Cupcakes recept

Makkelijk recept van Sofie Dumont om megakoele cupcakes te maken: tof versierd met allerlei tips en voorbeelden van de BoerenBond, Dr. Oetker, Bakker Niels en YamieMamie.

Cupcakes worden traditioneel versierd met allerlei snoep dat je in de bakafdeling van je supermarkt kan vinden. De snoepjesgarnituur en een basislaagje fondant of marsepein wordt op de cakejes gekleefd met eiwitglazuur.

Sofie bedekt elke cupcake met een dun laagje suikerpasta. Dit is een zeer zoete pasta in allerlei kleuren die je bijvoorbeeld in de winkels van de BoerenBond kan kopen: lees alvast hoe ze een cupcakes met vlinders maken bij de BoerenBond.

Als je de suikerpasta overal even dun wil uitrollen, leg je 2 latten links en rechts van een bolletje pasta, zodat je met je deegrol het deeg overal net zo plat rolt als de dikte van een lat.

Suikerpasta en marsepein recepten

Marsepein kan je zelf maken en kleuren volgens deze recepten uit Ons Kookboek:

Kneed marsepein steeds warm en soepel alvorens uit te rollen: marsepein rol je het makkelijkst uit als je het in plastiekfolie legt. Voor een platte bedekking kan je de marsepein ook uitrollen op een werkvlak met poedersuiker bestrooit: een plastiek deegrol uit acryl kunststof gaat niet aan de marsepein kleven.

Suikerpasta kan je ook zelf maken, Sofie Dumont doet het als volgt: week 10 gelatineblaadjes in water, knijp uit en meng in 100 ml warm water. Giet er 100 gram gesmolten witte chocolade en werk er dan 1 kilogram poedersuiker door. Verdeel in porties zodat je elke portie een ander kleurtje kan geven.

Cupcakes ingrediënten

 • ¼ kg hoeveboter op kamertemperatuur
 • 200 gram griessuiker
 • 50 gram vloeibare honing
 • 5 biologische eieren op kamertemperatuur van 50 gram elks: weeg in’t totaal ¼ kg eieren af
 • ¼ kg zelfrijzende bloem
 • Taartversiering naar believen:
  • zilveren pareltjes
  • eetbare confetti
  • gekleurde zoethoutsnoepjes
  • gekleurde hagelslag chocolade
  • smarties…
 • Eiwitglazuur:
  • eiwit van 1 ei
  • poedersuiker (150tal gram)
  • enkele druppels citroensap
 • Marsepein of rolfondant (andere benaming voor suikerpasta)

Hoe cupcakes maken

Cupcakes recept: 250 gram bloem, 250 gram eieren, 250 gram zachte boter, 200 gram suiker en 50 gram honing: garnituur maken met marsepein, suikerpasta en chocolade

 1. Oven voorverwarmen op 180 graden.
 2. Doe de zachte boter in een keukenrobot met (eiwit)klopper, zet op lage snelheid en voeg de suiker met de honing toe. Meng tot alle suiker verdwenen is.
 3. Voeg dan 1 per 1 de eieren toe en de bloem toe: eerst het ei: meng het op lage snelheid goed in het beslag alvorens een deel van de bloem toe te voegen en deze bloem op lage snelheid in het beslag te mengen. Dan weer ei, dan weer bloem tot alle eieren en de bloem in het beslag gemengd zijn.
 4. Zet papieren cakevormpjes in een bakblik voor cupcakes of scones, of zet 2 tot 3 paar papieren vormpjes in elkaar, zodat ze stevig rechtop blijven als het deeg erin gaat.
 5. Doe het vloeibaar beslag in een spuitzak en spuit papieren cakevormpjes voor de helft tot 1/3 de van de rand vol.
 6. Laat de cakejes 20 minuten bakken in de oven: de cakejes zijn klaar als je er met een naald in prikt die er droog weer uitkomt.
 7. Laat de cupcakes afkoelen alvorens te versieren.

Hoe eiwitglazuur maken

 1. Klop het eiwit met een handgarde stijf, doe er enkele druppels citroensap bij en roer er dan lepel per lepel de poedersuiker door totdat je een stevige massa bekomt.

Cupcakes versieren

Video voorbeelden hoe je zelf figuurtjes kan maken voor op de cakejes.


Een roos maken uit suikerpasta.


Hoe plak je een perfect dun laagje suikerpasta bovenop je cupcake: voorbeeld video uit de Dr. Oetker Nederland


Hoe maak je een suikerpasta roosje, opnieuw uit de Dr. Oetker workshops


Cupcakes versieren met marsepein, afdekgelei, room en chocoladeganache door de Nederlandse Bakker Niels.


Cupcake versierd met een matelasse bedsprei, pareltjes en het logo van Chanel, uit de taartenworkshops van Belgische YamieMamie.

Deel en Geniet !

OF EEN ANDER RECEPT?

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*