Makkelijk speculaas maken: laat een rol of balk koekjesdeeg opstijven in de ijskast en snijd er dan schijfjes van die je bakt op een bakplaat bedekt met boterpapier

 1. Neem een grote kom en doe hierin achtereenvolgens de bloem, dan de donkere suiker, de lichtbruine suiker, de boter, de melk, het snuifje zout, het kaneelpoeder en het kruidnagelpoeder.
 2. Meng het geheel in een keukenrobot op lage snelheid tot een homogeen deeg. Niet te lang noch te fel mengen tot een soort kruimeldeeg.
 3. Haal het stevig deeg uit de kom, maak er een worst of balk van en rol op in plastiekfolie. Laat afkoelen in de ijskast zodat je straks makkelijker schijfjes kan snijden.
 4. Oven voorverwarmen op 170 graden.
 5. Ondertussen hak je met een mens wat nootjes fijn voor op de koekjes te strooien.
 6. Neem een bakplaat en bedek met boterpapier.
 7. Neem het opgesteven speculaasdeeg uit de ijskast, snijd dunne schijfjes en leg naast elkaar op het boterpapier: laat maar een beetje plaats tussen de koekjes want ze gaan niet echt veel uitzetten.
 8. Borstel er de losgeklopte eierdooier over en strooi er de nootjes op: druk de nootjes even aan zodat ze goed op het koekje plakken.
 9. Laat de speculoos een kwartiertje bakken in een oven van 170 graden.

Deel en Geniet !

OF EEN ANDER RECEPT?

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*