Week 22 recepten uit De Keuken van Sofie met Peter Goossens

3 sterrenchef Peter Goossens vervangt Sofie Dumont en maakt tartiflette, zeetong, oliebollen, waterkerssoep en tandoori kip.

Sofie begint deze week aan haar zwangerschapsverlof. Haar keuken en dagelijkse thema’s blijven bestaan, maar worden deze week ingevuld door de Belgische topchep met drie Michelinsterren: Peter Goossens. Peter is een superbezige bij en is bijvoorbeeld mede oprichter van de enige Vlaamse digitale kookzender njam.tv.

Peter is ongeveer van dezelfde leeftijd als Piet Huysentruyt en heeft ongeveer eenzelfde metamorfose ondergaan: beide heren zijn onlangs flink afgevallen, dus deze keer iemand met zichtbare ervaring over de slanke lijn, het thema voor donderdag.

De week die was

Maar vooraleer we Peter aan het werk gaan zien, even terugblikken op de laatste week van Sofie.

Maandag koken met kippenrestjes. Heb je geen restjes, dan kan je ook gewoon kippenvlees of kippengehakt kopen en de rest van het recept volgen. Heb je geen zin om pasta zelf te maken, dan koop je een pak pasta in de winkel en je hebt wel een erg supersnel klaar recept.

Dinsdag maakte Sofie een kalfsblanket (vlees onmiddellijk koken, dus geen bruine saus door het bruingebakken vlees) waar ze dan toch weer een bruine fond doorroert waardoor de saus niet echt meer "blanque" of wit is. Verder best lekker natuurlijk.

Leuk dat Sofie op woensdag in de bloem het aantal minuten baktijd schrijft: 25 min later… (wat in SOS Piet normaal wordt opgelost met dat altijd maar hetzelfde klokje en het aantal minuten dat je moet wachten). Jammer dat ze vergeet te vermelden hoeveel chocolade er dan wel in de ganache van de lekkere chocoladetaart gaat.

Grappig dat Sofie tijdens de zoutloze, slanke lijn donderdag gaat spreken over het frituren van courgettebloemen in een beslag met peper en … zout.

Sofie kiest voor een magere steak en werkt af met gefrituurde salieblaadjes en giet er nog een scheut olijfolie over. Ook de ratatouille vraagt een grote scheut olijfolie omdat de aubergine de olie gaat opslorpen. Voor de "calorieëntellers in vet" dus toch even opletten, voor de kwaliteit van het "vet" kiest Sofie wel voor de gezondere, plantaardige vetten, wat we alleen maar kunnen toejuichen.

Wat zout betreft kiest Sofie voor sojasaus. Voor de natriumtellers: 1 snuifje zout (0.4gram) bevat 155mg Natrium, 1 eetlepel sojasaus (16 gram) bevat 902 mg Natrium. Je kan zoals in Azië gewoon een klein schoteltje sojasaus met wat fijngesneden look en pepertjes mee op tafel zetten: wie meer zoute smaak wil, kan hier dan zijn stukjes vlees in doppen.

Sofie laat op vrijdag nogmaals horen dat haar recept voor osso bucco met porto daarom niet authentiek maar wel degelijk haar makkelijke en lekkere versie is. Makkelijk in de zin dat je geen uren in de keuken staat te zwoegen, maar ondertussen ook nog iets anders kan doen. Lekker omdat de zoete porto de zure tomaten balanceert, waar een klassieke osso bucco met witte wijn maar zonder tomaten werd klaargemaakt en er later superrijpe Italiaanse tomaten aan werden toegevoegd. Sofie laat het recept dus een stapje verder evolueren.

Recepten van Peter Goossens in De Keuken van Sofie van 21 tot 25 januari 2013

  1. Tartiflette: klassiek een ovenschotel met aardappelen, spekjes, ui en Reblochon: een zachte kaas uit de Franse Alpen. Volgens deze Duitstalige website maakt Peter Goossens wel degelijk een superlekkere tartiflette met restjes kaas in plaats van de klassieke Reblochon kaas, zoals in dit tartiflette recept van Piet Huysentruyt uit SOS Piet.
  2. Zeetong Duglèré: Duglèré is een Franse chef uit de 19 eeuw. Vis Duglèré recepten zijn vis recepten met boter, witte wijn, sjalot, tuinkruiden en verse tomaat.
  3. Oliebollen: Sofie had net Berlijnse Bollen gefrituurd, we zijn eens benieuwd hoe een 3 sterrenchef smoutebollen maakt 🙂
  4. Waterkerssoep met verse kaas: zoals gezegd is Peter onlangs flink wat kilo’s vermagerd, dus de ideale persoon in de afslankkeuken. Het klinkt al meteen goed, makkelijk, lekker en hopelijk met magere, verse kaas.
  5. Kip tandoori met wokgroenten: 2 oosterse gerechten door elkaar: gemarineerde kip uit de oven komt van India, wokken is dan weer eerder een Chinese kooktechniek.

Kijken dus naar 3 sterren recepten van Peter Goossens, elke werkdag om 18.05h op VTM of de volgende dag om 12.40h in De Keuken van Sofie.

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*