Worst bakken

Leer hoe je lekkere worst kan bakken die niet openspringt en maak snel een sausje met het braadvocht in de pan.

De idee is de worst niet in te prikken en ook niet te laten openbarsten, zodat alle smaken in de worst blijven. Leg daarom de worsten in net gesmolten boter zodat ze langzaam opwarmen. Zou je de worst in een hete pan met olie leggen, dan verhoog je de kans dat het vel openbarst.

Laat de worsten ook niet te lang bakken en vraag je slager om raad (vuistregel voor een gewone worst: 20 minuten in totaal): hoe langer de worst in de pan, hoe meer kans dat hij gaat openbarsten.

Voor de saus van het braadvocht neemt Sofie eerst een keukenpapier en wrijft al de boter uit de pan. Als je zoals Piet Huysentruyt erop let dat de pan vol ligt met vlees en je de boter niet laat aanbranden (voeg indien nodig extra boter toe en draai het vuur nog lager), dan is je boter niet aangebrand.

Piet ging daarom normaal nooit het niet aangebrande bakvet weggieten (want dit bevat natuurlijk veel smaak). Nu heeft Piet diabetes type 2 en een 12tal jaren jongere Sofie ziet er goed gezond uit, dus aan u om de werkwijze te volgen die het best in uw gezonde levensstijl past.

Worst recept

  • worsten
  • hoeveboter

Voor de saus:

  • vleesfond
  • peper en zout

Hoe bak je de worsten

Makkelijk recept om worsten te bakken die niet openbarsten in de pan

  1. Smelt de boter in de pan op een niet hoog vuur. Als de boter begint te schuimen, leg je er voorzichtig de worsten in en laat op een laag vuurtje aan 1 kant garen.
  2. Draai dan voorzichtig de worsten om en gaar aan de andere kant: je zal zien dat je al een mooi korstje hebt gebakken aan de eerste kant.
  3. Als de worsten gaar zijn, neem je ze zonder er in te prikken uit de pan.
  4. Sofie kuist nu al het vet uit de pan met keukenpapier. Deglaceer met koude vleesfond, roer de aanbaksels los, kruid met peper en zout en giet de saus over de gebakken worst.

Deel en Geniet !

OF EEN ANDER RECEPT?

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*