Spruitjes koken

Lekker en makkelijk recept om spruitjes te koken, zodat je jezelf – en iedereen die denkt geen spruiten te lusten – zal verwennen met een lekkere groenteschotel.


Sofie had in november 2014 de Nederlandse Josje van de nu alweer ter ziele gegane Belgische meidengroep K3 over de vloer. Wanneer Sofie haar vroeg wat Josje niet lustte, antwoordde ze: spruitjes én bloemkool.

Merk dat hier in 1 adem 2 koolvariëteiten worden genoemd, wat iets typisch illustreert uit de kolenfamilie: te lang in water gekookte kolen gaan ietwat “stinken”. Wie geen spruiten of bloemkool lust, zal bijna altijd zeggen dat de geur hun ietwat doet kokhalzen.

Je leest het goed: de geur. Bijt in een verse bloemkool of spruit en wel, wie coleslaw gewoon is, zal ook hier zeggen: “helemaal niets mis mee”. Het loopt pas goed fout wanneer je de kolen gaat koken in water: hoe langer je kookt, hoe meer celwanden gaan breken en hierdoor komen zwavelgeuren vrij. Bijvoorbeeld de geur van rotte eieren bevat ook zwavelgeuren… kokhalzend onaangenaam inderdaad.

Lees hier verder hoe Piet Huysentruyt ervoor zorgt dat je de lekkerste spruiten zal koken.

Hoe dan wel spruitjes koken?


Niet!

Inderdaad. Ook niet klaarmaken in de magnetron.

Hoe dan wel? Zonder water koken, dat vraagt naar roosteren in de oven of aanstoven in vetstof. Of gewoon rauw verwerken in salade.

Iets minder geslaagd maar het kan nog net is de spruiten te stomen (ook weer niet te lang) of kort blancheren en daarna direct afkoelen onder koud water.

In bovenstaand recept zegt Sofie ook dat spruitjes uit de diepvries lekkerder zijn dan verse spruitjes. Ze bedoelt hier uiteraard verse spruitjes die je zelf gewoon een dagje of zo in je diepvries steekt, zodat de spruiten zoals in de winter tijdens de vorst een hoger suikergehalte zullen hebben. Koop geen spruiten uit de diepvries in de winkel, want deze zijn al geblancheerd, dus gaan al minder lekker ruiken vooraleer je ermee gaat koken.

Extra geslaagde combinaties met spruitjes:

 • vet erbij: bakken met spek of gewoon in hoeveboter of bereiden/serveren met (geraspte) kaas
 • suiker erbij: bakken en dan glaceren met bijvoorbeeld honing
 • of de smaak “verdunnen” in aardappelpuree
 • en zoals met elke koolsoort is de combinatie kool, olijfolie, knoflookteentjes en zeezout een winner.

Sofie vervangt het spek met gerookte eendenborst, gebruikt als vetstof maïskiemolie en hoeveboter en als suiker een eetlepel van de goedkoopste honing.

Spruitjes recept

 • 1/2 kg spruitjes
 • een eetlepel maïskiemolie
 • 1 klont hoeveboter
 • enkele salieblaadjes
 • enkele geperste knoflookteentjes
 • 100tal gram eendenborst dobbelsteentjes
 • vers gemalen peper en zeezout
 • 2 eetlepels Worcestershire saus
 • 1 eetlepel echte honing

Hoe spruitjes koken

Spruitjes koken

 1. Sofie begint met de spruitjes te cutteren in de keukenrobot om ze daarna flink goed af te spoelen. Volgens Sofie ga je hoe meer je spoelt, hoe meer de sterke smaak uit de groenten verwijderen. Heb je geen keukenrobot of geen zin om alles fijn te snijden, bak dan de spruitjes in hun geheel, of half door of in 4 gesneden. Hoe fijner je snijdt, hoe beter de smaak wegens alles kookt even lang en alles wat bruint heeft een extra smaak.
 2. Neem een brede pan, smelt er je hoeveboter in en warm er je olie in op. Doe daar de knoflook en salie bij, roer en wacht even tot de kruidige aroma’s vrijkomen.
 3. Voeg dan de eendenborst-stukjes toe en roer goed om.
 4. Voeg dan de spruitjes toe, kruid met peper en zeezout en 2 eetlepels Worcestershire saus, roer goed om en laat een 10 minuten bakken: best zo nu en dan proeven, want hoe langer je bakt, hoe bitterder de smaak. GEEN deksel op de pan zodat eventuele onaangename geuren makkelijk kunnen ontsnappen!
 5. Roer er tenslotte de honing door en je spruitjes zijn klaar om te serveren.

Deel en Geniet !

OF EEN ANDER RECEPT?

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*