Week 21 recepten uit De Keuken van Sofie

Deze week van 14-18 januari maakt Sofie Dumont volgende recepten: pasta met kip, kalfsblanquette stoofvlees, chocoladetaart, ratatouille met gegrild vlees en kalfsschenkel stoofvlees of osso buco.

Deze week begint Sofie aan haar 101ste recept, met hier en daar wat herhalingen van recepten uit Goe Gebakken toch flink wat nieuwe Sofie recepten om uit te proberen.

De week die was

Maandag een snelle en slimme manier om arancini te maken: in plaats van de rijstballen te vullen, snijdt Sofie 1 Italiaanse charcuterieworst in stukken en mengt met de rest van het risotto beslag. Na het frituren heb je hier en daar in de vulling dus nog een stevige beet van de worst.

Dinsdag een klassieke stoofpot door gekruid stoofvlees aan te bruinen, saingeren: mengen met bloem totdat alle bloem mooi rond het vlees kleeft, extra aromaten (look, kruidentuiltje), blus met wijn en fond en laten sudderen. Apart gaat Sofie de ajuinen glaceren met evenveel boter als suiker. In een Tefalpan spekreepjes krokant bakken, champignons bijbakken en alles op het laatst bij het reeds gare stoofvlees: makkelijke en lekkere Boeuf Bourguignon van Sofie!

Op woensdag nam Sofie haar recept voor zandkoekjes uit Goe Gebakken (1), met leuke alternatieven voor de smaakmakers: chocolade, thee of ….reclame… 1 van haar Sweet Mix molentjes :-). Ook zeer interessant is het zelfgemaakt gekonfijt fruit receptje dat Sofie er even snel aan toevoegt: patisseriechef op haar best, zoals we dat verwachten 🙂

Donderdag wokken: voor de kwaliteits-calorieën-tellers onder ons: het vet zit hem in de plantaardige olie en in de cashewnoten (vuistregel: minimum de helft van het gewicht aan noten is vet). Geen boter, geen zure room, geen verbrande vetten… allemaal positief voor een gezonde maaltijd zonder teveel verzadigde vetten. Ook de cashewnoten zijn zoutloos: wat dat betreft zit je aan zeer weinig zout, en of dat zoutloos dan ook lekker is: over smaken valt niet te twisten 🙂 . Het viel op dat op de zoutvolle dagen, niet altijd het bekende, blauwe zoutbusje van Colruyt verscheen…

Vrijdag Sofie’s 100ste recept: niet 1 maar 4 tapas of lekkere Spaanse aperitiefhapjes recepten 🙂

Recepten in De Keuken van Sofie van 14 tot 18 januari 2013

  1. Pasta met gemarineerde kip: eens iets anders dan Sofie’s klassieke maar evenzeer lekkere spaghetti met gehaktballetjes of haar supersnelle spaghettisaus met spek.
  2. Kalfsblanquette met puree: "en blanquette" is stoofvlees maken zonder het vlees eerst te bruinen, dus toch nog anders dan kalfsfricassee. Na het stoven wordt apart een roux gemaakt waar dan met de bouillon van het stoofvlees een saus mee wordt gemaakt. Lees hier verder voor het klassieke Vlaamse aardappelpuree recept of voor het kalfsblanket recept van Sofie.
  3. Chocoladebom: Sofie had al eens een chocoladebomtaart gebakken van chocoladebiscuit gevuld met chocolademousse en afgewerkt met glazuur van chocolade. Deze keer minder werk voor een makkelijke chocoladetaart.
  4. Lekker makkelijk ratatouille recept met gegrilde steak: ratatouille is een stoofpotje van eerst gebakken groenten. Lees hier alvast verder voor de volledig platgekookte groentenhutsepot van Jeroen Meus. Steak kan je traditioneel bakken in boter, maar voor de slanke lijn is grillen een minder vet alternatief zoals in dit recept van Piet Huysentruyt om biefstuk te grillen.
  5. Ossobuco met polenta. Osso buco is alweer een warm, winters stoofpot recept: deze keer met kalfsschenkel gestoofd met groenten, al dan niet met tomaten en wijn. Klassiek geserveerd met rijst of risotto, Sofie gaat voor gekookt maisgriesmeel oftewel polenta. Lees hier verder voor meer lekkere, winterse hutsepot recepten.

Kijken alweer elke weekdag om 18.05h op VTM of in de herhaling de volgende dag om 12.40h naar De Keuken van Sofie.

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*