Rode kool maken

Zeer makkelijk recept om lekkere, licht gekleurde rode kool te maken met slechts 4 ingrediënten: appels, reuzel, rode kool en kruiden.

Voor een mooi frisrode kleur dompel je de versneden rode kool in een grote pot met water met een flinke scheut azijn. Laat even trekken (begin ondertussen de appels te versnijden en aan te stoven) en giet dan het paarse water weg. Laat de kool uitlekken in een vergiet.

Werk op een laag vuurtje: het is de bedoeling dat de appels gaan stoven en dus niet gaan karameliseren.

Wrijf ook uw houten plank in met water, zodat het sap van de rode kool niet onmiddellijk in de plank dringt.

Kies voor de appelen geen zure, groene Granny Smith maar wel lekkere, zoete appelen of zoals Jamie Oliver zegt: goede eetappels. Proef alvorens te serveren en roer en dan indien niet zoet genoeg wat extra bruine suiker door. Heb je geen zoete appels, voeg dan vanaf het begin wat rozijnen toe: let er wel op dat de pot niet droog kookt, want de rozijnen gaan vocht opslorpen.

Jamie Oliver combineert in zijn rode kool recept de kool met spek en appel. Sofie vervangt het spek door reuzel, want ze serveert met een stuk gebakken varkenskotelet.

Jamie Oliver en Piet Huysentruyt voegen bij hun rode kool recepten tot wel 150 ml balsamico azijn toe per rode kool om de kool krokant te houden en voor de kleur. Piet past de smaak aan met honing, Jamie Oliver voegt verder niets zoet toe: eerder voor de liefhebbers van zuurkool.

Rode kool is ook lekker als rauwe salade geserveerd: een beetje gemarineerd met peper, zout, olie, azijn en een beetje citroensap.

Rode kool met appeltjes ingrediënten

 • ½ rode kool
 • 2 grote, zoete eetappels
 • reuzel
 • takjes tijm
 • 1 laurierblaadje
 • 2 kruidnagels
 • peper en zout

Hoe rode kool koken

Makkelijk recept om lekkere rode kool te maken met appels en rozijnen

 1. Snijd de rode kool aan met een groot, stevig mes: Steek het mes met de punt recht naar beneden in het midden door de kool en duw dan op het mes zodat 1 kant volledig doorgesneden is. Draai de kool rond en doe hetzelfde, zodat de ganse kool in 2 gesneden is.
 2. Leg dan 1 helft met de platte kant op de plank en snijd van de top naar de bodem zo fijn mogelijke schijven (die dan in reepjes uit elkaar zullen vallen). Als je bij de bodem bent, draai je de kool om en snijd je schijven langs de dikke, witte kern. Leg in de kom met water en azijn.
 3. Schil nu de appels, verwijder het klokhuis en snijd in blokjes.
 4. Smelt de reuzel in een inox pan en laat hierin de appelstukjes op een laag vuurtje stoven.
 5. Giet ondertussen de rode kool af in een vergiet en voeg dan de kool toe aan de appels.
 6. Kruid met peper en zout, voeg de kruidnagels, tijm en laurier toe, roer even om, zet het deksel op de pan en laat stoven.
 7. Als de rode kool goed begint te ruiken, roer je alles even om en kijk je of er eventueel een beetje water bij (een klein kopje) moet als de pot droog gekookt is.
 8. Laat de rode kool met de appels stoven tot je gewenste gaarheid.

Deel en Geniet !

OF EEN ANDER RECEPT?

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*