De keuken van Sofie recepten 8-12 april 2013

Deze week maakt Sofie taart zonder oven (chocolade charlotte), springrolls, souvlaki met tzatziki, entrecote en vegetarische hamburger.

Sinds vorige week staat Sofie eindelijk weer in haar eigen keuken te koken. Moeders met babies hebben thuis duidelijk hun handen vol, wat resulteerde in een vertrouwd resultaat wat haar kookprogramma betreft: lekker maar daarom niet echt seizoensgebonden (een programma met tuin zou logischerwijze niet op 1 april maar wel in de zomer krielaardappelen serveren).

Woensdag hoopten we op een nieuw lekker gebak, maar het werden simpele pannenkoeken, mooi geserveerd met ananas en “karamelslagroom” – room opgeklopt met de Sweetmix van Sofie: een leuk staaltje marketing op een commerciële zender.

Donderdag “gezonddag” blijft koken zonder zoutvaatje, maar wel met zoute ansjovis: niet echt consequent zoutloos. Bovendien komt “boter” nu uit een doosje op basis van soja. Jammer genoeg is er een verschil tussen boter en margarine en is het uitermate misleidend om een plantaardig product de term boter mee te geven. Bovendien wordt de zogenaamde “boter” gebruikt om te bakken: wat je beter doet in gezonde olie dan in geharde margarine voor mensen die gezondheid centraal stellen. “Yoghurt of platte kaas” wordt vermeld maar Sofie giet er opnieuw een sojaproduct bij.

Uitermate teleurgesteld dus dat de donderdag = gezondheidsdag een Alpro marketingdag geworden is, maar ieder die goed geïnformeerd gezond wil eten, weet dat de commerciële marketing er alles aan doet om dingen te verkopen die lijken op het oorspronkelijke product. Sofie vermeldt er echter bij dat je klassiek het kalfsvlees gaart in bouillon en niet bakt in een pan…

Het kan dus gezonder en Sofie zegt alvast hoe, maar de sponsors willen hun ding verkopen. De korstjes worden dan weer wel in olijfolie gebakken, al bij al niet consequent.

Wel grappig dat Sofie ook opmerkte dat haar messen na haar terugkeer ondertussen allemaal bot waren, wat we al opmerkten bij gastchefs Wout Bru en Peter Goosssens.

Recepten van 8 tot 12 april 2013

  • Maandag: springrolls met gemarineerde ribbetjes. Voor “echte” loempia’s heb je een Aziatische chef nodig zoals chef Gwen uit Vietnam.
  • Dinsdag: Entrecote bordelaise of een Franse klassieker voor steak in rode wijn met sjalot
  • Woensdag: Charlotte chocolade: een soort van chocolademousse op een bed van koekjes. Lees hier verder voor meer taart recepten zonder oven.
  • Donderdag maakt Sofie een vegetarische hamburger, we zijn benieuwd welke sponsor zijn product komt verkopen.
  • Vrijdag: Griekse Souvlaki of kebabs van lam met tzatziki dip: normaal van yoghurt van lam of schaap, maar Sofie kiest voor feta: het water komt me nu al in de mond!

Kijken dus naar De Keuken van Sofie: elke werkdag vanaf 18.05 uur of de volgende dag in de herhaling om 12.40 uur op VTM.

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*